A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

XAL TU, PEJ TU, PHRALA!

EGYÉL, IGYÁL, TESTVÉR!



Cigány kenyér (bodag, bokolyi)

Hozzávalók: 1 kg liszt, só, 1 evőkanál szódabikarbóna, víz

Elkészítés módja: a lisztet a szódabikarbónával, ízlésünk szerinti sóval és egy kis vízzel összedolgozzuk. Tésztánkat 2-3 cm vastagra lapítjuk, lepényeket formázunk belőle, és forró sütőbe tesszük. Jó háromnegyed óra alatt a tepsi hátán megsül, és már rágcsálhatjuk is. Gyakorlatilag mindenhez jó, önmagában zsírral megkenve, vagy köretként egyaránt megállja a helyét. Platnin, vagy tárcsán sütve még finomabb!


Cigányhurka erdei gombával

 

Hozzávalók: 1 tisztított sertésvakbél, 25 dkg csirkemáj, 1 sertésszív, 2 sertésvese, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa,1 csokor petrezselyemzöld, 1 kg gomba, 30 dkg kenyér, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, szemes fekete bors, babérlevél, kakukkfű, só, sertészsír (vagy füstölt szalonna zsír)

 

Elkészítés módja: a belet hideg vízbe beáztatjuk. Elővesszük kedves piros fazekunkat, felöntjük vízzel, teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, 2 gerezd fokhagymát, mindezek után beletesszük a szívet, a tisztított, kiáztatott veséket, és elkezdjük abálni. Mikor már félig puhák, hozzáadjuk, a májat és a gyökereket, és készre főzzük. Közben a kenyeret vízbe áztatjuk. Ha kész az abálás, kivesszük a húsokat és a zöldségeket, kihűtjük, majd apró darabokra vagdaljuk őket. Kedvenc keverőtálunkban a kinyomott kenyérrel,  a tojással, a fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt tölteléket készítünk belőle. A belet kivesszük az áztatóból, és ügyesen, jó szorosan beletuszkoljuk a tölteléket. Tepsit ragadunk, kizsírozzuk,  a hurkát is megkenjük, beletesszük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Közben kedves teflonserpenyőnkben, egy kevés zsiradékon, sóval, borssal, kakukkfűvel megsütjük az erdei gomba kalapokat is.

Ha ügyesek vagyunk, mindennel egyszerre készülünk el és már csak a tálalás van hátra, azt pedig a következőképpen követjük el: frissen sütött bodagot teszünk a tányérokra, és ráhalmozzuk a szeletelt hurkát, valamint a sült gombát.

Kínáljunk mellé egy szép olaszrizlinget.


Kucurapörkölt

 
Európában kizárólag a cigányok konyháján található meg az anyadisznó méhéből, a kucurából, vagy malactartóból készült pörkölt. 


Hozzávalók: 1 kucura, 3 fej vöröshagyma, egy merítőkanál cigánylecsó, pár darab cseresznyepaprika, őrölt piros paprika, bors, só, sertészsír


Elkészítés módja: a kucurát megpucoljuk, váltott vízben megmossuk, és falatnyi darabokra vagdaljuk. Elővesszük kedvenc lábasunkat, benne zsírt hevítünk, majd rajta a finomra vágott hagymát megpirítjuk. A tűzről levéve meghintjük a piros paprikával. Beleforgatjuk a sertésméhet, megsózzuk. Felöntjük egy kis vízzel, és közepes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már majdnem kész, megborsozzuk, beletesszük a lecsót és az erős paprikát. Pár perc alatt készre főzzük, akkor jó, ha olyan az állaga, mint a pacalpörköltnek.

Körítsük túrós csuszával, és öblítsük le egy szép kékfrankossal.


Babos galuska lecsóval

Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, egy adag cigánylecsó, 40 dkg liszt, 3 tojás, só, ételízesítő

 Elkészítés módja: az előző este beáztatott babot ételízesítős vízben puhára főzzük. Míg babunk fődögél, vidoran készítsünk egy emberes adag cigánylecsót, majd a lisztből és a tojásból némi víz segítségével keverjünk egy szép adag nokedlit. Ha babunk már kellemesen puha, sós vízben főzzük ki a tésztát, majd vegyük elő legnagyobb tálunkat, tegyük az aljára a nokedlit, öntsük nyakon a lecsóval, majd koronázzuk meg a babbal.

Vegyünk egy mély lélegzetet, igyunk egy kis páleszt, majd ragadjunk kanalat, és kezdjünk el falatozni. Szomjunkat gyakorta csillapítsuk egy kis homoki száraz vörösborral.


Agyagban sült csirke

Hozzávalók: 1 egész csirke, bors, majoránna, őrölt piros paprika, só, agyag

Elkészítés módja: Jó vastag tüzet rakunk, a csirkét megkopasztjuk, beleit kidobjuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, paprikával meghintjük. Vizes, törekes agyagot gyúrunk, vele a csirkét körbetapasztjuk, míg egy szép nagy gömböt nem kapunk. Eddigre tüzünk már parázzsá szelídült, hát beletesszük gömböcünket, és megsütjük. Ha az agyag kiégett, már a csirke is jó, hát vágjuk földhöz íziben, és már fogyaszthatjuk is.

Kínáljunk mellé bodagot, friss öntött salátát, és egy kis rizling sem árthat meg.


Ürgepörkölt 


Hozzávalók: 5-6 öntött ürge, 4-5 fej közepes vöröshagyma, őrölt piros paprika, só, bors, 2 merítőkanál cigánylecsó,  2-3 cseresznyepaprika, sertészsír 


 Elkészítés módja: először is menjünk el ürgét önteni. Ha van zsákmány, már nem maradunk éhen, ha nem jött össze semmi, akkor együnk mást. Nyúzzuk meg állatainkat, forrázzuk le, majd alaposan tisztítsuk meg, végül több váltás hideg vízben fürösszük tisztára őket. Zsigerelés után a komákat vágjuk hat darabba. Keressük elő kedvenc kék lábasunkat, benne a zsíron pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve hintsük meg őrölt piros paprikával. Tegyük bele az ürgéket, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel egy kis vízzel. Fedjük le, és kis lángon pároljuk puhára. Ha már omlós, tegyük bele a lecsót, és az erős paprikát, és forraljuk össze.

Tálaljuk galuskával, és egy jó kis karcos vörösborral.










Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 29
Heti: 114
Havi: 473
Össz.: 254 801

Látogatottság növelés
Oldal: roma ízek
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »