A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.


Békacomb csirkemártással

  

Hozzávalók: 16 pár békacomb, 2 citrom leve, 3 dl csirkemártás, só

 

Elkészítés módja: a megmosott békacombot formázzuk, sózzuk, és sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Mártásunkhoz hozzáadunk a főzőléből egy decilitert, összeforraljuk, és combocskáinkat bevonjuk vele. Körítsük formázott vajas burgonyával, és öblítsük le egy szép olaszrizlinggel.

 

 Borban párolt halszeletek zöldségágyon


 

Hozzávalók: 1 kg tengeri halfilé, 1 citrom,  15 dkg gomba, 15 dkg kockázott sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg morzsolt kukorica, 15 dkg zöldbab, 5 dkg vaj, 2 dl rizling, pár szem egész bors

 

Elkészítés módja: gombánkat felkockázzuk, enyhén citromos vízben megpároljuk. A többi zöldséget sós vízben puhára főzzük, vagy ha kaptunk valakitől nászajándékba zöldségpárolót (roppant hasznos dolog), akkor azzal lássuk el a baját. Közben a halat tegyük bele egy vékonyan kivajazott tűzálló tálba, öntsük le a fehér borral, hintsünk rá pár szem borsot, takarjuk le alufóliával-de ha rátesszük a tűzálló tálra a tetejét, az sem baj-és forró sütőben pároljuk puhára. Ez a művelet negyed óránál több időt nem vesz igénybe.

 Ha minden kész, a zöldségeket terítsük tányérra, fektessük rá a halszeleteket, és adjuk fel az asztalra. Kínáljunk mellé kellőképpen behűtött rajnai rizlinget.


Dorozsmai ponty

 

Hozzávalók: 1 kg  filézett pontyszelet, 3 dl hal alaplé, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 2 db zöldpaprika, 1 paradicsom, 25 dkg csuszatészta, 2 dl tejföl, őrölt piros paprika, só, liszt, olaj

 

Elkészítés módja: a füstölt szalonnát felkockázzuk, kedves kis lábasunkban kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a szeletelt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát, és a paradicsomot. Megsózzuk, meghintjük pirospaprikával. Egy kis ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük a hal alaplével, és készre pároljuk. Közben hagyományos módon kifőzzük a csuszatésztát, és a gombás raguval ügyesen összekeverjük. Halszeleteinket besózzuk, lisztbe forgatjuk, és az ügyeletes teflonserpenyőben pirosra sütjük. A tésztás ragut a tejföllel összeforraljuk, ráfektetjük a halszeleteket, és már tálalhatjuk is.

Könnyű homoki kékfrankost igyunk mellé.



Farsangi halfilé

 

Hozzávalók: 80 dkg tengeri halfilé, 8-10 szem fekete bors, babérlevél, fél kicsi fej vöröshagyma, fél citrom leve, só

a mártáshoz: 3 dl főzőtejszín, 1,5 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl száraz pezsgő, fél citrom leve, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: elővesszük gyönyörű lábasunkat, beleborítunk jó fél liternyi vizet, felforraljuk. Ha már lobog, belehajítjuk a babérlevelet, a vereshagymát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Egy kicsit forraljuk, majd kis lángra váltunk, beletesszük a halat, és körülbelül öt perc alatt megpároljuk. Ott hagyjuk a saját levében fődögélni, pezsgőt bontunk, megkóstoljuk. Ha jó, akkor elszakadunk az üvegtől, keresünk egy közepes nyeles lábast, benne habverő segítségével a tejszínt a keményítővel simára keverjük, pezsgővel tuningoljuk, és állandó keverés mellett mártás sűrűségűre főzzük. Végezetül citromlével, sóval, borssal ízesítjük-fűszerezzük.

Tálaláskor kiemeljük a halat a pároló léből, lecsepegtetjük, tányérra tesszük, petrezselymes burgonyával, avagy főtt tésztával körítjük, és természetesen nyakon öntjük a pezsgős mártással.

Bontsunk fel mellé még egy üveg száraz pezsgőt.



Kukoricás-gombás tengeri hal ragu

 

Hozzávalók: 80 dkg halfilé, 1 doboz konzerv csemegekukorica, 1 doboz konzerv gombafej (lehetőleg minél apróbb), petrezselyemzöld, citrom, halfűszerkeverék, só, olaj

 

Elkészítés módja: a felengedett, lecsepegtetett halfiléket kéthüvelyknyi csíkokra vágjuk, meghintjük a halfűszerrel, és a sóval. Előbányásszuk kedvenc teflonunkat, olajat izzítunk benne, és hirtelen megpirítjuk a halszeleteket. Ha már jók, hozzákeverjük a lecsepegtetett kukoricát, és a gombát. Enyhén megsózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és összeforrósítjuk.

Tálaljuk forrón, citromkarikákkal díszítve. Kínáljunk mellé pirítóst, és egy szép kéknyelűt.

 


Osztriga Wright-szigeti módon

 

Hozzávalók: 4 tucat osztriga, 1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 2 evőkanál vörösborecet, 1 zöldcitrom leve, kristálycukor, só, őrölt fekete bors, zöld Tabasco szósz

 

Elkészítés módja: fogunk egy keverőtálat, beletesszük a finomra vágott lila-és vöröshagymát, majd szépen ,ügyesen kikeverjük az ecettel, a cukorral, és a citromlével. Sózzuk, borsozzuk,és a Tabasco szósszal pikánsra ízesítjük.

A friss osztrigát felnyitjuk, az öntettel lelocsoljuk, és azonnal beszürcsöljük.

Öblítsük le egy kellemes száraz pezsgővel.



 Rakott ponty


 Hozzávalók: 1 kg pontyszelet, 1 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, őrölt piros paprika, só

 

Elkészítés módja: magunkhoz veszünk egy jóképű tepsit, kizsírozzuk. A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az egyik felét lerakjuk a tepsibe, megsózzuk, rátesszük a halszeleteket, azokat is megsózzuk, majd beborítjuk a megmaradt burgonyával. Ízlésesen elrendezzük rajta a finomra karikázott vöröshagymát, megkoronázzuk a felszeletelt, kakastaréjra vágott füstölt szalonnával, egy kevés vizet öntünk rá, és előmelegített sütőben, közepes tűzön készre sütjük.

Tálaláskor hintsük meg őrölt piros paprikával, és bontsunk ki mellé egy szép merlot-ot.


Rákpörkölt


 

Hozzávalók: 50 dkg főtt rákhús, 2 dl erőleves, 10 dkg rákvaj, 10 dkg teavaj, őrölt piros paprika, liszt, só

 

Elkészítés módja: kedvenc lábasunkban a rákhúst forró teavajban felmelegítjük, a paprikával meghintjük, elmorzsoljuk benne a rákvajat, felforraljuk, és a liszttel meghintjük. Gyorsan megsózzuk, felengedjük az erőlevessel, simára keverjük, összeforraljuk, és párolt rizzsel körítve azonnal tálaljuk.

Bontsunk fel mellé egy szép chardonnayt.

 


Sörben párolt tonhalfilé

 

Hozzávalók: 1 kg tonhalfilé (vagy más tengeri hal), 3 fej vöröshagyma, 2,5 dl világos sör, 5 dkg vaj, 2 dl paradicsommártás, 1,5 dl tejszín, toast kenyér, liszt, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a lecsepegtetett halfilét a kenyérszeletekkel megegyező méretű darabokra vágjuk, és besózzuk. Megkeressük szép mély serpenyőnket, a vajon megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, felöntjük a sörrel, és megborsozzuk. Fedjük le és kis lángon, mintegy húsz perc alatt pároljuk meg. Közben igyuk meg a maradék sört, és pirítsuk meg a toastszeleteket. Szűrőkanállal ügyesen emeljük ki a halszeleteket a párolóléből, és helyezzük rá a pirítósra. Dugjuk el valami meleg helyre, és foglalkozzunk egy kicsit a párolólével, vagyis öntsük hozzá a paradicsommártást, és erős tűzön forraljuk be a felére. A tejszínt alaposan keverjük el egy kevés liszttel, adjuk a mártáshoz, és forraljuk össze.

Vonjuk be vele a pirítóstalapzaton heverésző halainkat, és már tálalhatjuk is. Adjunk mellé sültkrumplit, valamint sört és rajnai rizlinget, kinek-kinek ízlése szerint.


Szalonnás harcsatekercs

 

Hozzávalók: 80 dkg harcsafilé, szeletelt bacon szalonna, 1 dl száraz fehérbor, 4 dl tejföl, só, olaj

 

Elkészítés módja: kedves kis filéinket megsózzuk, és befedjük a szalonnaszeletekkel. Ügyesen feltekerjük, hústűvel, vagy fogpiszkával rögzítjük. Legszebb teflonserpenyőnkben kevés olajon mindkét oldalát átsütjük, majd aláöntjük a borocskát, és készre pároljuk. Bevonjuk a tejföllel, és forró sütőben megpirítjuk.

Tálaljuk burgonyapürével, és ha nem ittuk meg főzés közben kedvenc olaszrizlingünket, hát töltsünk mellé bátran.



Tonhalsteak sült paprikával

 

Hozzávalók: 80 dkg tonhalfilé, 1-1 db piros, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika, 2 szál újhagyma, halfűszer, bors, só, 15 dkg rizs

 

Elkészítés módja: A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, mindegyiknek a felét apró kockákra, a másik felét csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Filénket négy egyforma darabra vágjuk, lesózzuk, borsozzuk, meghintjük a halfűszerrel, pihenni küldjük. Amíg szundikál, teflonserpenyőben olajat forrósítunk, a paprikacsíkokat 2-3 percig kevergetve pirítjuk benne, ha kész kiszedjük, félretesszük. Beleszórjuk a paprikakockákat, valamint a hagymát, de ezeket már csak egy percig pirítjuk, és utána összekeverjük a közben feltűnés nélkül kifőzött rizzsel. Kész a köret. Gyorsan fogjuk halainkat, a visszamaradt olajon hirtelen sütjük, (oldalanként elegendő 1-1 perc), tányérra tesszük, melléformázzuk a zöldséges rizst, és meghintjük a sült paprikacsíkokkal.

Ha fél órán belül végeztünk, kerüljön sauvignon blanc a poharunkba, ha nem, akkor is.


 Tőkehal szeletek villámgyorsan

 

Hozzávalók: 1 kg tőkehalfilé, halfűszer-keverék, 5 dkg vaj, fél citrom leve

 

Elkészítés módja: elővarázsoljuk kedvenc tepsinket, vajjal kikenjük, belefektetjük az előzőleg halfűszerrel alaposan bedörzsölt, kiolvasztott, lecsepegtetett halfiléket, a maradék vajat a tetejére morzsoljuk, citromlével meghintjük, forró sütőbe tesszük, fél óra alatt készre sütjük.

Huhh..  tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával, díszítsük citromkarikákkal, és bontsunk fel mellé egy szép rizlinget.


 Töltött éti csiga nagyétkűeknek

  

Hozzávalók: 5 kg élő éti csiga, 5 citrom, 2 dl rajnai rizling, 2 sárgarépa, 1 gyökér, babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 duci gerezd fokhagyma, 20 dkg teavaj, 10 dkg petrezselymes fűszervaj,  őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: csigáinkat alaposan megmossuk, a záró lapocskákat eltávolítjuk, és erősen citromos, sós vízben két órán át áztatjuk, majd váltott vízben átöblítjük. Forró vízben erős öt percig főzzük, kihűtjük, majd házából kibontjuk. Fekete végeit levagdossuk, keresünk egy megfelelő fazekat, belehajigáljuk a csigahúst, a tisztított, darabolt zöldségeket, a babért, felöntjük a fehérborral, majd annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, majd levében kihűtjük. A csigaházakat szódás vízben kifőzzük, váltott vízben kiöblítjük, és megszárítjuk.

Ezután a csigahúst kisebb kockákra vágjuk, kedvenc teflonunkban zúzott fokhagymával, sózva, borsozva, petrezselyemzölddel fűszerezve a vajon puhára pároljuk. Szép nagy gáztepsinkbe centiméter vastagon sót terítünk, a csigaragut visszatöltjük a házakba, majd nyílásukkal felfelé a sóba állítjuk. Egy kevés fűszervajjal lefedjük, majd előmelegített sütőben átforrósítjuk.

Azon melegében, csigatálra szedve tálaljuk. Ha véletlenül nincsen otthon ilyesfajta készlet, akkor legszebb tálunkra formázzunk sókupacokat, és ebbe állítsuk a csigaházakat. Kortyolgassunk mellé egy könnyű, fiatal rozét.

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 8
Heti: 13
Havi: 65
Össz.: 254 967

Látogatottság növelés
Oldal: folyó és tenger ajándékai II.
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »