A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

BOGRÁCS ÉS GRILL ÉTELEK

*************



Aszalt szilvás sertésnyárs

 

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb(dió), 2 nagy fej vöröshagyma, 2 alma, 15 dkg szalonna, 15 dkg kimagozott aszalt szilva, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, mustár, őrölt fahéj

 

Elkészítés módja: összerakjuk a grillsütőt, feltöltjük faszénnel, és kezet mosunk. A combot felszeleteljük, falatnyi kockákra vágjuk, ugyanígy bánunk el a szalonnával, a hagymával, és a hámozott almával is. Négy hosszú nyársat ragadunk, beáztatjuk, és váltakozva ráhúzzuk a húst, a hagymát, az almát, a szalonnát, és a szilvát. Egy alkalmas kis tálkában összekeverjük az olajat a citromlével és a fűszerekkel, majd bekenjük vele a nyársakat. Alágyújtunk a faszénnek, és ha már jól izzik, a hőforrástól tíz centiméterre tesszük a nyársakat, és gyakori forgatás és kenegetés mellett készre sütjük.

Tálaljuk currys rizzsel, rengeteg salátával, és egy fiatal olaszrizlinggel.



Bárányszegy mexikói módon

 

Hozzávalók: 2 kg csontos bárányszegy, 20 dkg héjazott konzervparadicsom, 2 evőkanál sangria, 4 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vörösborecet, 2 szép gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szemes zöld bors, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, őrölt fekete bors, Tabasco szósz

 

Elkészítés módja: báránykánkat a bordák között 8 részre osztjuk, meghintjük a borssal, és ügyesen beledörzsöljük. A paradicsomot lecsepegtetjük, s kedvenc kislábasunkban péppé főzzük. Levesszük a tűzről, és ha már langyos, összekeverjük a sangriával, a mézzel, az olajjal és az ecettel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a zöld borsot, kikeverjük, majd a Tabascoval és a pirospaprikával tüzesítjük.

Húsainkat zsíros oldalukkal grillrácsra fektetjük, s röpke fél óra alatt a fűtőszáltól vagy a parázstól 15 cm távolságot tartva megsütjük. Húsz perc sütés után kenegessük a mártással, hogy szép csillogó bevonatot kapjon, és ne feledkezünk meg az időnkénti forgatásról sem, hogy ne legyen túl sötét a kérge.

Kínáljunk hozzá franciakenyeret, és a maradék mártást, valamint kukoricasalátát. Étkezés előtt indítsunk kedvenc tequilánkkal, közben pedig kortyolgassunk abból a jó kis sangriából…

 


Bográcsos pacal

 

Hozzávalók: 2,5 kg tisztított pacal, 25 dkg füstölt szalonna, 6 nagy fej vöröshagyma, 2 babérlevél, egész fekete bors, 1 citrom, őrölt piros paprika, darált erős paprika, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 6 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt fekete bors, só, kb. 4 dl vörösbor

 

Elkészítés módja: először is akkurátusan előkészítünk mindent, felállítjuk a bográcsot, alátesszük a fát, és leteszteljük a vörösbort. Minekutána ezzel elvégeztünk, pacalunkat beletesszük a bográcsba, melléhelyezünk egy félbevágott citromot,egy félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, valamint egy kiskanálnyi szemes fekete borsot. Vízbe fullasztjuk, alágyújtunk, és erős tűzön felforraljuk. Ekkor mérsékeljük a tüzet (széthúzzuk a fát), megsózzuk a pacalt, egy megfelelő méretű fedővel lefedjük, és mintegy két óra alatt puhára főzzük. Erre az időre már gondoskodhatunk társaságról is, hiszen ökör az, aki magában …  Ha már megpuhult a pacal, óvatosan kiemeljük, egy jóképű vágódeszkára helyezzük, ha kihűlt vékony csíkokra metéljük. Amíg hűl, szakítsunk időt arra, hogy bográcsunkat kitisztítsuk. Ha ezzel elkészültünk, akkor vágjuk vékony csíkokra a szalonnát, apróra a hagymát. Tiszta bográcsunkban, erős tűz fölött kiolvasztjuk a szalonnát, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát. Sózzuk, a darált és az őrölt pirospaprikával fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és a zöldpaprikát. Elkeverjük, a zúzott fokhagymával, a majoránnával és a borssal ízesítjük, beleöntjük a  vörösbort, és jól összeforraljuk. Beletesszük a pacalt, és lassú tűzön készre főzzük. Ez még egy óra ám, tehát ügyeljünk arra, nehogy kiszáradjunk.

Főzzük jó sűrűre, sós krumpli nem kell - ez nem étterem, hanem egy jóképű bográcsozás – hanem friss, ropogós kenyér, valamint vaskeresztesi kékfrankos.

 


Csirkenyárs távol-keleti módon

 

Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kis darab gyömbér, 2 hegyes erős paprika, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szezámolaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só

 

Elkészítés módja: fogjuk a húst, és a rostok irányában centiméter vastag csíkokra vágjuk. Elővesszük kedvenc NDK turmixunkat, belehajigáljuk a tisztított fokhagymát, a gyömbért, a kimagozott, darabolt paprikát, a szintén tisztított, darabolt vöröshagymát. Ráöntjük a folyékony alkotóelemeket, meghintjük a cukorral, és pépesre turmixoljuk. Fogunk egy üvegtálat, beletesszük a húst, leöntjük a páccal, és lefedve hűtőben egy órácskát érleljük.

Sütéskor a húst hullámosan kis nyársakra húzzuk, és a parázstól 6 cm-es távolságra grillezzük, közben természetesen fordítjuk, és a maradék páclével kenegetjük. Grill hiányában kevés olajon, közepes hőfokon nyugodtan megsüthetjük kedvenc serpenyőnkben is.

Tálaljuk párolt rizzsel, friss zöldsalátával, s bontsunk fel mellé egy kellőképpen behűtött cserszegi fűszerest.



Csirkepörkölt cigányosan

 

Hozzávalók: 2 nagyobb, konyhakész csirke, 1 kg lecsó, 6 fej vöröshagyma, 2 szárított cseresznyepaprika, őrölt piros paprika, só, őrölt fekete bors, 1 kg szárított csuszatészta, 50 dkg tehéntúró, 0,5 liter tejföl, 20 dkg sertészsír

 

Elkészítés módja: akkurátusan készítsünk elő mindent, a csirkét daraboljuk tízfelé, a hagymát vágjuk finomra, és készítsük elő a hűtött italokat. Igyunk egy laza fröccsöt, és rakjuk meg a tüzet. Állítsuk rá a bográcsot, tegyük bele a zsírt, és gyújtsunk alá. Gondoskodjunk egy segéderőről is, aki fát hoz, és italt készít. Ha a zsír felolvadt, tegyük bele a hagymát, sózzuk meg, és kevergetve pároljuk. Ha szép üveges, hintsük meg a piros paprikával, öntsük fel egy kevés vízzel, vessük bele a darabolt csirkét, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve pároljuk puhára. Közben a munkavédelmi előírásoknak megfelelően fogyasszunk védőitalt. Ha elkészült, öntsük rá a lecsót, tüzesítsük az erős paprikával, és forraljuk össze, hogy szép, sűrű szaftja legyen.  Egy másik bográcsban főzzük ki a csuszatésztát, szűrjük le, morzsoljuk rá a túrót, és gyenge tűz fölött keverjük össze.

A csuszával körítve tálaljuk a csirkepörköltet, és bőségesen locsoljuk meg tejföllel.

Ital és társaság ízlés szerint, de minimum tíz ember szükségeltetik, hiszen a recept is ennyi főre szól.


Görbére sütött kolbász

 

Hozzávalók: 4 szál, egyenként 20-25 dkg-os sütni való kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg edami sajt, olaj

 

Elkészítés módja: behűtjük a sört, és beizzítjuk a grillsütőt. A szalonnát, meg a sajtot precízen 3 mm vastagra szeljük(tolómérő), majd lapkára vágjuk. A kolbászok egyik oldalát félcentinként(5mm), beirdaljuk, majd váltakozva beleillesztjük a szalonnát, és a sajtot. Grilltálcába, vagy flekkensütő lapra tesszük, készre sütjük. Közben azért fordítsuk meg, (erre a célra a lapátkanál a legalkalmasabb), és ne féljünk, hogy kiesnek a töltelékek, addigra már klasszul belesülnek. Sülés közben a kolbász pedig határozottan görbe alakot vesz fel, így lesz roppant dekoratív, és természetesen finom.

Friss kenyér, sok zöldsaláta, hideg minőségi világos sör.


Grillezett bélszín

 

Hozzávalók: 60 dkg bélszínderék, 3 evőkanál mustár, őrölt fekete bors, só, olaj

A mártáshoz: 3 dl ketchup, 3 evőkanál méz, 15 dkg főtt, morzsolt kukorica, póréhagyma, oregánó, kakukkfű, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a bélszínt lehártyázzuk, a mustárral, a sóval, és a borssal bedörzsöljük, olajjal megkent alufóliába csomagoljuk, és hűtőben 2 napig érleljük. Addig fizessünk elő valamilyen házhoz szállítós menüre. Végre elérkezett a sütés napja, így húsunkat lecsepegtetjük, hüvelyknyi vastag szeletekre vágjuk, és gyengéden kiveregetjük. Beizzítjuk a sütőt, behűtjük a sört, és elkészítjük a mártást. Előveszünk egy kedves kis cserépedényt, beleöntünk minden hozzávalót, a pórét finom kis karikákra szeljük, azt is belekeverjük, fűszerezzük. Forró grillrácson ízlés szerint megsütjük a bélszínt, és a kukoricás mártással, valamint fóliában sült burgonyával kínáljuk.

Sör, de ha meg akarjuk adni a módját, akkor bikavér.


Grillezett padlizsán


Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, oregánó, kakukkfű, rozmaring, só, őrölt fekete bors, 2 dl olívaolaj

 

Elkészítés módja: padlizsánjainkat megszabadítjuk a végeiktől, majd kicsit  ferdén, ujjnyi vastagon felszeleteljük. Keverőtálba tesszük, az olívát kikeverjük az illatos füvekkel, és összeforgatjuk a padlizsánszeletekkel. Letakarjuk, egy órán át hűtőben pácoljuk. Grillrácson, vagy serpenyőben pirosra sütjük, sózzuk, borsozzuk.

Önmagában is nagyon finom, de feldobhatjuk egy reszelt sajtos, tejfölös kombinációval is.


Grillezett tejfölös pisztráng

 

Hozzávalók: 4 db konyhakész pisztráng, 2 db kis tejföl, só, 4 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyemzöld

 

Elkészítés módja: a grillezés helyszínén a pisztrángokat megmossuk, leszárogatjuk. A tejfölt megsózzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A pisztrángokat kívül-belül megkenjük a fokhagymás tejföllel, hasüregükbe fél-fél csokor petrezselymet rejtünk, hogy ne legyenek olyan éhesek. Elég, ha mi vagyunk azok. Grilltálcába fektetjük halacskáinkat, izzó faszén fölé helyezzük, és nagyjából tíz perc alatt, egy félidei fordítással ropogósra sütjük.

Platnis krumplival, vagy puha kenyérrel, esetleg mindkettővel tálaljuk, és ne feledkezzünk meg egy szép chardonnay-ól sem.


Hegyháti vargányás sertéspörkölt

 

Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 1 kisebb csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 jó marék vargánya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál zsír, őrölt piros paprika, só, 2-3 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 1 alma, 2 dl házi vörösbor

Elkészítés módja: a húst, a szalonnát, és a kicsontozott csülköt feldaraboljuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Tüzet rakunk, jól bejáratott bográcsunkban a zsírt felolvasztjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát, és belevetjük az összes húsfélét, amin csak van. Rázogatjuk, nem keverjük, sózzuk, paprikázzuk, és közepes tűzön hagyjuk párolódni. Igyunk valamit, és ha már húsaink majdnem puhák, beletesszük a karikákra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és az öregre vágott vargányát. Nyugodtan tüzesítsük meg jóféle csípős paprikával, dobjuk bele a hámozott, cikkekre vágott almát, és öntsük fel a vörösborral.

Főzzük készre, ha kell, kevés vizet öntsünk alá, lényeg az, hogy jó sűrű legyen.

Adjunk mellé friss kenyeret, és bőségesen vörösbort.


 Lángoló banán

 

Hozzávalók: 4 kemény banán, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 8 evőkanál rum, 1 citrom leve, 1 narancs leve

 

Elkészítés módja: keresünk egy kislábast, és benne a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk, majd az egy evőkanál vajjal és a citrusfélék levével könnyű sziruppá főzzük. Banánjainkat 250 fokos sütőben, vagy grillrácson héjastól barnára sütjük.

Tálalótálra tesszük, a héjának egy csíkját lehúzzuk, majd a banánhúsra rákanalazzuk az öntetet. Egy merőkanálban megmelegítjük a rumot, ráöntjük a banánokra, és meggyújtjuk.

Lángolva tálaljuk.


Mártogatós grillcsirke

 

Hozzávalók: 2 db grillcsirke, 2 evőkanál olaj, sült csirke fűszerkeverék, só, őrölt fekete bors.

A mártogatóhoz: fél csokor friss petrezselyemzöld, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl ketchup, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál paprikakrém, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, só

 

Elkészítés módja: csirkéinket kettőbe hasítjuk, hogy négy éhes gyomor is jóllakhasson. Összekeverjük az olajat a szárnyas fűszerrel, sóval, borssal. Alaposan bekenjük vele a madárkáinkat, hogy szép színük és ízük legyen. Annyi ideig pihenni hagyjuk őket, amíg a mártogatóst elkészítjük, vagyis petrezselymet aprítunk, fokhagymát zúzunk, és minden alkotóelemet pedánsan összekeverünk. Közben nyugodtan mormoljunk el egy-két varázsigét is.

Eljött a sütés ideje, ez izzó faszén felett oldalanként nagyjából tíz perc. Ha ételünk már tökéletes, személyenként egy fél csirkét tányérra helyezünk, merítünk mellé egy jó adag szószt, szelünk egy szép karéj puha, fehér kenyeret, és körülnézünk egy kellőképpen behűtött flaska muscat ottonel után.


Mediterrán szűz

 

Hozzávalók: 80 dkg sertés szűzpecsenye, 20 dkg füstölt-főtt marhanyelv, paprikával töltött olajbogyó, 1 fej fokhagyma, grill fűszersó, 1 dl olaj

 

Elkészítés módja: összerakjuk kedvenc grillsütőnket, faszenet teszünk bele, és alágyújtunk. A szüzet kisujjnyi vastagon felszeleteljük, gyengéden megveregetjük, a fűszersóval meghintjük. Vékonyan felszeleteljük a marhanyelvet, a fokhagymát megtisztítjuk, és összezúzzuk. Összekeverjük az olajjal, ellenőrizzük parazsunk hőfokát, és magukhoz veszünk valami frissítőt.

Elkészítjük nyársainkat, a szűzszeletekre egy-egy szelet marhanyelvet fektetünk, ügyesen feltekerjük, majd az olajbogyóval váltakozva felnyársaljuk. Megkenegetjük a fokhagymás olajjal, majd grillrácsra tesszük, kenegetve-forgatva szép pirosra sütjük

Kínáljunk mellé pirítóst, friss idénysalátát, és száraz, könnyű homoki vörösbort.


Ménesgazda nyárs

 

Hozzávalók: 30 dkg sertésszűzpecsenye, 30 dkg bélszín, 12 kicsi csiperkegomba, só, olaj

   A páchoz: 1 dl paradicsompüré, 4 evőkanál 10%-os ételecet, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál cukor

 

Elkészítés módja: a kétféle húst hártyáitól megszabadítjuk, és 2 cm vastag érmékre szeljük. Egy zárható tetejű edényben a pácnak valókat akkurátusan összekeverjük, a húst lazán beleforgatjuk, és lefedve a hűtőben hagyjuk. Három óra hosszáig feléje sem nézünk. Addig készítsük elő a grillsütőt, csináljunk salátát, fröccsöt, miegymást. Ha már kellőképpen éhesek vagyunk, és a faszén is izzik már, akkor öblítsük le a gombát, szárastól vágjuk félbe, és a pácolt húsokkal váltakozva olajozott nyársra húzzuk. (A nyársnak megfelel a kihegyezett hurkapálca, de lehet készen kapni ötvenes csomagokban bambusznyársat, az jobb, mivel nehezen gyullad meg.) kissé megsózzuk, és a rácsra téve közepesen izzó parázs fölött, többször megfordítva kisütjük.

Körítsük fóliában sült fűszeres-túrós burgonyával, és öblítsük le egy kellemes merlot-tal.



Nyárson sült angolna

 

Hozzávalók: 1,5 kg angolna, 1 dl olaj, 4 gerezd fokhagyma, só

 

Elkészítés módja: az angolnát horogra akasztjuk, a fejénél a bőrt körbevágjuk, majd lassan lehúzzuk. Fejét levágjuk, belsejét eltávolítjuk. Jól megmossuk, és szárazra itatjuk. Kívül-belül megsózzuk, és legalább fél óráig állni hagyjuk. Ez alatt rakjunk tüzet, gyújtsuk is meg, és természetesen igyunk valamit. Kevés olajban keverjük el a zúzott fokhagymát, majd húzzuk nyársra halunkat, de előtte ujjnyi távolságra vagdossuk be a húsát. Parázs fölött sütjük, szorgalmasan kenegetve a fokhagymás páccal.

Ha megsült, idénysalátával és friss, puha kenyérrel kínáljuk. Tökéletes mellé az olaszrizling, de aki sörös, nyugodtan gurítson le pár korsó „világost”.



Nyárson sült csülök

 

Hozzávalók: 2 szép hátsó csülök, őrölt fekete bors, enyhén csípős mustár, só, világos sör

 

Elkészítés módja:  keresünk egy szép nagy fazekat, hideg vizet öntünk bele, beletesszük csülkeinket, és egy éjszakán át lefedve a hűtőben tartjuk. Ha már meguntuk a lábáztatást, jól felforraljuk, hideg vízzel leöblítjük, majd szőrtelenítünk. Kozmetikázásunk végeztével a bőrt éles késsel szép barázdásra vágjuk.

Összekeverjük a sót, a borsot, és a mustárt, majd bekenjük vele a csülköt, különösen a barázdákat. Felnyársaljuk, rögzítjük, majd a parázshoz közel megpirítjuk, majd egyre feljebb téve megsütjük. Ez a folyamat mintegy két óráig tart, úgyhogy innivalóról gondoskodjunk. Az utolsó negyed órában kenegessük meg sörrel, hogy szép csillogó legyen.

Kínáljunk mellé rengeteg friss salátát, ropogós kenyeret, és természetesen pár láda frissen hűtött sört a kedvenceink közül.



Paprikás krumpli a nyári táborozásból

 

Hozzávalók: 3,5 kg burgonya, 40 dkg kolozsvári szalonna, 60 dkg lecsókolbász, 5 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 kiskanál köménymag, őrölt piros paprika, 2 evőkanál csemege paprikakrém, só, valamint a Mókus őrs

 

Elkészítés módja: a pajtásokat  Jaffával megitatjuk, majd rájuk bízzuk a krumplipucolás és hagymatisztítás lélekemelő és közösségépítő nemes munkáját. Az ügyesebbjével vágassuk a krumplit cikkekre, a hagymát finomra. Közben suttyomban igyunk valamit, de szemünk a pályán legyen. Rakjunk tüzet, állítsuk rá a bográcsot, és vágjuk vékony csíkokra a szalonnát, és karikázzuk fel a bőrétől megfosztott kolbászt (ezt a munkát vállaljuk be, mivel félő, hogy az éhesebbje nekiáll falatozni). Gyújtsunk alá, rá nem, mivel gyerekek orra alá nem füstölünk. Erős tűzön olvasszuk ki a szalonna zsírját, majd futtassuk meg benne a hagymát. Keverjük bele a zúzott fokhagymát, hintsük meg piros paprikával és köménymaggal, öntsünk rá egy kevés vizet. Keverjük meg, majd adjuk hozzá a felaprított paprikát, paradicsomot, és a paprikakrémet. Sózzuk meg, de vegyük figyelembe a paprikakrém sótartalmát is. Még egy keverintés, és mehet bele a krumpli. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Közepes tűzön pároljuk majdnem puhára, majd vessük bele a kolbászt is, és főzzük készre. Egy utolsó forralással állítsuk be a sűrűséget, csajkadeklivel a kézben sorakoztassuk az őrsöt, és álljunk neki lakmározni.

Jaffáról és friss, puha kenyérről gondoskodjuk.

Az étkezés végeztével szabályszerűen oltsuk el a tüzet, tegyük rendbe a táborhelyet, majd mozgalmi dalokat énekelve masírozzunk haza.



Pusztapörkölt

 

Hozzávalók: 1,5 kg marhalábszár, 2 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg sertészsír, köménymag, őrölt pirospaprika, só

 

Elkészítés módja: bográcsunkat gyenge tűz fölé tesszük. Belevetjük a zsírt, ha felhevült, megpirítjuk benne a félfőre vágott hagymát és a köménymagot. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, megsózzuk, pirospaprikával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Belekeverjük a kockákra vágott paradicsomot és a paprikát is. Ha ezzel megvagyunk, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Megtöröljük a homlokunkat, iszunk egy laza homoki kékfrankosból készült vörös fröccsöt, majd a húst, mindig rövid lében puhára pároljuk. Ez a művelet sok időt és fröccsöt igényel. Közben azért szakítsunk időt arra, hogy a burgonyát megtisztítsuk, és nagyjából egyforma hasábokra vágjuk. Ha ez túl bonyolultnak bizonyulna, bízzuk rá életünk párjára. Közben a pörkölt már majdnem elkészült, így óvatosan helyezzük bele a burgonyát, majd főzzük készre. Ügyeljünk arra, hogy a leve rövid legyen, tehát a pörköltnél hígabb, de a gulyásénál sűrűbb.

Tálaljuk friss, puha kenyérrel. Italként a fent említett homoki kékfrankost ajánlom, ízléstől és kapacitástól függően higított, vagy tiszta formában.



Saslik

 

Hozzávalók: 1 kg csontnélküli tarja, vagy bárány nyaka

Pácléhez: 1 dl száraz fehérbor, 1 fej felkarikázott vöröshagyma, 3 gerezd szeletelt vöröshagyma, 2 db szétmorzsolt babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só, 1 kiskanál saslik fűszerkeverék, ennek hiányában paprikakrém, zellerpor, aprított petrezselyem, őrölt kömény, majoránna és csípős fűszerpaprika keveréke.

 

Elkészítési mód: a páchoz valókat jól összekeverjük. A húst 3x3 centis kockákra vágjuk, beleforgatjuk a páclébe, és elküldjük egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Mi is kipihenjük magunkat a nagy fáradalmak után.

Másnap faszenet izzítunk, a lecsöpögtetett húst szorosan nyársakra húzzuk. Többször megforgatva, körülbelül negyed óra alatt megsütjük, közben szorgosan spriccelgetjük a fehérborral. Magunkat is hűsíthetjük ezen a módon.

Ha nyársaink ropogósak és omlósak, tálaljuk azon melegében, ecetes hagymasalátával, friss, nyers zöldségekkel, és puha kenyérrel.

Öblítsük le egy jól behűtött olaszrizlinggel, az sem baj, ha fröccsben isszuk, csak módjával tegyük.



Tanyasi nyárs

 

Hozzávalók: 60 dkg főtt-füstölt császárszalonna, 30 dkg házikolbász, 4 zöldpaprika, 8 közepes vöröshagyma, só, olaj

 

Elkészítés módja: összerakjuk a grillsütőt, faszenet teszünk bele, meggyújtjuk, és iszunk egy kis házi piros bort. A szalonnát ujjnyi vastagra szeleteljük, és nagyobb kockákra vágjuk. A kolbászt hüvelyknyi darabokra vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, és a szalonnához hasonlóra vágjuk. 4 vöröshagymát elfelezünk, a többit cikkekre vágjuk. Elkészítjük nyársainkat, a következő rafinált módon: először fél hagyma, majd szalonna, hagymacikk, kolbász, paprika kerül. Ha megtelt a nyárs, egy fél hagymával lezárjuk, majd nekidőlünk a következőnek. Megsózzuk, és rácsra téve, erős parázs felett, forgatva - olajjal kenegetve készre sütjük.

Friss kenyér, valamint az elején említett házi bor, más nem is kell.



Tarhonyás-kolbászos lecsó

 

Hozzávalók: 30 dkg füstölt szalonna, 3 nagy vöröshagyma, 1,5 kg zöldpaprika, só, 60 dkg lángolt kolbász, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 30 dkg tarhonya

 

Elkészítés módja: a szalonnát kis kockákra vágjuk, és a bográcsban a zsírját kiolvasztjuk. Rádobjuk a kis kockákra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk. Közben életünk párja már remélhetőleg felkarikázta a zöldpaprikát, a kolbászt és cikkekre vágta a paradicsomot, valamint felbontott egy jó hideg sört is… tehát rádobjuk a zöldpaprikát, pár percig együtt sütjük, közben sózzuk. Ezután érkezik a kolbász a paradicsom társaságában, meghintjük a pirospaprikával, 5-6 percig kevergetve pároljuk, majd egy másik edénybe áttöltjük. Iszunk egy sört.

A bográcsot egy kevés vízzel kiöblítjük, amit a lecsóra öntünk. Szerzünk még valahonnan egy kis szalonnakockát, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a tarhonyát megpirítjuk rajta. Ráöntjük a félig kész lecsót, összekeverjük, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet egy jó ujjnyira ellepje. Párszor megkeverjük, felforraljuk, majd negyedóra múlva levesszük a tűzről. Szorosan letakarjuk, akár ruhába is bagyulálhatjuk, lényeg az, hogy a tarhonya a saját gőzében párolódjon meg, és szívja magába a lecsó ízes levét.

Mi kell mellé? Jó társaság, hideg sör, harmatos nagyfröccs és puha kenyér.



Tonhalnyárs

 

Hozzávalók: 1 kg tengeri halfilé, 20 dkg kolozsvári szalonna, 3-4 kemény paradicsom, fél citrom, só

A kenegetéshez: 4 evőkanál olaj, őrölt babérlevél, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a halfiléket kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, citromlével megpermetezzük, és egy óráig békén hagyjuk. Ez az idő pontosan elég arra, hogy jóképű grillünket üzembe helyezzük, és ráadásul még a parázs is tökéletes lesz. Most elérkezett az idő, a halcsíkokat felgöngyölítjük, és a vékony szalonnaszeletekkel és paradicsomcikkekkel felváltva nyársra húzzuk. Rostélyra fektetjük, és közepes parázs felett, a fűszeres olajjal szorgosan kenegetve készre sütjük. Adjunk mellé grillezett zöldségeket, puha kenyeret, cserszegi fűszerest.





Zöldborsós-gombás pulykapörkölt

 

Hozzávalók: 30 dkg füstölt húsos szalonna, 4 fej vöröshagyma, 1,5 kg kicsontozott pulyka felsőcomb, só, őrölt fekete bors, 1-2 ágacska rozmaring, 1 púpozott evőkanál édesnemes őrölt pirospaprika, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöldje, 50 dkg csiperkegomba, 25 dkg zöldborsó

 

Elkészítés módja: a szalonnát kis kockákra vágjuk, és a bográcsban a zsírját kiolvasztjuk. A bőrét is beledobjuk, ezzel többször megkenjük a bogrács oldalát. A finomra vágott hagymát a szalonnán üvegesre sütjük. Rádobjuk a 2 centis kockákra vágott pulykahúst, és fehéredésig sütjük, de erre az időre a bogrács alatt mérsékeljük a tüzet, vagyis széthúzzuk a fát. Utána az ételt sózzuk, borsozzuk, beletesszük a rozmaringot és a pirospaprikát, valamint a kicsumázott, apróra vágott paprikát, és a cikkekre vágott paradicsomot. Ráhintjük a petrezselymet, és közepesen erős tűz felett majdnem puhára pároljuk, közben, ha kell, egy kis vizet öntünk alá. Ezután kerül bele a cikkekre vágott gomba, nagyjából tíz percig főzzük, és már mehet bele a zöldborsó is.

Annyi vizet öntünk hozzá, hogy pörköltszerű szaftja legyen, és addig főzzük, amíg minden megpuhul benne.

Tökéletes hozzá az olaszrizling, mivel bográcsozásról van szó, így azt sem kergetjük el a tűztől, aki fröccsben issza. Friss puha kenyér legyen, a többi nem számít.

 


Parázson sült padlizsán

 

Hozzávalók: 4 db, kb. 20 dkg-os padlizsán, 1 fej zsenge fokhagyma, só, őrölt fekete bors, olaj, citromlé

 

Elkészítés módja: padlizsánjainkat szárastól félbevágjuk, így egy praktikus nyélre is szert teszünk. A vágási felületet szabályos távolságonként bevagdossuk,  egy félbevágott fokhagymagerezddel bedörzsöljük, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, és békén hagyjuk. Beizzítjuk a grillsütőt, leitatjuk a padlizsánokat ( a szomszédot is), és a hőforrástól 10 centire tett grillrácsra fektetjük, és világosra pirítjuk. Ezután megfordítjuk, és addig sütjük, amíg a bőr fel nem hólyagosodik. Közben a fokhagymát gerezdjeire szedjük, és a héj megbarnulásáig grillezzük. Meghámozzuk, megsózzuk, meghintjük citromlével, és a padlizsán mellé tesszük.

Kínáljunk mellé joghurtot, friss kenyeret, és egy szép kéknyelűt.


 

 


 

 


 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 8
Heti: 16
Havi: 68
Össz.: 254 970

Látogatottság növelés
Oldal: parázson és szabadtűzön
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »