A LEGJOBB BELE, ÉS MELLÉVALÓK
**************
Almás párolt káposzta
Hozzávalók: 1,5 kg fejes káposzta, olaj, 1 púpozott evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál 10%-os ecet, só, őrölt fekete bors, kömény, 2-3 db szép alma
Elkészítés módja. A káposztát kitorzsázzuk, és vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk. Az olajon a cukrot 2-3 perc alatt világosbarnára pirítjuk, azaz karamellizáljuk. Belekeverjük a káposztát, 4-5 percig nagy lángon pirítjuk, majd az ecettel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, a köménymaggal fűszerezzük. Lefedve mintegy harminc perc alatt puhára pároljuk, közben többször megkeverjük, nehogy leégjen, de egy kevés vizet is önthetünk alá. Az almát meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kockákra vágjuk, és a puha káposztába keverve még 4-5 percig pároljuk.
Megjegyzés: készíthetjük piros káposztából is, akkor barna húsú szárnyasok mellé adjuk.
Babfőzelék
Hozzávalók: 50 dkg tarkabab, 4 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 dl tejföl, őrölt piros paprika, só, olaj
Elkészítés módja: az előző este beáztatott babot leszűrjük, kedvenc piros lábasunkban a babérlevéllel és egy kis sóval együtt feltesszük főni. Lassú tűzön, fedő alatt, puhára pároljuk, közben mindig pótoljuk az elfőtt vizet. A lisztből az olajon világos rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a piros paprikát, és vízzel azonnal felengedjük. Összeforraljuk, és besűrítjük vele a főzeléket. Ha kell, utánasózunk. Kidobjuk a babérlevelet, beletesszük a tejfölt, és készre forraljuk.
Tálaljuk tetszés szerinti feltéttel, friss, puha kenyérrel, valamint kínáljunk mellé egy szép vaskeresztesi kékfrankost is.
Batthyány rizs
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 5 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 liter húsleves, őrölt fehér bors, só, olaj
Elkészítés módja: kedvenc fazekunkban olajat hevítünk, üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott rizst, és aranysárgára pirítjuk. Ezután a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a forró húslevessel, jól elkeverjük és felforraljuk. Lefedjük, elrejtjük a sütőben, és puhára pároljuk. Ha készre puhult, akkor vajdarabkákat morzsolunk bele, és laza csuklóval összekeverjük.
Bimbós kel vajban párolva, és egyéb zöldségek
Hozzávalók: 2 kg bimbós kel, 15 dkg vaj, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: kelbimbóinkat egy szép fazékban, sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Rátesszük a vajat, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt roppanósra pároljuk.
Ha mirelitből készítjük, akkor a még fagyos kelt tegyük az olvasztott vajba, fűszerezzük, és fedő alatt addig pároljuk, amíg teljesen át nem forrósodik.
Ha angolosan készítjük, akkor sós vízben főzzük roppanósra, szűrjük le, és morzsoljunk vajdarabkákat a tetejére.
Ugyanezen a módon készíthetünk brokkolit, cukkinit, karfiolt, borsót és más zöldségeket is.
Buggyantott (bevert) tojás
Hozzávalók: személyenként 1 tojás, só, 2 evőkanál ecet
Elkészítés módja: szép, kék 3 literes lábasunkba 1,5 liter vizet engedünk, hozzáadjuk az ecetet és a sót. A forrásban levő vízbe egyenként, óvatosan beleengedjük a feltört tojásokat. Addig főzzük, amíg a fehérje megalvad (3-4 perc). Lapátkanállal ügyesen kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, és lapos tálra szedjük.
Burgonya Pékné módra
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt fekete bors, olaj
Elkészítés módja: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, bő olajban pirosra sütjük, kiszedjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát csíkokra vágjuk, kedvenc serpenyőnkben kevés olajon megpirítjuk, majd rátesszük a kész burgonyát, összeforgatjuk, sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, őrölt piros paprika, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, só, olaj
Elkészítés módja: a tisztított burgonyát felkockázzuk. A hagymát finomra vágjuk, kedvenc főzelékes lábasunkban olajat hevítünk, megpirítjuk benne a hagymát, meghintjük a piros paprikával, kevés vízzel felengedjük, belekeverjük a burgonyát, megsózzuk, rövid lében puhára pároljuk. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, vele a főzeléket besűrítjük. Elkeverjük, jól kiforraljuk.
Tálaljuk húspogácsával, és friss, puha kenyérrel. Bontsunk ki mellé egy szép fiatal rozét is.
Burgonyagombóc (levesbetét)
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 2 tojás, 1 teáskanál tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál zsemlemorzsa, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, só
Elkészítés módja: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, burgonyanyomón áttörjük. Füstölt szalonnánkat apróra vágjuk, kiolvasztjuk. A zsírjában megpirítjuk a finomra vágott hagymát. Ha a burgonya már teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a tejfölt, a csipetnyi sót, a lisztet, a zsemlemorzsát, és végül a pirított hagymát a szalonna tepertőjével együtt. Jól összegyúrjuk, lisztes kézzel gombócokat formálunk belőle, és enyhén sós, gyöngyözve forró vízben kifőzzük.
Burgonyagombóc
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 10 dkg zsír, 40 dkg liszt, 2 tojás, só
Elkészítés módja: burgonyánkat enyhén sós vízben, hajában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, burgonyanyomón áttörjük. Megvárjuk, amíg kihűl, azután a zsírral, a liszttel, a tojásokkal, és egy fél kiskanálnyi sóval összedolgozzuk. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk, majd bő, enyhén sós, forrásban levő vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és már tálalhatjuk is.
Burgonyapüré
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 3 dl tej, só
Elkészítés módja: a megtisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Lefedve puhára főzzük, majd leszűrjük, és még forrón átpasszírozzuk, nehogy szappanos legyen. Gyenge tűzre visszatesszük, belemorzsoljuk a vajat, és állandó keverés közben hozzáadjuk a forró tejet.
Megjegyzés: szép habos lesz a pürénk, ha szálas habverővel keverjük.
Csipetke
Hozzávalók: 1 tojás, 12 dkg liszt, 2 evőkanál víz, só
Elkészítés módja: a tojásból, a lisztből a víz és a só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk. Kicsit ellapítjuk, és apróra csipkedjük.
A forró levesben kifőzzük.
Daragaluska
Hozzávalók: 1 tojás, 5 lapos evőkanál búzadara, késhegynyi szódabikarbóna, só
Elkészítés módja: a tojást villával fölverjük, beletesszük a szódabikarbónával elkevert búzadarát. Megsózzuk, jól összekeverjük. Pár percig állni hagyjuk, majd a lassú forrásban levő levesbe szaggatjuk.
Kis ideig, fedővel letakarva főzzük.
Fehérboros, szalonnás káposzta
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, pár szem borókabogyó, pár szem fekete bors, 2 dl száraz fehérbor, só
Elkészítés módja: elővarázsoljuk kedvenc lábasunkat, benne a kis kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk. Megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a kimosott, rövidre darabolt káposztát, fűszerezzük, sózzuk. Felöntjük a fehérborral, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
Csülök mellé nagyon finom, de sült kolbászt is köríthetünk vele.
Lecsó
Hozzávalók: 2,5 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 50 dkg vöröshagyma, só, olaj
Elkészítés módja: a vöröshagymát félfőre, a kicsumázott zöldpaprikát karikákra, a lehéjazott paradicsomot cikkekre vágjuk. Egy szép, nagy, piros lábasban olajat hevítünk, beletesszük a vöröshagymát, megdinszteljük, megsózzuk. Rátesszük a paprikát, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Ha már összeesett, beletesszük a paradicsomot, és készre pároljuk. Ha szükséges, utánsózzuk.
Gombás tepsis burgonya
Hozzávalók: 1,5 kg újburgonya, 3 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 40 dkg csiperkegomba, 3 dl csontlé, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, só, olaj
Elkészítés módja: a burgonyát kefével dörzsölgetve jól megmossuk, majd a nagyobbját félbevágjuk, a kisebbjét egyben hagyjuk. Egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ráöntünk 2 dl olajat, jól elkeverjük, és kedvenc jénainkba öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Amíg a burgonya sül, addig a gombát felszeleteljük, egy kevés olajat hevítünk a teflonban, dinsztelünk rajta egy kis vöröshagymát, majd kevergetve, nagy lángon megpirítjuk benne a gombát. Felöntjük a csontlével, pár percig főzzük, majd leszűrjük (a levét tegyük félre, jó gombaleves lesz belőle). Ha már burgonyánk majdnem kész, hozzáadjuk a párolt gombát, összekeverjük, és még negyed órán át sütjük.
Habart tojás
Hozzávalók: 2 tojás, só
Elkészítés módja: a tojást felverjük, megsózzuk, és állandó keverés közben a forrásban levő levesbe engedjük.
Hagymás burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, só, olaj
Elkészítés módja: a burgonyát enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Lehúzzuk a héját és felkockázzuk. Kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, benne a finomra vágott hagymát megdinszteljük. Beletesszük a burgonyát, és együtt összepirítjuk.
Forrón tálaljuk.
Húsgombóc
Hozzávalók: 15 dkg darált hús, 3 evőkanál rizs, 1 kis fej vöröshagyma, őrölt fekete bors, 1 tojás, olaj, só
Elkészítés módja: kis lábaskában olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a rizst, belekeverjük a reszelt hagymát. Annyi forró vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi. Félig megpároljuk, a tűzről levesszük, kihűtjük, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a borsot, majd jól összegyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.
Forró levesben kifőzzük.
Húsos habgaluska (farce, fás)
Hozzávalók: 20 dkg csirkemellfilé, vagy borjúhús, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 1 dl habtejszín, szerecsendió, őrölt fehér bors, só
Elkészítés módja: a húst nagyon finomra daráljuk. Kedvenc keverőtálunkban hozzáadjuk az egész tojást, a tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az egészet jól összedolgozzuk, majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük.
Enyhén sós, forrásban levő vízbe szaggatjuk, kifőzzük.
Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 5-6 burgonya, 4 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, majoránna, borsikafű, őrölt piros paprika, köménymag, só
Elkészítés módja: a kelkáposztát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, átmossuk és leforrázzuk. Elővesszük kedvenc lábasunkat, és hideg sós vízben feltesszük főni. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. A burgonyát apró kockákra vágjuk, és a félig főtt káposztához adjuk. Rászórjuk a majoránnát, és a köménymagot. Egy kis lábaskában az olajból és a lisztből zsemlyeszínű rántást készítünk, beletesszük a piros paprikát és a zúzott fokhagymát. Kicsit pirítjuk, majd csontlével felengedjük. Kevergetve felfőzzük, és besűrítjük vele a főzeléket. Összeforraljuk, és tálaljuk.
Adjunk hozzá friss, puha kenyeret, és nyissunk ki egy könnyű rozét.
Májgaluska
Hozzávalók: 2-3 csirkemáj, diónyi finomra vágott vöröshagyma, 1 tojás, fél zsemle, 1 evőkanál zsemlemorzsa, liszt, fél csomó petrezselyemzöld, őrölt fekete bors, majoránna, só
Elkészítés módja: a májat elkaparjuk, vagy ledaráljuk. Olajat hevítünk, benne világosra pirítjuk a hagymát, hozzátesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet, elkeverjük, és azonnal levesszük a tűzről. A májat összekeverjük a felvert tojással, a megáztatott, és kifacsart, összemorzsolt zsemlével, és a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a hagymát, és a fűszereket, majd alaposan elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó galuskatésztát kapjunk.
A forró levesbe szaggatjuk.
Olajban sült burgonya (pommes frites)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, fél liter olaj
Elkészítés módja: a tisztított burgonyát hasábokra vágjuk. Megmossuk, és lecsepegtetjük. Az olaj felét egy lábasban felhevítjük, és a burgonyát beletesszük. Megforgatjuk, lefedjük, lassú tűzön kevergetve sütjük. Ha már kezd puhulni, kedvenc teflonserpenyőnkben az olaj másik felét megforrósítjuk, a burgonyát lapátkanállal átszedjük a forró olajba, és pirosra sütjük.
Azonnal tálaljuk, és csak az asztalon sózzuk meg, így ropogós marad.
További variációk:
Kockaburgonya (pommes parmantier), 1x1 cm kockákra vágjuk, és a fenti módon készítjük.
Szalmaburgonya (pommes paillés), vékony metéltre vágjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük.
Párnaburgonya (pommes soufflées), 3 mm-es karikákra vágjuk, az egyik serpenyőben közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg feljön az olaj felszínére, és hólyagosodni nem kezd. Ekkor áttesszük a felforrósított másik serpenyőben levő olajba, és aranysárgára sütjük, miközben párnaszerűen felfúvódik. Azonnal kiszedjük, és forrón, sózva tálaljuk.
Palacsintametélt
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, olaj
Elkészítés módja: gyengén sózott, cukor nélküli (sós) palacsintatésztát készítünk. A szokott módon vékony palacsintákat sütünk belőle, szétterítjük. Kihűlés után feltekerjük, és vékony metéltre vágjuk.
Tálaláskor tesszük a levesbe.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 db kb. 1 kg-os fejes káposzta, 1 fej kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál finomliszt, 1 liter 100%-os paradicsomlé (vagy kb. 1,5 kg friss paradicsom leve), só, kristálycukor, olaj
Elkészítés módja: A káposztafejet félbevágjuk, kitorzsázzuk, megmossuk, leszárogatjuk. Vékonyra felszeleteljük, vagy legyaluljuk. Lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi az egyharmadáig elér. Megsózzuk, a félfőre vágott hagymát is hozzáadjuk, és fedő alatt, többször megkeverve, kis lángon puhára pároljuk. Közben egy másik lábasban elkészítjük a rántást, az alábbi módon: a kissé megforrósított olajon a lisztet enyhén megpirítjuk, a pirospaprikával megszórjuk, és kevergetve azonnal felöntjük a paradicsomlével, nehogy a paprika megégjen. Sűrűre forraljuk, ráöntjük a káposztára, és összeforraljuk vele. Aki szereti, cukorral is ízesítheti.
Tálalás előtt a hagymát kiemeljük a főzelékből, és melléteszünk egy szép karéj puha, friss kenyeret, és öntünk egy pohár kékfrankost is.
Megjegyzés: Készíthetjük a paradicsomos káposztát az alábbi módon is: a káposztát annyi vízben, vagy csontlében, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ezután paradicsompürével ízesítjük, zsemleszínű rántással sűrítjük.
Parajfőzelék
Hozzávalók: 50 dkg paraj, 1 liter tej, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 zsemle, szódabikarbóna, só, olaj
Elkészítés módja: a parajt megmossuk, a vastag ereit lehúzzuk, és egy lábasban késhegynyi szódabikarbónával tuningolt vízben tegyük fel főni. 3 percnyi forralás után szűrjük le, és pépesítsük. Elővesszük kedvenc főzelékes lábasunkat, olajat hevítünk benne, a lisztből zsemlyeszínű rántást készítünk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és azonnal a rántásba tesszük a pépesített parajt. Kissé kevergetjük, felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés közben simára főzzük. A zsemlyét közben beáztatjuk, összemorzsoljuk, és a fövő parajhoz keverjük. Megsózzuk, összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.
Tükörtojás feltéttel, burgonyapürével adjuk fel az asztalra, és ne hiányozzon mellőle egy szép rozé sem.
Párolt gesztenye
Hozzávalók: 2 kg gesztenye, 10 dkg vaj, 5 dl csontleves, 1 csokor metélőzeller, 3 evőkanál kristálycukor, só
Elkészítés módja: a megmosott gesztenyét bevagdaljuk, majd tepsiben 3 percre 200 fokos sütőbe tesszük. Ezután még melegen megtisztítjuk. Kedvenc fazekunkban vajat olvasztunk, sóval, cukorral és zellerlevéllel ízesítjük, ráöntjük a csontlevest, és fedő alatt puhára pároljuk.
Párolt rizs és társai
Hozzávalók: 25 dkg rizs, olaj, só, víz
Elkészítés módja: rizsünket szűrőben alaposan megmossuk, de nem áztatjuk. Jól lecsepegtetjük. Kedvenc rizsfőző lábasunkban olajat hevítünk, benne a rizst megfuttatjuk. Kétszer annyi, sós, forró vízzel felöntjük, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
Ha vajon párolt petrezselyemzölddel elkeverjük, akkor petrezselymes rizs a köretünk, ha még teszünk hozzá szintén vajon párolt zöldborsót, akkor rizibizit eszünk. Ha olajban dinsztelt vöröshagymán gombát párolunk, és ezen az alapon készítjük el a párolt rizst, akkor gombás rizs a köret neve. Ha a párolt rizshez lecsepegtetett konzervkukoricát keverünk, akkor kukoricás rizs a köretünk.
Petrezselymes burgonya és társai
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj
Elkészítés módja: a tisztított, és hasábokra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, egy másik edényben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a petrezselymet, elkeverjük benne a főtt burgonyát, és tálaljuk.
A vajas petrezselymes burgonya ugyanígy készül, csak az olaj helyett vajat használunk. Ha a petrezselymet elhagyjuk, sima vajas burgonya készül. Ha a vajat és az olajat egyaránt elhagyjuk, és csak a sós vízben főtt burgonyát készítjük, akkor sós burgonya a köret.
Pirított burgonya (pommes chateau)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, só, olaj
Elkészítés módja: a burgonyát meghámozzuk, és másfél centis kockákra vágjuk. Sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Elővesszük kedvenc nagyméretű teflonserpenyőnket, bőséges olajat hevítünk benne, belevetjük a burgonyát, majd aranysárgára sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk, az étel jellegétől függően ízesíthetjük sóval, sültburgonya fűszerkeverékkel, zúzott fokhagymával.
Pirított gomba (champignon sauté)
Hozzávalók: 1,5 kg csiperkegomba, 15 dkg vaj, 2 csokor petrezselyemzöld, 2 citrom, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: a gombát cikkekre vágjuk. Elővesszük kedvenc szép nagy teflonserpenyőnket, a vaj felét felforrósítjuk benne, és a gombát aranysárgára pirítjuk. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és jól átforgatjuk. Végül hozzáadjuk a nyers vajat, még egyszer átforgatjuk, és azonnal tálaljuk. Tálaláskor szűrt citromlevet csepegtetünk rá.
Platnis krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 nagy fej vöröshagyma, olaj, só
Elkészítés módja: a burgonyát megtisztítjuk, fél centis karikákra vágjuk, és forró platnin, vigyázva, nehogy megégjenek, megsütjük, félretesszük. A hagymát felkarikázzuk, és forró olajon megpároljuk. Összekeverjük a burgonyával, megsózzuk, és már készen is vagyunk.
Ha nincsen kéznél platni, süthetjük grilltálcában, vagy serpenyőben is.
Megjegyzés: a platni a hagyományos fatüzelésű konyhai tűzhely, magyarul sparhelt főzőlapja
Sztrapacska
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 20 dkg juhtúró, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só
Elkészítés módja: a nyers burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Enyhén megsózzuk. Kiszaggatjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Az apró kockákra vágott szalonnát kedvenc teflonserpenyőnkben kisütjük, félretesszük. A kisült zsírban átforgatjuk a galuskát, majd rátesszük a juhtúrót és a tejfölt, majd jól összekeverjük. Megkoronázzuk a sült szalonnapörccel, és jól átforrósítva tálaljuk. Ha magában esszük, hűvös, világos sör dukál mellé.
Tejfölös galuska és társai
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, só, annyi tejföl, amennyit a liszt felvesz, olaj
Elkészítés módja: A lisztet egy mély tálba szórjuk, ráütjük a tojásokat, megsózzuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a hagyományos galuskatésztához hasonló állagú legyen (kezdjünk 2,5 dl-rel, a többit meglátjuk). Simára keverjük, 10 percig pihentetjük. Ez idő alatt egy megfelelő méretű lábasban enyhén sós vizet forralunk, ha már lobog, beleszaggatjuk a galuskát. Nagyjából 5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Egy tálba rakjuk, és az olajjal meglocsoljuk, nehogy összeragadjon.
Ha a tejföl helyett vizet használunk, akkor sima galuska készült, ha a lisztet 10 dkg vajjal és 2 dl tejjel keverjük ki, akkor vajas galuska a köretünk.
Tócsni
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, olaj
Elkészítés módja: a megtisztított burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és a tejföllel simára keverjük. Kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, és a masszából szép, tenyérnyi lepényeket sütünk.
Fogyaszthatjuk köretként, de sörkorcsolyaként is, ilyenkor megkenhetjük fokhagymával, tejföllel, hinthetjük pirospaprikával, reszelt sajttal is.
Tökfőzelék
Hozzávalók: 1 db spárgatök, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, ecet, olaj
Elkészítés módja: fogjuk a tökünket, meghámozzuk, a belét kikaparjuk. Ha ez még nem riasztott el minket a további munkától, akkor gyaluljuk is le. Sózzuk meg, és locsoljuk le egy kis ecettel. Vegyük elő kedvenc kék lábasunkat, hevítsünk benne olajat, vessük bele a finomra vágott vöröshagymát, pirítsuk meg, majd tegyük hozzá a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot. Egy kicsit kevergetjük, majd hozzátesszük a piros paprikát, és kevés vízzel felengedjük. A tököt jól kicsavarjuk, beletesszük a paprikás lébe, meghintjük a finomra vágott kaporral, összekeverjük, és rövid lében, fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és a tökre szűrjük. Jól elkeverjük, és összeforraljuk.
Tálaljuk húspogácsával, puha kenyérrel, és egy jól behűtött, fiatal rozéval.
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 4 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, őrölt piros paprika, só, olaj
Elkészítés módja: a megtisztított zöldbabot ujjnyi darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben, kedvenc kék lábasunkban puhára főzzük. Egy másik edényben olajat hevítünk, és a lisztből világosbarna rántást készítünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és a piros paprikát, elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, kevés csontlével felengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a forrásban levő zöldbabhoz szűrjük. Jól összeforraljuk, ha kell, tovább ízesítjük.
Tálaljuk pörkölt feltéttel, friss, puha kenyérrel. Homoki kékfrankost igyunk hozzá.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: 60 dkg tisztított zöldborsó, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, fél liter tej, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olaj
Elkészítés módja: kedvenc lábasunkban olajat hevítünk, a cukrot beletesszük, hozzáadjuk a borsót, elkeverjük, megsózzuk, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Rövid lében, fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, liszttel megszórjuk, kicsit pirítjuk (magyarul: stáboljuk), elkeverjük, és a tejjel felengedjük. Jól fölkeverjük, lassan forralva besűrítjük.
Könnyű, száraz vörösbor illik mellé.
Zöldborsópüré
Hozzávalók: 2 kg fejtett zöldborsó, 15 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 6 dl csontlé, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál cukor, só
Elkészítés módja: a vajat elfelezzük. Az egyik felét félretesszük, a másikat pedig legszebb lábasunkban felhevítjük, beleöntjük a borsót, lefedjük, és szépen elkezdjük a saját levében párolni. Amikor elfőtte a levét, kevés csontlével felöntjük. Ha már megpuhult, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, a liszttel, átpirítjuk, és a csontlével felengedjük. Sózzuk, cukrozzuk, és jól átforraljuk. Ezután pürésítjük, majd a vajjal montírozzuk.
Mindig forrón tálaljuk, egy fiatal rozé kíséretében.
Zsemlegombóc
Hozzávalók: 3 zsemle, 12 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej, őrölt fekete bors, só, olaj
Elkészítés módja: a zsemléket kockára vágjuk, és olajban halványsárgára pirítjuk. Kivesszük, ha meghűlt, mély tálba tesszük. A hagymát lereszeljük, kicsit megpirítjuk, és hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, elkeverjük. A zsemlére tejet öntünk, elkeverjük, hogy egyenletesen megpuhuljon. Rászórjuk a lisztet, belekeverjük a pirított hagymát, a zöldségzöldjét, a felvert tojást, csipetnyi sót és borsot. Jól elkeverjük, ha lágy lenne, kevés lisztet adjunk még hozzá. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, sós, forró vízben megfőzzük, szűrőkanállal kiszedjük, és forró zsiradékban megforgatjuk.
Frissen tálaljuk, vadas húsokhoz, szalontüdőhöz adjuk.