A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.


AZ NÉPNEK ÉTKEIBÜL

******


Dödölle

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, só

 

Elkészítés módja: a megtisztított burgonyát felkockázva nagyobb lábasba tesszük, és annyi sós vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Amikor a burgonya megfőtt, áttörjük, és ráöntjük a lisztet. Kis lángon, fakanállal addig zúzzuk, keverjük, amíg a burgonya felveszi a lisztet, és kásaszerűvé nem válik. Ez elég fárasztó művelet, ezért ha van a háznál rúdmixer, az elején használjuk nyugodtan. Ha már jól pöfög, és nincsen lisztíze, akkor kész.

A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsírban aranysárgára pirítjuk. Olvasztott zsírba mártott kanállal galuskákat szaggatunk a masszából, meleg tányérra rakjuk, és a forró hagymás zsírral megöntözzük. Sör dukál melléje, ha magában fogyasztjuk.

 

Megjegyzés: Göcsejben a dödöllét tejfölös-hagymás zsírral öntözik, Vasban pedig laskára vágva tepsiben megpirítják.



Erdélyi pacalleves

 

Hozzávalók: 1 kg pacal, 1 szép fej vöröshagyma, 6 duci gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 tojássárgája, 2 dl joghurt, 1 csapott evőkanál liszt, babérlevél, reszelt torma, borecet, egész fekete bors, só

 

Elkészítés módja: szép tábla pacalunkat alaposan megtisztítjuk, hideg vízben többször átmossuk, majd leforrázzuk és leszűrjük. Megkeressük kedvenc kék fazekunkat, beletesszük, majd hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, a sárgarépát, 10-12 szem fekete borsot, a hámozatlan fokhagymagerezdeket, a babérlevelet. Feltöltjük vízzel, megsózzuk, lefedjük és lassú tűzön pár óra alatt puhára főzzük. Közben nézzünk tv-t, olvassunk, fröccsözzünk, miegymás.

Ha pacalunk megpuhult, leszűrjük a levét, laskára vágjuk, visszatesszük a fazékba, ráöntjük a leszűrt levet, beletesszük az apróra vágott paprikát, és ismét főni tesszük. Lisztes, joghurtos habarással besűrítjük.

Tálaláskor a tálban elkeverjük a tojássárgájákat a tejföllel, és ráöntjük a levest. Borecetet és reszelt tormát adunk mellé.



Kukoricagánica

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 6 púpos evőkanál kukoricaliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, olaj

 

Elkészítés módja: burganyót meghámozzuk, felkockázzuk, egy szép nagy, piros fazékban puhára főzzük, majd összetörjük. Belekeverjük a kukoricalisztet, megsózzuk, és dödöllemód állandóan kevergetve puhára főzzük. Kedves serpenyőnkben az olajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, és ebben evőkanalanként megforgatjuk gánicánkat.

Tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk, egy jó korsó jéghideg sör kíséretével.



Mititei

 

Hozzávalók: 1 kg kövérkés marhahús, két késhegynyi szódabikarbóna, 2 fej fokhagyma, só, bors, csombor

 

Elkészítés módja: húsunkat háromszor átdaráljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi porrá zúzott csomborral ízesítjük. A fokhagymagerezdeket mozsárban pépesre zúzzuk, elvegyítjük 6 evőkanál vízzel, legalább fél órát állni hagyjuk, majd a húshoz szűrjük a levét. Nagyon alaposan összegyúrjuk, majd pár órát hidegre tesszük.

Olajos kézzel kétujjnyi vastag, 10 cm hosszú kolbászkákat formálunk a masszából.

Süssük rostélyon, vagy kedvenc teflonserpenyőnkben zsiradék nélkül ezt a finom román ételt.

Előtte egy jó stampó cujka (szilvapálinka), mellé friss kenyér, idénysaláta, sör.

 

 Parasztreggeli

 

Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg házikolbász, egy nagy főtt burgonya, 12 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 2 paradicsom, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, só, kanálnyi zsír

 

Elkészítés módja: minden hozzávalót apró kockákra vágunk,  a tojásokat sóval felverjük. Megkeressük legnagyobb serpenyőnket, zsírt dobunk bele, és a hozzávalókat a következő sorrendben megsütjük: szalonna, kolbász, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, főtt burgonya, tojás.

Azon forrón tegyük az asztalra, hintsük meg pirospaprikával és borssal. Kínáljunk mellé házi pálinkát és friss toronyi kenyeret.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 8
Heti: 9
Havi: 61
Össz.: 254 963

Látogatottság növelés
Oldal: vidéki ízek
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »