Aszalt szilvával töltött pulykamell
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 8 szelet ementáli sajt, 8 szelet főtt sonka, 1 csokor petrezselyemzöld, 30 dkg magozott aszalt szilva, fahéj, őrölt fekete bors, vörösborecet, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítés módja: pulykánkat 8 szép szeletre vágjuk, gyengéden kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre ráfektetünk egy szelet sonkát, egy szelet sajtot, meghintjük petrezselyemzölddel, majd 5-6 szem aszalt szilvával tesszük teljessé ételünket. Hogy mindezen finomság titokban maradjon, gondosan felgöngyöljük, majd bécsi bundába rejtjük tekercsünket. Bő, forró olajban süssük aranybarnára, majd csepegtessük le.
Tálaljuk forrón, borecettel meghintett, fahéjjal bolondított, fedő alatt pár percig párolt aszalt szilvával körítve.
Más köretet nem igényel, de egy szép szürkebarátot feltétlenül bontsunk ki melléje.
Baconba rejtett aszalt szilvás csirkemell
Hozzávalók: 4 db szép nagy csirkemellfilé, kb. 8 szelet bacon szalonna, 15 dkg magnélküli aszalt szilva, 1 dl vörösbor, 1kiskanál cukor, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, őrölt fekete bors, só, olaj
Elkészítés módja: mellecskéinket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, gyengéden megveregetjük, sózzuk, és félretesszük. Megkeressük kedves kis teflonserpenyőnket, beledobjuk az aszalt szilvát, meghintjük a cukorral, felöntjük a borral, és addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. Megvárjuk amíg kihűl, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a felvert tojást, jól összekeverjük, majd a mellfilék egyik oldalára kupacoljuk. Ráhajtjuk a hús másik felét, finoman megsózzuk, és a sliced bacon segítségével helyes kis múmiákat készítünk belőle. Lelkünk nyugtatására rögzítsük fogpiszkával, szép nagy teflonunkban forrósítsunk olajat, és oldalanként mintegy öt perc alatt süssük készre.
Körítsük rösztivel, díszítsük áfonyalekvárral, és feltétlenül bontsunk ki mellé egy szép muscat ottonelt.
Gombával rakott csirkejava
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemellfilé, 35 dkg reszelt sajt, 50 dkg csiperkegomba, 7 dl tejföl, 5 tojás, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: filéinket lapjában vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd kedvenc teflonunkban kevés forró olajon hirtelen elősütjük. Lecsöpögtetjük, félretesszük. A csiperkét felszeljük, a visszamaradt zsiradékban egy kicsit pirítjuk-pároljuk, ezt is úgy félig, mint a húst.
Keresünk egy szép, gömbölyded jénait, margarinnal egyenletesen kikenjük, gyengéden belefektetünk egy sor húst, betakarjuk a reszelt sajttal, meghintjük a gombával, és meglocsoljuk tejföllel. Ezzel addig dolgozunk, még mindenünk el nem fogy, és az utolsó sor (a fedél) csirkemellből áll. Ha jól sáfárkodtunk, maradt kb. 2 dl tejfölünk, ezt ügyesen kikeverjük a felvert tojásokkal, sózzuk, és bevonjuk vele a rakottast.
180 fokos sütőben fél óra alatt pirosra sütjük a tetejét, és már tálalhatjuk is. Adjunk mellé rengeteg fejes salátát, és egy szép traminit.
Kacsacomb almás káposztával
Hozzávalók: 4 szép kacsacomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 duci gerezd fokhagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 4 nagyobbacska alma, 3 petrezselyemgyökér, 80 dkg burgonya, 1 dl száraz vörösbor, babérlevél, őrölt fekete bors, só, olaj
Elkészítés módja: gusztusos combjaink csupasz oldalát bedörzsöljük sóval, és a bőrös felivel lefelé fordítva kedvenc tepsinkbe fektetjük. Hagymáinkat lemeztelenítjük, a vöröset gerezdekre, a fokot kétfelé vágva a hús köré hintjük. Aláöntjük a vörösbort, alufóliával lefedjük, majd 180 fokos sütőben másfél óra alatt puhára pároljuk.
Nagy trükk: a közben keletkező zsiradékot szedjük le a tetejéről, és ha összejött egy evőkanálnyi, akkor öblítsük és csepegtessük le a káposztát, fogjunk egy kellemes lábast, forrósítsuk meg benne a kacsazsírt, dobjuk rá a káposztát, adjunk neki egy kis vizet és fedő alatt pároljuk puhára, úgy, hogy semmi leve ne maradjon.
Közben almáinkat nyolcfelé vágjuk, magházukat kiemeljük, majd szép kis teflonserpenyőnkben kevés forró olajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Rátesszük a káposzta tetejére, majd lefedjük, és melegen tartjuk.
A kolompért hámozás után kockázzuk fel, és ha kacsánk megpárolódott, tegyük át combjainkat bőrös oldalukkal felfelé egy alufóliával kibélelt másik tepsibe, és 200 fokon 20 perc alatt süssük pirosra. Közben a hámozott burgonyából abszolút hagyományos módon készítsünk pirított krumplit, annyi rafinériával, hogy a sütőzsiradékba tegyük bele a menet közben összegyűjtött kacsazsírt is.
Rendezzük előmelegített tányérra az almás káposztát, tegyük rá a kacsacombot, körítsük a pirított burgonyával, és bontsunk fel mellé egy szép kadarkát.
Mandulakéregben sült pulyka
Hozzávalók: 1 szép, kb. 2 kg-os pulykamellfilé, 30 dkg szendvicskenyér, 3 tojás, 2,5 dl tej , 1 d fehérbor, 2,5 dl tyúkhúsleves, 15 dkg aszalt sárgabarack, 15 dkg hámozott mandula, 3 nagy fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 2 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, majoránna, kakukkfű, őrölt feketebors, só, olaj
Elkészítés módja: lássunk neki először a mandulakéregnek. Mindennapi kenyerünket apróra kockázzuk, a tejben elkeverjük a tojásokat, enyhén megsózzuk, és leöntjük vele a kenyérkockákat.
Hagymáinkból egyet finomra vágunk, kedves kis serpenyőnkben a vajon megdinszteljük, majd hozzákeverjük a felaprózott barackot, a mandulát, majoránnával ízesítjük, majd ha kihűlt, a tejbe áztatott kenyérhez keverjük.
Jöjjön a hús: egy szép nagy serpenyőben forró olajon, erős tűzön mindkét oldalát kapassuk meg, majd keressük elő fedeles, ovális sütőedényünket, tegyük bele mellünket, sózzuk ,borsozzuk, öntsük fel a pecsenyelével, a borral, és a húslevessel, valamint dobjuk mellé a négybe vágott két fej vöröshagymát, a nagyobb darabokra szelt pórét és sárgarépát, valamint a fokhagymát.
Fedjük le, és 200 fokos sütőben pároljuk puhára. Ez egy jó óránkba telik, addig nyugodtan igyunk valamit a nagy munkára, majd keverintsünk még egyet-kettőt a kéreg alapanyagán, majd vegyük ki húsunkat a sütőből, és profi kőműveseket megszégyenítő módon simítsuk rá a réteget, mintegy 3 cm vastagon. Toljuk vissza sütőnkbe, már fedetlenül, és jó fél óra alatt süssük szép pirosra.
Egy kis pihentetés után emeljük ki a pecsenyeléből, szeleteljük fel, és burgonyapürével körítve adjuk fel az asztalra. A pecsenyelét, és egy szép kéknyelűt külön kínáljunk hozzá.
Micimackó csábítása
Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, paradicsom, méz, grill fűszerkeverék, olaj
Elkészítés módja: kakaskukorításra felkelünk, majd combocskáinkat alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Ha már családunkon az éhség jelei mutatkoznak, úgy kedvenc jénainkba olajat öntünk, belefektetjük a csirkecombokat, alufóliával beburkoljuk, majd 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha már majdnem kész, fóliátlanítjuk, mézzel csorgatjuk, paradicsomkarikával díszítjük, és teljes fokozaton aranybarnára sütjük.
Hölgyeknek mazsolás rizzsel, uraknak camembert sajttal grillezett burgonyalángossal adjuk az asztalra, egy könnyű, gyümölcsös félédes rozé kíséretével.
Sajtos-tejfölös sült csirkecomb
Hozzávalók: 8 egész csirkecomb, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, egy kis darab gyömbér, őrölt fehér bors, só, olaj
Elkészítés módja: nyúzzuk meg a combokat, dörzsöljük be sóval és borssal majd gyengéden fektessük bele olajjal kikent kedvenc tepsinkbe mindegyiket. Tisztítsuk meg a gyömbért, reszeljük finomra, keverjük ki a tejföllel, majd ezzel a katyvasszal kenjük meg a combokat. Szórjunk rá bőségesen reszelt sajtot, majd precízen 200 fokra előmelegített sütőnkben, röpke órácskáig süssük.
Ha szép piros-ropogós, készen is vagyunk.
Körítsük rizibizivel, kínáljuk egy szép rizlinggel.
Tejszínes-pezsgős pulykamell
Hozzávalók: 8 szelet pulykamellfilé, 10 dkg vaj, 2 dl száraz pezsgő, 2 dl tejszín, petrezselyemzöld, 8 savanykás alma, liszt, őrölt fehér bors, só
Elkészítés módja: filéinket gyengéden kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd kedvenc fedeles serpenyőnkben felhevítjük a vaj felét, és szép pirosra sütjük rajta a szeleteket. Aláöntjük a pezsgőt, pár perc múlva a tejszínt, lefedjük és puhára pároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a közben finomra vágott petrezselymet is.
Míg a hús párolódik, almáinkat vágjuk gerezdekre, magházukat távolítsuk el. Másik szép kis teflonunkban hevítsük fel a maradék vajat, és mérsékelt tűzön süssük meg az almagerezdeket.
Előmelegített tányéron, mártásával bevonva, a sült almagerezdekkel körítve tálaljuk. Külön tálkában adjunk mellé húslevesben párolt hagymás rizst, és ne feledkezzünk meg egy szép muscat ottonelről sem.
Töltött lúdnyak
Hozzávalók: 2 lúdnyakbőr, 50 dkg tyúkmellfilé, 1 zsemle, 1 dl tej, fél csomó metélőhagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, libazsír
Elkészítés módja: bőreinket megtisztítjuk, és egyik végüknél elkötjük. Az előzőleg tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét a tyúkhússal és a fokhagymával együtt finom tárcsán ledaráljuk, majd a metélőhagymával, sóval és borssal fűszerezzük.
Feszesre töltjük a lúdnyakakat, majd bevarrjuk, vagy hústűvel megtűzzük. Belefektetjük kedvenc jénai tepsinkbe, leöntjük forró libazsírral, majd előmelegített sütőnkben 180 fokon aranysárgára sütjük.
Tálaljuk ferdén felszeletelve, formázott párolt rizzsel körítve. Adjunk mellé idénysalátát, valamint egy fiatal cserszegi fűszerest.