A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

VÁLOGATOTT ÍNYENCSÉGEK A MENNYEI BIRODALOMBÓL

****************



Ánizsos csirkemáj hidegen

 

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, kis darabka friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl szójaszósz, 5 szem csillagánizs, 1 dl száraz fehérbor, 1 mokkáskanál cukor, 25 dkg leveles salátakeverék.

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc lábaskánkat, beletesszük a csirkemájat, nyakon öntjük a fehérborral, a szójaszósszal, beledobjuk a csillagánizst, a meghámozott, vékonyra szeletelt gyömbért, és a zúzott fokhagymát. Megcukrozzuk, és kis lángon, fedő alatt 20 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni a levében, majd lefedve egy éjszakára hűtőbe rejtjük.

Lecsepegtetve, a falatokra tépett salátára rakva tálaljuk.

Fiatal, gyümölcsös rozét igyunk mellé.




Csípős-savanyú leves

 

Hozzávalók: 1 liter tyúkhúsleves (jó kockából is), 2 kisebb sárgarépa, kisujjnyi darab póréhagyma, 15 dkg főtt csirkehús, 5 dkg szeletelt konzerv bambuszrügy, 1,5 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérborecet, 1 mokkáskanál chiliszósz (csípős darált paprika is jó), 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 tojás

 

Elkészítés módja: a levest kedvenc levesesfazekunkban felforraljuk. Belehintjük a juliennere vágott répát, és a póréhagymát, mintegy 5 percig főzzük. Közben a csirkehúst és a bambuszrügyet szintén felcsíkozzuk, beleszórjuk, és még 3 percig főzzük. A szójaszószt a borecettel, a chiliszósszal, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverjük, vele a levest besűrítjük. Jól összeforraljuk, és a felvert tojást állandó keverés közben belecsurgatjuk.

A levesbetétet készíthetjük úgy is, hogy vékony tojáslepényt sütünk, és a kész levesbe csíkozzuk.

Tálaljuk forrón, levesescsészében.




Csirkemell szezámos-mézes bundában

 

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell filé, 1 csapott kiskanál ötfűszer keverék, só, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál félszáraz fehérbor, 1 evőkanál szezámolaj, szezámmag

A bundájához: 5 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 kiskanál sütőpor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 2 dl víz, só

A mázhoz: 2 evőkanál méz, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál fehérborecet

A pirított tésztához: 40 dkg spagetti, só, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál szójaszósz, 2 kiskanál chili szósz, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál fehérborecet, 1dl langyos víz, 1 kiskanál étkezési keményítő

 

Elkészítés módja: A csirkemellet kis csíkokra vágjuk, majd az ötfűszer keverékkel, sóval, cukorral, borral és a szezámolajjal jól bedörzsöljük. Edénybe tesszük, lezárjuk, és néhány órán keresztül hűtőszekrényben érleljük. Ha már nagyon éhesek vagyunk, elővesszük a szekrény mélyéről a wokot, ennek hiányában kedvenc teflonserpenyőnket. A hús bundázásához valókat simára keverjük, a csirkecsíkokat beleforgatjuk, és wokban, bő forró olajban pár perc alatt megsütjük, lecsepegtetjük. A mázhoz valókat kevergetve megforrósítjuk, a kész húst beleforgatjuk.

Tálaláskor a húst meghintjük szezámmaggal, és a pirított tésztával körítjük.

 Pirított tészta: a tésztát enyhén sós, forrásban levő vízben a hagyományos módon kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A wokban forró olajon megpirítjuk, szójaszósszal, chili szósszal, cukorral, ecettel ízesítjük, végül a vízzel simára kevert keményítőt ráöntjük. 1 percig pirítjuk.




Édes-savanyú sertés

 

Hozzávalók: 60 dkg karaj, vagy szűzpecsenye

A páchoz: 1 tojásfehérje, 2 evőkanál étkezési kukoricakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál vörösbor, só, őrölt fekete bors

A mártáshoz: 1-1 kisebb zöld és piros kaliforniai paprika (vagy kettő nagynak a fele), 25 dkg konzerv ananász, 15 dkg konzerv bambuszrügy, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál alma, vagy vörösborecet, 3 evőkanál ketchup, 5 dl erőleves (kockából is jó), 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál étkezési kukoricakeményítő

A tésztához: 1 tojás, 3-3 púpozott evőkanál liszt és étkezési kukoricakeményítő, 2 dl világos sör, só

 

Elkészítés módja: a húst a rostjaira merőlegesen 2 cm vastagon felszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra vágjuk. A páchoz valókat keverőtálban szálas habverő segítségével simára keverjük, húsunkat beleforgatjuk, lefóliázzuk és elrejtjük a hűtőszekrényben. Pihenjünk két órát, majd veselkedjünk neki a mártásnak. Az ananászt kis kockákra, a paprikát és a rügyet a húshoz hasonlatosra vágjuk. Előkapunk egy serpenyőt, olajat forrósítunk benne, majd a paprikát nagy lángon 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszt, no meg az ananászt. Gyorsan összekeverjük a levest, a szójaszószt, a ketchupot, az ecetet, és ráöntjük a zöldségekre. Cukrozzuk, sózzuk, 5 percig forraljuk. A keményítőt 1,5 dl vízzel keverjük simára, és sűrítsük be vele a mártást. Vegyük le a tűzről, de tartsuk melegen. A tésztához a tojássárgáját a liszttel, keményítővel, és a sörrel simára keverjük, gyengéden sózzuk. Lazán forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kedvenc teflonunkban hevítsünk olajat, a pácolt húsocskákat mártsuk bele a tésztába, és hirtelen süssük aranysárgára.

 Csepegtessük le alaposan, szedjük tányérra, öntsük rá a forró mártást, és azonnal tálaljuk. Bontsunk fel mellé egy könnyű, gyümölcsös rozét.

 Aki nem akar bíbelődni a mártással, nyugodtan vegyen készen, csak akkor ezt az ízélményt ne keresse.




Édes-savanyú sertésmáj

 

Hozzávalók: 60 dkg sertésmáj

A páchoz: 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál kristálycukor

A mártáshoz: 4 evőkanál vörösborecet, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál frissen facsart átszűrt narancslé, 2 evőkanál ketchup, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál száraz fehérbor, 2 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítés módja: a májat két centis kockákra vágjuk, a páchoz valókat összekeverjük, beleforgatjuk, és lefedve szobahőmérsékleten, 3 órán át érleljük, közben, hogy ne unatkozzunk, többször átforgatjuk.

A mártáshoz valókat simára dolgozzuk, kevergetve 1-2 percig forraljuk, ez alatt kellőképpen besűrűsödik.

Előkapjuk a wokot, ha nincs, akkor kedvenc teflonserpenyőnket, lecsöpögtetjük a májat, és bő, forró olajban mintegy másfél percig sütjük. Tovább ne, mivel kiszárad! Lapátkanállal papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, majd a mártásba keverve párolt rizs kíséretében máris tálaljuk.

  Ötlet: a mártást gazdagíthatjuk kockára vágott konzervananásszal, bambuszrüggyel, konzerv bébi kukoricával is.




Fényezett sertéssült

 

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, kisujjnyi darab friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál száraz fehérbor, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál méz, 2 púpozott evőkanál kristálycukor, só

 

Elkészítés módja: a sertéslapockát négy egyforma részre vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, majd egy tálban a zúzott fokhagymával, a szójamártással, a borral, a szezámolajjal, a mézzel, a cukorral és a sóval összekeverjük. Beletesszük a húsdarabokat, alaposan átforgatjuk a mártással. Fél napig hűtőszekrényben kell érlelni, addig gondoskodjunk valami hideg élelemről.

Ha húsaink teljesen bepácolódtak, tepsibe tesszük őket, és közepesen forró sütőben háromnegyed óra alatt puhára sütjük. Sütés közben többször forgassuk meg, és locsolgassuk a saját levével.

Tálaláskor a pecsenyét rostjaira merőlegesen, kicsiny, vékony szeletekre vágjuk, párolt rizzsel és nagy adag salátával adjuk fel az asztalra.




Gong-bao csirke

 

Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 3 kiskanál szójaszósz, 5 evőkanál száraz fehérbor, 1 púpozott kiskanál kukoricaliszt, vagy keményítő, 1 tojásfehérje, 2 db kicsi erős paprika, 3 gerezd fokhagyma, kisujjnyi darab friss gyömbér, 4 szép újhagyma, fél fej zöld, és fél fej piros kaliforniai paprika, 10 dkg pörkölt földimogyoró, olaj

A mártáshoz: 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál chiliszósz (csípős darált paprika is jó), 3 kiskanál fehérborecet, 3 kiskanál cukor, 1 evőkanál kukoricaliszt, vagy keményítő, 2,5 dl víz

 

Elkészítés módja: előveszünk egy keverőtálat, és lazán beleszórjuk a kicsi kockákra vágott csirkemellet. Sózzuk, és összekeverjük a szójaszósszal, két evőkanál borral, és a kukoricaliszttel. Hozzákeverjük a félig felvert tojásfehérjét, lefedjük, és fél órára bent felejtjük a hűtőben. Ez idő alatt sem tétlenkedünk, hanem a dinamitpaprikát kettéhasítva kimagozzuk, és a megtisztított fokhagymával meg a gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra, a kaliforniai paprikát kis kockákra daraboljuk. A mártáshoz valókat összekeverjük. Előrántunk egy wokot, ha nincs otthon, jó lesz kedvenc teflonserpenyőnk is. Felizzítjuk benne az olajat, beleszórjuk az erős paprikát, két keverés után hozzádobjuk a fokhagymát és a gyömbért. Még négyet keverünk rajta, majd érkezik a pácolt csirke, melyet nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütünk. Ráöntjük a maradék bort, valamint az újhagymát, és a paprikakockákat. 2 percig pároljuk. Nyakon öntjük a mártással, és még egy percig főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön. A legvégén beleszórjuk a mogyorót, még egyszer átkeverjük, és azon melegében, párolt rizzsel tálaljuk.

Száraz fehérbor (egy jó rizling) illik mellé.

 

 Szecsuani pirított sertés

 

Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, 4 evőkanál kukoricaliszt, 2 mokkáskanál ötfűszer keverék, só, olaj, 2-3 kisebb erős paprika, 3 gerezd fokhagyma, kisujjnyi friss gyömbér, 4 db szép újhagyma, 1 mokkáskanál ételízesítő por, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál 10%-os ételecet, 1 evőkanál szezámolaj, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítés módja: a szűzpecsenyét fél kisujjnyi csíkokra vágjuk. A kukoricalisztet csipetnyi sóval, 1 mokkáskanál ötfűszer keverékkel összeforgatjuk, a húst belekeverjük. Elővesszük az öntöttvas „wok” nevű kínai sütőalkalmatosságunkat, ennek hiányában a kedvenc teflonserpenyőnket, és a húscsíkokat olajban, nagy lángon aranysárgára pirítjuk, kivesszük, lecsöpögtetjük, félretesszük. Az erős paprikát kicsumázzuk, a gyömbért, a fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük. A serpenyőbe vetjük, a maradék olajon 1- 2 percig pirítjuk. Utána 2,5 dl vízzel felöntjük, az ételízesítőt hozzáadjuk, a cukorral, az ecettel, a szezámolajjal, meg a szójamártással ízesítjük. Meghintjük a másik mokkáskanál ötfűszer keverékkel, jól elkeverjük. Besűrítjük a fél deci vízben elkevert keményítővel, összeforraljuk. Belekeverjük a húsdarabokat, hagyjuk egyet-kettőt rottyanni, és már készen is vagyunk.

Tálaljuk párolt rizzsel, díszítsük újhagymával. Könnyű, gyümölcsös rozét igyunk mellé.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 14
Heti: 75
Havi: 313
Össz.: 251 231

Látogatottság növelés
Oldal: egy kis kínai
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »