A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

ITALOZÁST KÖNNYÍTŐ ÉTELEK

**************


Gombás melegszendvics

 

Hozzávalók: 8 db szép nagy csiperkegomba kalap, 10 dkg fűszervaj, 8 szelet toastkenyér, 4 paradicsom, 20 dkg pizza mozzarella, fél csokor petrezselyemzöld, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a fűszervajból 8 darab, egyenként fél centiméter vastag szeletet vágunk, és a tisztított gombakalapok üregébe töltjük. A kenyérszeleteket egy kicsit megpirítjuk, majd a maradék fűszervajjal megkenjük. A paradicsomot felszeleteljük, a kenyerekre rakjuk, sózzuk, borsozzuk. Töltött oldalával lefelé mindegyikre egy-egy gombakalapot borítunk, és forró sütőben 8 percet sütjük. Végül lefedjük a felszeletelt sajttal, és még 5 percet sütjük.

Forrón tálaljuk, a tetejét hintsük meg finomra vágott petrezselyemmel, és bontsunk fel mellé egy fiatal kékfrankost.


Hagymás burgonyalepény

 

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 4 fej vöröshagyma, 1 db tojás, 20 dkg finomliszt, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hagymánkat finomra vágjuk, kis lángon megpároljuk. Ha kihűlt, a burgonyával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrjuk. Fogjuk a gyúrótáblát, meglisztezzük, a tésztát 6-7 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, és 1 cm vastagon felszeletelve kisebb lepényeket formázunk belőle. Kevés olajon, kedvenc teflonserpenyőnkben mindkét oldalán pirosra sütjük.

Kínáljuk savanyúsággal, de tálalhatjuk tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal behintve is. Ne hiányozzon mellőle egy korsó jó hűvös világos sör sem!


Húsgolyók sörtésztában

 

Hozzávalók: 50 dkg vegyes darált hús, 1 száraz zsemle, 3 tojás, 2,5 dl világos sör, 10 dkg liszt, 1 evőkanál mustár, só, bors, kakukkfű, őrölt piros paprika, cukor, olaj

 

Elkészítés módja : megkeressük kedvenc keverőtálunkat, és benne a darált húst összekeverjük az előzőleg beáztatott és  kinyomkodott zsemlével, 1 tojással, a mustárral, a kakukkfűvel, a sóval, a borssal, és a piros paprikával. Jól összedolgozzuk, és egy kis ideig pihenni hagyjuk. Közben a két tojást egy alkalmas edényben felverjük, és a cukorral, a liszttel, csipetnyi sóval, no meg a sörrel kikeverve készítünk egy jóképű sörtésztát. A húsmasszából kis golyóbisokat formálunk (kb. 20 db lesz), kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, a golyókat egy megfelelő hosszúságú hegyes hurkapálca segítségével megmártjuk a sörtésztában, majd beletesszük a forró zsiradékba. Megforgatjuk, és körös-körül aranybarnára sütjük.

Tálaljuk frissen-forrón, salátalevélre fektetve.

 

Ír szalonnás lepény

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál kömény, 8 dkg vaj, 20 dkg liszt, 6 evőkanál kefir, 10 dkg sajt, 15 dkg kolozsvári szalonna, kakukkfű, só

 

Elkészítés módja: kedvenc fazekunkba héjastól beletesszük a krumplit, annyi vízzel felöntjük, amennyi bőven ellepi, beleszórjuk a köménymagot, lefedjük, és közepes lángon megfőzzük. Megtisztítjuk, még melegen burgonyanyomón áttörjük, és összegyúrjuk a vajjal, a liszttel, és a kefirrel. Sózzuk, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, még egyszer összegyúrjuk. Előrántjuk a nagyitól örökölt gyúrótáblát, kis lisztet hintünk rá, és a burgonyás tésztából körülbelül 30 cm hosszú hengert formálunk, erős koncentrálással 16 darabra vágjuk, majd kérges tenyerünkkel 1 cm vastag lepénnyé lapítjuk. Akkurátusan meghintjük a felkockázott szalonnával, majd a kakukkfűvel. 200 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Hogy mi illik mellé? Bushmills, Guiness…


