A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.


Erőleves szalonnagombóccal

 

Hozzávalók: 2 liter erőleves, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt hús, 6 db szikkadt zsemle, 2,5 dl tej, 2 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, vaj, 4 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só

 

Elkészítés módja: szép kis deszkánkon a szalonnát felkockázzuk, majd a zsemlét is, ez utóbbit krutonméretűre daraboljuk. Megkeressük kedvenc teflonunkat, benne a szalonnát a zsemlével együtt világosra pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk,  a füstölt húst apróra vágjuk, a tejet egy csapott kiskanál sóval és a tojásokkal elhabarjuk. Fogunk egy keverőtálat, beleöntjük a kihűlt szalonnás zsemlét, ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a füstölt húst, és a lisztet. Jól összedolgozzuk. Ezek után a finomra vágott vöröshagymát,és a petrezselymet olvasztott vajon kicsit megpároljuk, majd beledolgozzuk a gombócmasszába. Letakarjuk, és fél órát pihentetjük

 Ezután vizes kézzel gyermekökölnyi gombócokat formálunk belőle, és egy jó fazéknyi, lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük.

 Jól lecsöpögtetve tegyük a tányérokba, és merítsük rá a forró erőlevest.


Fűszeres szalonnaleves

 

Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna, 3 fej vöröshagyma, 5 dl világos sör, 4 szelet fehér kenyér, 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, majoránna, köménymag, őrölt fekete bors, só, vaj

 

Elkészítés módja: elővarázsoljuk kedvenc levesfőző fazekunkat, beleszórjuk a felkockázott szalonnát, kiolvasztjuk, majd a hagymával együtt üvegesre sütjük. Felöntjük kedvenc sörünkkel, hozzáadunk még ugyanannyi vizet, belehintjük az ételízesítőt, és felforraljuk. Köménnyel és majoránnával ízesítjük, majd lassú tűzön fél óra alatt készre főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

Kedvenc serpenyőnkben felolvasztunk 5 dkg vajat, kenyerünket felcsíkozzuk, és a vajban ropogósra sütjük.

Levesestányérokba porciózzuk, meghintjük a finomra vágott fűszernövényekkel, rámerítjük a forró levest, és egy-egy evőkanál tejfölt csapunk a tetejére.


Gyümölcskrémleves felnőttesen

 

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott eper, avagy málna, avagy ezek egyenlő arányú keveréke (szezonban azonban legyen friss!), 4 gombóc vaníliafagylalt/jégkrém, 2 dl édes pezsgő, 2 dl tejszín, fél citrom leve

 

Elkészítés módja: ragadjunk keverőtálat, és botmixert. Az összes hozzávalót dobáljuk, illetve öntsük tálunkba, turmixoljuk simára, szűrjük le, ha kell, egy kis mézzel édesíthetjük.

Hidegen adjuk az asztalra, díszítsük gyümölcsdarabokkal és tejszínhabbal.

 

 Maceszgombócleves egyszerűen

 

Hozzávalók: 15 dkg macesz (pászka), 5 dkg libazsír, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 2 tojás, őrölt fekete bors, őrölt gyömbér, só, 2 liter húsleves libaaprólékból (ha nem akarunk sokáig babirkálni vele, tökéletes az erőleveskocka is)

 

Elkészítés módja: fogjuk a maceszt, kettétörjük, az egyik felét hideg vízbe áztatjuk, a másik felét apróra zúzzuk. Egy kedves kis serpenyőben felizzítjuk a libazsír felét, benne üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd belekeverjük a szintén finomra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni. Egy alkalmas keverőedényben a tojássárgáját keverjük habosra a maradék libazsírral, adjuk hozzá a kinyomkodott maceszt, a pirított petrezselymes hagymát, és jól dolgozzuk össze. Ízesítsük sóval, borssal, gyömbérrel. Verjünk jó kemény habot a tojásfehérjékből, lazítsuk meg vele a masszát, és adjuk hozzá a finomra tört maceszt. Dugjuk a hűtőbe jó fél órára, ez idő alatt teljes lelki nyugalommal dobjunk be egy kis kóser szilvát. Ha ezzel megvagyunk, és a gombócnak való massza is jól összeérett, úgy ügyes kezeinket mártsuk egy kis hideg vízbe, formázzunk apró gombócokat, és a forrásban levő levesben főzzük ki.

Forrón tálaljuk.


Palócleves, ahogy Gundel Károly készítette

 

Hozzávalók: 40 dkg birkalapocka, 30 dkg burgonya, egy nagy fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 25 dkg zöldbab, őrölt piros paprika, 2 dl tejföl, só, köménymag, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, kapor,  liszt

 

Elkészítés módja: birkánkat felkockázzuk, elővarázsoljuk kedves lábasunkat,  zsírt hevítünk benne, rajta a köménymagot kipattogtatjuk, majd belevetjük a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre dinszteljük, a tűzről levéve meghintjük a piros paprikával, és belekeverjük a húst. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd kevés vizet öntve alája, fedő alatt jóképű pörköltté főzzük. Közben a burgonyát kis kockára , a zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva, külön-külön, kevés sós vízben puhára főzzük ,majd levükkel együtt a kész pörköltre öntjük. Hozzáadunk annyi csontlevet, vagy  vizet, hogy kb. 2 liter levest kapjunk. Ha felforrt, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, végül finomra vágott zsenge kaprot hintünk rá, még egyet rottyantunk rajta, s már tálalhatjuk is.

Kínáljunk hozzá frissen facsart citromlevet, vagy tárkonyecetet, kinek-kinek kedve szerint.


Ribizli leves

 

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál méz, 1 citrom reszelt héja, 5 dl almalé, 3 dl főzőtejszín, fahéj, só,  2 tojássárgája, kukoricapehely

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc levesfőző fazekunkat. A mosott ribizlit beleszemezzük, felöntjük fél liter vízzel, beletesszük a cukrot, a mézet, a citromhéjat. Csipetnyi sóval és fahéjjal fűszerezzük, felforraljuk és pár perc alatt puhára főzzük. A puha gyümölcsök felét kivesszük, félretesszük. A többit egy rúdmixer segítségével pépesítjük, az almalével felöntjük, összeforraljuk. A tűzről levesszük, és a tojássárgájával kikevert tejszínnel legírozzuk. Visszatesszük bele a félretett gyümölcsöket, és jégbe hűtjük.

Tálaláskor a tányérok aljára szórjunk kukoricapelyhet, szedjük rá a hideg levest, és díszítsük tejszínhabrózsákkal.


Újhagymaleves márványsajttal

 

Hozzávalók: 4 csokor újhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 közepes krumpli, 2,5 dl tej, 5 dkg márványsajt, 2 dl tejszín, 1 csokor metélőhagyma, őrölt fehér bors, ételízesítő por, só, olaj

 

Elkészítés módja: újhagymánkat zöldestől felkarikázzuk, a vöröset apróra aprítjuk. Burgonyánkat hámozás után kedves kis kockákra daraboljuk. Elővesszük kedvenc levesesfazekunkat, egy kis olajon megdinszteljük benne a hagymákat, majd meghintjük az ételízesítővel. Felöntjük a tejjel, ráöntünk egy liter hideg vizet, és fedő nélkül felforraljuk. Beletesszük a krumplit, majd félig lefedve, lassú tűzön derék fél órán át főzzük. Közben a márványsajtot apróra kockázzuk, és 1 dl tejszínből kemény habot verünk. A másik deci tejszínt a leveshez adjuk, botmixerrel krémesítjük, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.

Tálaláskor a forró levest a kemény habbá vert tejszínből szaggatott galuskákkal, a finomra vágott metélőhagymával, és a márványsajtkockákkal gazdagítjuk.

Ha van a kezünk ügyében citromfű, pár frissen csípett levélkével díszítsük fel levesünket.


  Velemi bableves

 

Hozzávalók: 80 dkg füstölt sertésnyelv, 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg szárazbab, 3 dl tejföl, 2 sárgarépa, negyed zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, liszt, 1 tojás, őrölt piros paprika, só, olaj

 

Elkészítés módja: megkeressük kedvenc levesesfazekunkat, beleöntünk két liter vizet, és elkezdjük főzni a nett kis kockákra vágott füstölt nyelvet. Ha már félig puha, hozzáadjuk a szintén kockákra vágott vegyes zöldséget, és az előző este beáztatott, leszűrt babot. Lefedjük, és lassú tűzön készre főzzük. Ha már jó, kicsi kék lábaskánkban a reszelt vöröshagyma, a zúzott fokhagyma, némi olaj és liszt segítségével világosbarna rántást készítünk, és a szokott módon berántjuk levesünket.

Már csak annyi maradt hátra, hogy az apró kockákra vágott füstölt szalonnát kisüssük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt a levesbe tegyük, valamint még borsó nagyságú csipetkével gazdagítsuk.

Tálaláskor locsoljuk meg bőven tejföllel, és kínáljunk mellé friss puha kenyeret, valamint ne felejtsünk el körülnézni valami jó kis Kőszeg-hegyaljai házi bor után.

  


Zöldbableves

 

Hozzávalók: 50 dkg vágott zöldbab, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 duci gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 kisebb karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: fogjuk kedvenc piros levesesfazekunkat, beleöntünk mintegy 2 liter vizet, és elkezdjük főzni benne a zöldbabot. Közben zöldségeinket megtisztítjuk, úri kedvünk szerint kockázzuk, vagy karikázzuk, és hozzáadjuk leveskénkhez. Sózzuk, borsozzuk, külön kifőtt csigatésztával gazdagítjuk, és frissen vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Aki szereti, egy kis citromlével savanyíthatja is.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 29
Heti: 112
Havi: 471
Össz.: 254 799

Látogatottság növelés
Oldal: csak léféle legyen hétféle II:
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »