Bélszíncsíkok főiskolások kedvére
Hozzávalók: 50 dkg mustárral, olajjal, borssal pácolt bélszín, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg gépsonka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl burgundi mártás, 5 cl brandy, 1 dl alkohol, őrölt fekete bors, só, olaj
Elkészítés módja: hagymánkat finomra, húsunkat, gombánkat, sonkánkat metéltre vágjuk. Megkeressük jól bejáratott teflonserpenyőnket, kevés olajat öntünk bele, beledobjuk a vöröshagymát és a bélszínt. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk és borsozzuk. Addig pirítjuk-pároljuk, míg a gomba roppanós nem lesz, akkor nyakon öntjük a brandyvel hígított alkohollal, meggyújtjuk, majd lángjaink hamvadtával az előmelegített burgundi mártásba belekeverjük a sonkát, ráöntjük a húsra, összerottyantjuk, és már mehet is az asztalra.
Körítsük némi krokettel és tetemes mennyiségű testes vörösborral.
Bográcsos pacal
Hozzávalók: 2,5 kg tisztított pacal, 25 dkg füstölt szalonna, 6 nagy fej vöröshagyma, 2 babérlevél, egész fekete bors, 1 citrom, őrölt piros paprika, darált erős paprika, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 6 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt fekete bors, só, kb. 4 dl vörösbor
Elkészítés módja: először is akkurátusan előkészítünk mindent, felállítjuk a bográcsot, alátesszük a fát, és leteszteljük a vörösbort. Minekutána ezzel elvégeztünk, pacalunkat beletesszük a bográcsba, melléhelyezünk egy félbevágott citromot,egy félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, valamint egy kiskanálnyi szemes fekete borsot. Vízbe fullasztjuk, alágyújtunk, és erős tűzön felforraljuk. Ekkor mérsékeljük a tüzet (széthúzzuk a fát), megsózzuk a pacalt, egy megfelelő méretű fedővel lefedjük, és mintegy két óra alatt puhára főzzük. Erre az időre már gondoskodhatunk társaságról is, hiszen ökör az, aki magában … Ha már megpuhult a pacal, óvatosan kiemeljük, egy jóképű vágódeszkára helyezzük, ha kihűlt vékony csíkokra metéljük. Amíg hűl, szakítsunk időt arra, hogy bográcsunkat kitisztítsuk. Ha ezzel elkészültünk, akkor vágjuk vékony csíkokra a szalonnát, apróra a hagymát. Tiszta bográcsunkban, erős tűz fölött kiolvasztjuk a szalonnát, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát. Sózzuk, a darált és az őrölt pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és a zöldpaprikát. Elkeverjük, a zúzott fokhagymával, a majoránnával és a borssal ízesítjük, beleöntjük a vörösbort, és jól összeforraljuk. Beletesszük a pacalt, és lassú tűzön készre főzzük. Ez még egy óra ám, tehát ügyeljünk arra, nehogy kiszáradjunk.
Főzzük jó sűrűre, sós krumpli nem kell - ez nem étterem, hanem egy jóképű bográcsozás – hanem friss, ropogós kenyér, valamint vaskeresztesi kékfrankos.
Böllérláb
Hozzávalók: 4 első sertésláb, 30 dkg sertésmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, őrölt fekete bors, majoránna, só
Elkészítés módja: a sertéslábakat megfőzzük, kihűtjük, és óvatosan kicsontozzuk, hogy minél jobban egyben maradjon. A szalonnát felkockázzuk, kedvenc serpenyőnkben kisütjük, a pörcöt kihalásszuk és félretesszük. A hagymát finomra vágjuk, a májat felcsíkozzuk, és a visszamaradt zsírban megpirítjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, fűszerezzük, hozzáadjuk a nyers tojásokat és az összezúzott fokhagymát. Izmos jobbunkkal összedolgozzuk, és megtöltjük vele a lábakat.
Megformázzuk, alufóliába csavarjuk, és sós vízben fél óra alatt megpároljuk. Ezek után kihántjuk a burkából, ismét elővesszük kedves serpenyőnket, és némi olajban szép pirosra sütjük ételünket.
Körítsük sült burgonyával, adjunk mellé idénysalátát és egy szép kékfrankost.
Bundázott füstölt sonka
Hozzávalók: 8 szelet füstölt sonka, fél liter tej, 3 duci gerezd fokhagyma, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítés módja: sonkáinkat megveregetjük, majd tálba fektetjük. Leöntjük a tejjel, a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd lefedve egy éjszakára a hűtőbe rejtjük. Másnap lecsepegtetjük, és abszolút hagyományos módon bundázzuk és bő, forró olajban kirántjuk.
Adjunk mellé burgonyapürét, csemegeuborkát, és kékfrankost.
Hegyháti vargányás sertéspörkölt
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 1 kisebb csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 80 dkg friss vagy egy jó marék szárított vargánya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, őrölt piros paprika, só, 2-3 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 1 alma, 2 dl házi vörösbor
Elkészítés módja: a húst, a szalonnát, és a kicsontozott csülköt feldaraboljuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Tüzet rakunk, jól bejáratott bográcsunkban a zsírt felolvasztjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát, és belevetjük az összes húsfélét, amin csak van. Rázogatjuk, nem keverjük, sózzuk, paprikázzuk, és közepes tűzön hagyjuk párolódni. Igyunk valamit, és ha már húsaink majdnem puhák, beletesszük a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és az öregre vágott vargányát. Nyugodtan tüzesítsük meg jóféle csípős paprikával, dobjuk bele a hámozott, cikkekre vágott almát, és öntsük fel a vörösborral.
Főzzük készre, ha kell, kevés vizet öntsünk alá, lényeg az, hogy jó sűrű legyen.
Adjunk mellé friss kenyeret, és bőségesen vörösbort.
Herány tokány
Hozzávalók: 30 dkg marha felsál, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg sertésvese, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg csiperke gomba, 1 szép fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1,5 dl fehér bor, 1 teáskanál paradicsompüré, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, majoránna, liszt
Elkészítés módja: a sertésvesét megtisztítjuk, és a kétféle hússal, a szalonnával és a gombával együtt csíkokra vágjuk. Fogunk egy jóképű lábast, dobunk bele egy kanálnyi sertészsírt, megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és a marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, majd egy kis víz segítségével félig megpároljuk. Amíg a marha rotyog, addig kedves kis serpenyőnkben pirítsuk meg a füstölt szalonnát.
Ha már félig puha a felsál, adjuk hozzá a sertéshúst, a szalonnát, a gombát, a paradicsompürét és a vesét. Öntsük alá borocskánkat, és fedő alatt az egészet pároljuk puhára. Ha elkészült, tejfölös habarással sűrítsük be, forraljuk össze, és párolt rizs kíséretében adjuk fel az asztalra.
Ne feledkezzünk meg egy szép merlotról sem!
Juhász pörkölt
Hozzávalók: 60 dkg birkahús, 50 dkg fehérkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, liszt, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: szalonnánkat felkockázzuk, a hagymát feldaraboljuk, a birkát felkockázzuk. Öntünk magunknak egy pohár karcos alföldi vöröset, majd nekiállunk főzni. Fogunk egy jóképű lábost, beledobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, és a zsírján szőkére pirítjuk a hagymát. Meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a birkahúst, sózzuk, borsozzuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve, lassú tűzön majdnem puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a cikkekre vágott káposztát, ismét lefedjük, és készre pároljuk. Végezetül a tejfölt egy evőkanál liszttel kikeverjük, és besűrítjük vele pörköltünket.
Adjunk mellé sós vízben főtt burgonyát, és a fent említett vörösbort.
Sertésjava Holstein módra
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb(dió), 4 tojás, 4 ajókagyűrű, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: húsunkat négy egyforma szeletre vágjuk, enyhén megveregetjük, majd sózzuk és borsozzuk. Rostsütő lapon, vagy kedvenc teflonunkban mindkét oldalán hirtelen megsütjük, majd elkészítjük és megformázzuk a tükörtojásokat is.
Tálaljuk rafinált módon: jó nagy kerek fatányérat vegyünk. Rakjuk körbe a szélét idénysalátával, halmozzunk a közepére pirított burgonyát, takarjuk be a hússzelettel, tegyünk a húsra egy tükörtojást, majd koronázzuk meg egy ringlivel. Ezt még tegyük meg háromszor, és már kész is a négy adag.
Bontsunk fel hozzá egy szép kékoportót.
Vagdalt Orsi kedvére
Hozzávalók: 80 dkg darált vegyes marha és sertéshús, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 20 dkg edami sajt, 2 duci gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, kakukkfű, őrölt fekete bors, só, sertészsír
Elkészítés módja: jóképű vájdlingunkban erős kézzel összedolgozzuk a darált húst a tejben áztatott és jól kinyomkodott zsemlével, a kevés zsírban megfuttatott finomra vágott vörös- és fokhagymával, tojással, kakukkfűvel, sóval, borssal.
Bevizezett tenyerünkkel kisebb pogácsákat formázunk belőle, s a közepükbe mélyedést nyomunk.
Szép jénai tepsinket vékonyan kizsírozzuk, és 190 fokon megsütjük a fasírtokat. Gyorsan kivesszük, a fészkekbe reszelt sajtot szórunk, visszadugjuk a sütőbe, de csak annyi időre, hogy a sajt szépen ráolvadjon.
Tálaljuk forrón, pirított burgonyával, csemegeuborkával, könnyű homoki vörösborral, vagy egy- két korsó hideg világos sörrel.