 Krumpliprósza

 

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 5 dl aludttej, 2 dl tejföl, 10 dkg zsír, só

 

Elkészítés módja: a megtisztított burgonyát lereszeljük, sózzuk, és az aludttejjel elkeverjük. Kizsírozzuk kedvenc tepsinket, beleöntjük a masszát, és az olvasztott zsírral elkevert tejföllel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

Kockákra vágva tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk pirított hagymakockákkal is

 

Megjegyzés: aludttejet piacon kapható pasztőrözetlen házi tejből készíthetünk, úgy hogy a forralatlan tejet hibátlan zománcú kedvenc kis kék fazekunkba öntjük, (vagy ha van egy alkalmas cserépedényünk erre a célra, akkor bátran használhatjuk azt is) beoltjuk két evőkanál kefirrel, és letakarva szobahőmérsékleten altatjuk. Akkor jó, ha szép szalonnás az állaga.

Aludttej híján használhatunk kefirt is, akkor viszont süthetjük palacsintasütőben is, de mindenképpen vastagabbra süssük, mint a palacsintát.



Kubikosok pogácsája

 

Hozzávalók: 5 dl aludttej (vagy kefir), 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só

 

Elkészítés módja: az összes hozzávalót egy kellemes méretű keverőtálba tesszük, jól összedolgozzuk, enyhén megsózzuk, és gyorsan összegyúrjuk. Mintegy 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Azonnal süthetjük, nem kell keleszteni.


Magyarburger

 

Hozzávalók: 1 kg darált sertéslapocka, 1 kg csiperkegomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 tojás, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, csípős paprikakrém, só, olaj

 

Elkészítés módja: hűtsük be a sört. Gombánkat öblítsük le, szárastul vágjuk nagyon apróra, keverjük össze a darált hússal. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk meg, és ezt is keverjük bele a masszába. Üssük bele a tojásokat, fűszerezzük meg, és még egyszer, alaposan gyúrjuk össze. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócokat, lapítsuk lepénnyé, és olajjal megkent, forró sütőlapon, amúgy „amerikássan” süssük készre.

Kínáljuk zsemlébe téve, marinírozott paprikával, és a fent említett nedűvel.


Mártogatós sajtnyárs

 

Hozzávalók: 30 dkg trappista sajt, 15 dkg főtt sonka, 4 kifli, 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor, 1 dl fehérbor, fél citrom leve, 2 evőkanál apróra vágott csemegeuborka, 2 evőkanál finomra vágott metélőhagyma, olaj

 

Elkészítés módja: először a mártásnak veselkedjünk neki. Megkeressük jól bevált keverőtálunkat, beleöntjük a tejfölt, a majonézt, a porcukrot, a fehérbort, a citrom levét, és simára keverjük. Rádobjuk az uborkát és a hagymát, még egyszer összekeverjük, és jól behűtjük. A kiflit felkarikázzuk, a sajtot és a sonkát közepesen vastag szeletekre vágjuk. Kicsi pogácsaszaggatóval nett kis lapokat szúrunk ki belőle, majd egymással váltogatva négy nyársra húzzuk. A tojást a liszttel felverjük, benne megmártjuk nyársainkat, majd bő, forró olajban hirtelen megsütjük.

A mártogatót előhűtött üvegtálkába öntjük, és már mehet is az asztalra. Hideg sör mellé kiváló.


Mogyorós rokfortkrém

 

Hozzávalók: 20 dkg rokfort sajt (márványsajt), 10 dkg vaj, 5 evőkanál darált sós mogyoró, 1 duci gerezd fokhagyma, csipetnyi porcukor, 2-3 evőkanál tejföl

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc keverőtálunkat, belereszeljük a sajtot, majd rácsurgatjuk a felolvasztott langyos vajat. Rászórjuk a darált mogyorót, a cukrot, a zúzott fokhagymát és megöntözzük a tejföllel. Izmos jobbunk segítségével habosra keverjük.

Lefedjük, és egy napig hűtőben érleljük.

Tálaláskor hintsük meg sós mogyoróval, adjunk mellé forró pirítóst, hideg sört és cikkekre vágott paradicsomot.



Pireuszi melegszendvics

 

Hozzávalók: 20 dkg magozott fekete olívabogyó, 50 dkg puha feta sajt, 3 újhagyma, fél csokor metélőhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, őrölt fekete bors, franciakenyér

 

Elkészítés módja: az olívabogyót, és a kétféle hagymát finomra aprítjuk. Jól bejáratott keverőtálunkban a fetát az olívaolajjal pürésítjük, megborsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott hozzávalókat. Kenyerünket ujjnyi vastagon felszeleteljük, megpirítjuk, és az olívás krémmel megkenjük. Díszítsük félbevágott olívabogyóval.

Egy pofa ouzo után isteni!

 

Rábaközi vert perec

 

Hozzávalók: 2 tojás, 5 dkg sertészsír, 3 dkg porcukor, 5 cl rum, 10 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, só

 

Elkészítés módja: előkapjuk kedvenc keverőtálunkat, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lágy zsírt, a cukrot, no meg a rumot, és habosra keverjük. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. 20 percig pihentetjük, majd gyúrótáblára szedve a sodrófával jól kiverjük, majd megest 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még háromszor megismételjük (szép felkart nevel). Ha kezünk nem remeg túlságosan, pereceket formálunk belőle. Egy szép lábosban enyhén sós vizet forralunk, s ha már lobog, beletesszük a pereceket, majd amikor a víz felszínére jönnek, kiszedjük, és a gyúrótáblán kihűtjük.

Bevagdaljuk a tetejét, tojássárgájával megkenjük, tejfölbe mártjuk, és forró sütőben pirosra sütjük.



Részeges fondü

 

Hozzávalók: 60 dkg reszelt ementáli sajt, 5 dl száraz fehérbor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 duci gerezd fokhagyma, őrölt fehér bors, 1 kg fehér kenyér, lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom, újhagyma

 

Elkészítés módja: keresünk egy teflonbevonatú fazekat, és jól bedörzsöljük a fokhagymával. Beleöntjük a bort, és kis lángon, állandó keverés közben beletesszük a sajtot. Addig melegítjük-keverjük, míg homogén, sűrű masszává nem válik. Ekkor beleöntjük a cseresznyét, adunk neki egy kis fehérborsot, és azon forrón átöntjük az előkészített fondüskészletünkbe. Lángra lobbantjuk a spirituszégőt, körbe rakjuk az előzőleg elkészített pirított kenyérkockákkal, és a darabolt zöldségekkel.

Fondüvillát ragadunk, és jóízűen falatozni kezdünk. Ha esetleg torkunkra ragadna a sajt, hát öblítsük le egy jóképű rajnai rizlinggel.

 

  Röszti gazdagon


 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg vaj, szeletelt bacon szalonna, szeletelt ementáli sajt, petrezselyemzöld, só

 

Elkészítés módja: egy jóképű fazékban héjában megfőzzük a burgonyát, és még langyosan meghámozzuk. Háztartási reszelőnk legöregebb lyukán lereszeljük, és megsózzuk. Hagyjuk megdermedni. Kedvenc teflonunkban felizzítjuk a vajat, és a masszából lepénykéket formázva, falapáttal kissé lenyomkodva, egyszer fordítva, lassú tűzön aranybarnára sütjük.

A kész rösztik tetejére szalonnaszeleteket helyezünk, lefedjük a sajtszeletekkel, és forró sütőben addig sütjük, míg az ementáli megolvad a tetején.

Hintsük meg finomra vágott petrezselyemzölddel, és tálaljuk azon melegében, pár korsó kemény habú sör kíséretében.



Sonkás gombóc

 

Hozzávalók: 40 dkg füstölt sonka, 4 tojás, 5 zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tej,  3dl tejföl, liszt, vaj, zsemlemorzsa, őrölt fekete bors, só, zsír

 

Elkészítés módja: zsemléinket és sonkánkat apró kockákra daraboljuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra vágjuk. Szép nagy teflonunkban zsíron ropogósra pirítjuk a zsemlekockákat, majd egy méretes keverőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és a sonkát, összekeverjük. Egy másik tálban felütjük a tojásokat, a tejjel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és nyakon öntjük vele a sonkás zsemlekockákat. Jól összekeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy formálható massza legyen belőle.

Nedves tenyérrel gombócokat formázunk belőle, majd forrásban levő sós vízben kifőzzük. Ezek után nincs más hátra, mint a kész gombócok vajban pirított zsemlemorzsába hempergetése, tejföllel locsolása.

Párás falú söröskorsók kísérőjeként adjuk az asztalra.



Sonkás szendvicstorta (smörgostorta)

 

Hozzávalók: egy csomag 4 szeletes barna, téglalap alakú szendvicskenyér (DM, Rossmann), 25 dkg sonkás krémsajt, 2 evőkanál majonéz, 3 főtt tojás, 1 kiskanál erős mustár, 10 dkg túró, 10 dkg főtt, füstölt tarja, 15 dkg szeletelt gépsonka, pár nagyon vékony szelet füstölt sonka, 1 csokor metélőhagyma, retek, paradicsom, kígyóuborka, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: előveszünk egy kedves keverőtálat. A krémsajtot a majonézzel, 2 főtt tojás sárgájával, a mustárral, és az áttört túróval jól elkeverjük. A finomra aprított metélőhagymával fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott főtt, füstölt tarját, még egyszer jól összekeverjük. Most jön a mágia, a kenyérszeleteket ezzel a krémmel megkenjük, úgy, hogy maradjon belőle a torta oldalára is. Három szeletre gépsonkát fektetünk, egymásra rétegezzük, majd megkent felével felfelé rátesszük a negyedik kenyeret is. Tortánkat a maradék krémmel körbekenjük, a vékonyra szelt retekkel, paradicsommal, uborkával kidíszítjük. Tegyünk a tetejére még a füstölt sonkából formázott rózsákat is, hogy teljes legyen a gyönyör.

Egy kis időre tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjen. Tálaljuk jóképű vodkával, és jéghideg minőségi világos sörrel.


Soproni májpástétom

 

Hozzávalók: 50 dkg sertésmáj, 25 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 2 főtt tojás, 10 dkg vaj, babérlevél, só, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, majoránna, pástétomfűszerkeverék, olaj

 

Elkészítés módja: az előző este beáztatott babot leszűrjük, friss vízben, enyhén sózva, a babérlevéllel ízesítve puhára főzzük, a levében hűlni hagyjuk. A májat vékonyan felszeleteljük, szép piros lábasunkban olajat hevítünk, rajta a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk. A tűzről levéve meghintjük a piros paprikával, belekeverjük a májat, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk. A puha babot leszűrjük, a kihűlt májjal és a főtt tojások sárgájával együtt kétszer ledaráljuk. Enyhén megsózzuk, a majoránnával és a pástétomfűszerrel ízesítjük. A főtt tojások fehérjét nagyon apróra vágjuk, és a lágy vajjal együtt a pástétomba keverjük. Jól összedolgozzuk, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Forró pirítóssal és zöldsalátával adjuk fel az asztalra.



Sörbuzogány

 

Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 5 duci gerezd zúzott fokhagyma, 3 dl joghurt, 1 púpos evőkanál finomliszt, őrölt kömény, őrölt fekete bors, só, olaj, hurkapálca

 

Elkészítés módja: kedvenc keverőtálunkban a húst 2 gerezd zúzott fokhagymával, és a liszttel alaposan összegyúrjuk. Beledolgozzuk a kedvünk szerinti kömény, só, és bors mennyiséget, majd nedves kézzel tíz egyforma részre osztjuk. Elővarázsoljuk gyermekünktől elorzott hurkapálcáinkat, kihegyezzük őket, majd a masszával okosan, ügyesen tíz darabot ujjnyi vastagon körbetapasztunk. Ha hasonlít az nádnak bugájára, úgy rossz munkát nem végeztünk.

Most szép, lapos gáztepsinket sütőpapírral kibéleljük, nyársainkat olajjal lekenjük, egymástól ujjnyi távolságot tartva szépen sorba fektetjük, majd előmelegített sütőnk 180 fokos kohójában jó húsz perc alatt kisütjük, félidőben megforgatjuk.

A joghurtot egy szép üvegedénybe öntjük, a maradék három gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal kikeverjük.

Fogunk egy szép nagy tálcát, salátalevéllel letakarjuk, buzogányainkat ráhajigáljuk, mellétesszük a tunkolóst, elővesszük azt a pár hatos csomag sört a hűtőből, és meghívjuk a haverokat meccset nézni.



Sörkorcsolyák Kárpátaljáról

 

Halas sörkorcsolya

 

Hozzávalók: 40 dkg szálka és bőr nélküli halfilé, 5 szelet sliced bacon, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: a halat kissé lapjában 10 érmére vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnaszeleteket félbevágjuk, majd a befűszerezett haldarabok köré tekerjük. Fogvájóval megtűzzük, és tűzálló tálban, forró sütőben tíz perc alatt megsütjük.

 

Füstölt halas sörkorcsolya

 

Hozzávalók: 1 doboz füstölt sprotni, 20 dkg natúr sajtkrém, pirítós, kovászos uborka

 

Elkészítés módja: a lecsöpögtetett sprotnit kikeverjük a sajtkrémmel. Pirítósra kenjük, és kovászos uborkával díszítjük.

 

Mákos-sajtos rudacska

 

Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 30 dkg finomliszt, 5 dkg mákszem, só, 2 evőkanál tejföl, a tetejére: 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés módja: a sajtot a vajjal összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a mákot. A sózott tejföllel összegyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, és kisujjnyi rudakra vagdossuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.



Sörperec

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dkg sütőpor, 8 dkg sertészsír, 1 tojássárgája, 2 dl tej, só

 

Elkészítés módja: a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd összegyúrjuk a zsírral, a tojássárgájával és annyi tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Megsózzuk, és perec alakúra formázzuk. Kevés vizet, lisztet és sót összekeverünk, kenőtollal pettyeket csepegtetünk a perecekre, és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.


Töki pompos

 

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 40 dkg liszt, 25 dkg kolozsvári szalonna, 3 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, cukor, só

 

Elkészítés módja: az élesztőt 2,5 dl langyos vízben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. Egy szép nagy kelesztőtálba tesszük a lisztet, összekeverjük a sóval, és összedolgozzuk a feloldott élesztővel. Lefedve egy órán át állni hagyjuk, addig nyugodtan igyunk meg egy üveg jóféle sört. Időnk leteltével vajazzunk ki egy jóképű gáztepsit, simítsuk bele a tésztát egyenletesen. Hintsük meg bőségesen durvára vágott hagymával és kockázott szalonnával. Süssük mintegy fél órán át, majd rántsuk ki a sütőből, szórjuk meg egyenletesen tejföllel és reszelt sajttal, majd pirítsuk meg egy kicsit.

Tálaljuk azon frissiben, nagy korsó kemény habú sörök kíséretében. 







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 8
Heti: 11
Havi: 63
Össz.: 254 965

Látogatottság növelés
Oldal: sör, és borkorcsolyák
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »