A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

EGY KIS KÉNYEZTETÉS AZ ÉTELEKNEK

************

Ajókás fűszervaj

 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 5 dkg ajókagyűrű/szardellapaszta, 2 dkg kapribogyó, fél citrom szűrt leve, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: az ajókagyűrűt és a kapribogyót finomra összevágjuk, és összekeverjük az előzőleg habosra kevert vajjal. Szűrt citromlével, őrölt fehér borssal, sóval ízesítjük. Alufóliában öt cm átmérőjű hengerré formázzuk, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Roston sült húsokhoz adjuk.



Borókás fűszervaj

 

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 3 dkg borókabogyó, 5 dl félszáraz vörösbor, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: kis fazekunkban, a vörösborban a borókát puhára főzzük. Addig forraljuk, míg a levét majdnem elfövi. Ez a redukció. Kimagozzuk, a húsát felaprítjuk. A leszűrt vörösbor-redukciót lehűtjük. A habosra kevert vajhoz hozzákeverjük a borókát, a redukciót, és fehér borssal, sóval ízesítjük. Alufóliában öt centiméter átmérőjű hengerré formázzuk, felhasználásig hűtőben tartjuk.

Vadhúsból készült ételekhez adjuk.



Currys fűszervaj

 

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 1 dkg curry, fél csokor petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: a teavajat a fűszerekkel, és a finomra vágott petrezselyemzölddel habosra keverjük. Alufóliában öt centiméter átmérőjű rúddá formázva, felhasználásig hűtőben tároljuk.

Angolos húsokhoz adjuk.



Kalocsai fűszervaj

 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 zöldpaprika, 5 dkg ketchup, őrölt édes-nemes fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, só

 

Elkészítés módja: a zöldpaprikát kicsumázzuk, és nagyon apró kockákra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a paprikakockákat, a zúzott fokhagymát, a ketchupot, a fűszerpaprikát, a sót. Fedeles tálkában, felhasználásig hűtőben tartjuk.

Szendvicsekhez használjuk.

 Ezen a módon nagyon sokféle fűszervajat készíthetünk, metélőhagymásat, pórésat, vöröshagymásat, miegymást. Nyugodtan kísérletezzünk, fantáziánknak csak a csillagos ég szabhat határt.



Mustáros fűszervaj

 

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 dkg mustár, 1 citrom, só

 

Elkészítés módja: a vajat a mustárral habosra keverjük, sóval és a szűrt citromlével ízesítjük. Fóliában öt centiméter átmérőjű rúddá formázzuk, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.

Roston sült, angolos húsokhoz adjuk.



Petrezselymes fűszervaj

 

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom, őrölt fehér bors, só.

 

Elkészítés módja: a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a szűrt citromlevet, a borsot és a sót. Fóliában öt centiméter átmérőjű hengerré formázzuk, és felhasználásig hűtőben tartjuk.

Roston sült halakhoz, és angolos húsokhoz adjuk.



Rákvaj

 

Hozzávalók: 50 dkg rákhéj (kárkász), 1,2 kg teavaj, 2 dkg édes-nemes fűszerpaprika

 

Elkészítés módja: a rákhéjat kőmozsárban apróra törjük, hozzáadjuk a kedvenc közepes méretű fazekunkban felhevített vajhoz, és mérsékelt tűzön addig pirítjuk, amíg a víztartalom el nem párolgott. Ügyeljünk arra, hogy a pirítást csak addig végezzük, amíg a vaj a rák ízét felveszi. Ezután beletesszük a paprikát, és azonnal annyi vízzel felengedjük, hogy az egészet ellepje. Tíz percig forraljuk. Forralás után szűrőruhán egy jeges vízzel félig megtöltött edénybe átszűrjük. Miután a rákvaj a jeges víz tetején megdermedt, szűrőkanállal egy másik edénybe szedjük, amit mérsékelt tűzön addig hevítünk, míg a vaj víztartalma el nem párolog. Ha kész, újból átszűrjük, hagyjuk kihűlni. Cserépedénybe tesszük, zsírpapírral lekötjük, így a hűtőben több hétig tárolható.

A készítésekor visszamaradt ráklét rákmártás készítéséhez használjuk fel, úgy hogy a ráklevet negyedére forraljuk, vagyis redukciót készítünk belőle.



Tárkonyos fűszervaj

 

Hozzávalók:  15 dkg vaj, 1 evőkanál tárkony, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 2 kiskanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 3 csepp Worchester szósz, só, bors

 

Elkészítés módja: a vajat kedvenc keverőtálunkban habosra keverjük, majd apróra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük, és hozzáadjuk a citromlevet és a borsot. Ezek után simára dolgozzuk a zúzott fokhagymával és a Worchester szósszal. Alufóliába tekerjük, ügyesen henger alakúvá formázzuk, és a felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.


Tormás fűszervaj

 

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 dkg torma, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: a vajat a finomra reszelt tormával habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk. Fóliában öt centiméter átmérőjű rúddá formázzuk, felhasználásig hűtőben tartjuk.

Hideg húsokhoz adjuk.



Zöld fűszervaj

 

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 db zöld paradicsompaprika, fél csokor petrezselyemzöld, fél csokor zellerzöld, 2 dkg kapribogyó, fél citrom szűrt leve, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: a habosra kikevert vajat összekeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, a finomra vágott kaprival, és a szintén finomra vágott zöldpaprikával. Szűrt citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Fedeles tálkában, hűtőszekrényben tároljuk.

Szendvicsek készítéséhez használjuk.


 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 27
Heti: 86
Havi: 324
Össz.: 251 242

Látogatottság növelés
Oldal: fűszervajak
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »