VADULJUNK EGY KICSIT - VADHÚSBÓL KÉSZÜLT FINOMSÁGOK
*************
Fűszeres vaddisznókaraj aszaltszilva mártással
Hozzávalók: 60 dkg csontnélküli vaddisznókaraj, 15 dkg füstölt szalonna, 8-10 szem magozott aszalt szilva, 1 evőkanál vadfűszerkeverék, só, 2 evőkanál sertészsír
A mártáshoz: 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10-12 szem magozott aszalt szilva, 2 dl félszáraz vörösbor, maréknyi ribiszke, 4 evőkanál szilvalekvár
Elkészítés módja: a vadkarajt megspékeljük a csíkokra vágott szalonnával, és az aszalt szilvával. A fűszerkeverékkel bedörzsöljük, majd letakarva 6 órán át hűtőszekrényben érleljük. Ezután megsózzuk, majd forró zsíron egyben rózsaszínűre sütjük (oldalanként 5-5 perc). Lecsöpögtetve tányérra tesszük. A mártáshoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, kedvenc serpenyőnkben a zsírját kiolvasztjuk. A felkockázott aszalt szilvát rádobjuk, átforgatjuk, majd felöntjük a borral. Beleszórjuk a ribiszkét, belekanalazzuk a lekvárt, és kevergetve összeforraljuk.
Szeletelve, mártásával körbeöntve tálaljuk. Körítsük burgonyafánkkal, és öblítsük le egy jóféle kékfrankossal.
Gemenci káposztás szarvashús
Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott szarvascomb vagy lapocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg fejes káposzta, 3 evőkanál árpagyöngy, só, őrölt fekete bors, 1 kis csokor kapor, borsikafű (csombor), 10%-os ételecet
Elkészítés módja: A szalonnát apróra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A húst hártyáitól megszabadítjuk, 1x1 centis kockákra vágjuk. A káposztát kitorzsázzuk, 2-3 cm-es laskára vágjuk. Elővesszük kedvenc cserépedényünket, ha ennek híjában vagyunk, egy jóképű fazekat, de végszükség esetén a kukta is megfelel.
Belerétegezzük a hozzávalókat: alulra kerül a szalonna, rá a hagyma, a káposzta, majd a hús.
Evőkanálnyi árpagyöngyöt rászórunk, sóval, borssal, finomra vágott kaporral, és borsikafűvel meghintjük. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és nagy lángon felforraljuk. Lefedjük, és kis lángon kb. 1.5 óra alatt készre pároljuk. Ha úgy gondoljuk, sütőben is elkészíthetjük.
Tálalás előtt, ha kell, utána fűszerezzük, az ecettel pikánsra ízesítjük.
Száraz rozét és friss, puha kenyeret kínáljunk hozzá.
Megjegyzés: szarvas helyett készíthetjük őzből, vagy vaddisznóból is.
Őzfilé vadász módra
Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli őzkaraj, 5 dl vadászmártás, őrölt fekete bors, gyömbér, olaj
Elkészítés módja: őzikénket, miután lehártyáztuk, 8 darab, egyenként 3 cm széles szeletre vágjuk. Ha ez sikerült, akkor sózzuk, borsozzuk, picurka gyömbérrel meghintjük. Nem veregetjük ki, hagyjuk így, viszont, ha úri kedvünk úgy tartja, akkor szeletenként egy-egy csík sliced baconnal is körbetekerhetjük. Előrántjuk kedvenc teflonserpenyőnket, olajat hevítünk benne, és rajta a húsokat félangolosra sütjük.
Tálaljuk forrón, mártásával leöntve, krokettel, valamint áfonyadzsemmel körítve.
Soproni kékfrankost bontsunk fel mellé.
Tárkonyos szarvasraguleves
Hozzávalók: 50 dkg szarvas apróhús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, tárkony, kakukkfű
Elkészítés módja: elővesszük legszebb levesesfazekunkat, kevés olajat hevítünk benne, belevetjük a finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk. Rátesszük az apró kockákra vágott szarvashúst, sózzuk, borsozzuk, meghintjük tárkonnyal, kakukkfűvel, őrölt pirospaprikával, és beletesszük a zúzott fokhagymát is. Jó összekeverjük, egy kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Fedő alatt, gyöngyöző forrással főzzük. Ha a hús már félig puha, beletesszük a karikára vágott zöldségeket, és készre főzzük. A tejfölből és a lisztből kevés leves hozzáadásával habarást készítünk, vele a levest besűrítjük. Jól kiforraljuk, vajas galuskát szaggatunk bele, és már tálalhatjuk is.
Külön tálkában kínáljunk mellé tejfölt.
Tárkonyos vaddisznóleves
Hozzávalók: 50 dkg vaddisznó apróhús, 1 fej közepes vöröshagyma, 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, kis darabka zeller, 10 dkg erdei gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, kömény, kakukkfű, őrölt fekete bors, tárkony, 2 gerezd zúzott fokhagyma, szemes fekete bors, szemes szegfűbors, sáfrány, 1 dl tejföl, liszt, tárkonyecet, 4 db rozscipó a tálaláshoz
Elkészítés módja: A vaddisznóhúst lehártyázzuk, majd 1x1 centis kockákra vágjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répát, a gyökeret és a zellert a húshoz hasonló kockákra, a gombát pedig szeletekre vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, egy alkalmas edényben a zsíron kiolvasztjuk, majd a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst és a zöldségeket (kivéve a gombát) hozzáadjuk, pár percig együtt pirítjuk. Megsózzuk, megfűszerezzük, majd liternyi vízzel felöntjük. Fedő alatt puhára főzzük, a vége felé a gombát is hozzáadjuk.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy kevés forró levest belemerítünk, majd a habarást visszaöntjük, és beforraljuk vele a levesünket. Végül a tárkonyecettel savanykásra igazítjuk.
Tálaljuk a kivájt, megforrósított zsemlékben, tárkonylevéllel és pár csepp tejföllel díszítve.
Ne hiányozzon az asztalról egy jó száraz vörösbor, például kadarka…