Fűszeres, túrós burgonya
Hozzávalók: személyenként 4 közepes burgonya, 25 dkg túró, 3 evőkanál főzőtejszín, 1 nagy fej vöröshagyma, fél csokor metélőhagyma, őrölt fekete bors, só
Elkészítés módja: a burgonyát folyó víz alatt megmossuk, majd szárazra törüljük. Egyenként ügyesen alufóliába csomagoljuk, majd a parázs szélén megsütjük. Amíg burgonyánk süldögél, ne legyünk tétlenek, hanem egy kellő méretű edényben törjük át a túrót, keverjük össze a tejszínnel, valamint a finomra vágott vörös-, és metélőhagymával. Sózzuk, borsozzuk szánk íze szerint.
Ha megsültek a batyuk, óvatosan nyissuk szét a fóliát, vágjuk be keresztirányban a burgonyák tetejét, és halmozzuk rá a túrót.
Steakhoz, roston sültekhez adjuk.
Gesztenyeroppancs
Hozzávalók: 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza, 2 dl tej, 1 tojás, 5 evőkanál liszt, reszelt szerecsendió, őrölt fekete bors, sütőpor, só, olaj
Elkészítés módja: kirángatjuk a konyhaszekrényből kedvenc keverőtálunkat, habosra verjük benne tojásunkat, összekeverjük a tejjel, szánk íze szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a végén jól beledolgozzuk a gesztenyemasszát. Akkor lesz jó, ha formázhatjuk, de nem túl kemény (lágyíthatjuk tejjel, erősíthetjük liszttel).
Vizes tenyerünkkel apró gombócokat formázunk belőle, kedvenc magasfalú teflonunkban bőséges mennyiségű olajat hevítünk, és beleszórjuk a gombócokat. Egyszerre csak keveset, mivel gyorsan megdagadnak! Szép pirosra sütjük, és leitatjuk róla a felesleges olajat.
Adjuk pulykasült mellé, de tartárral magában is élvezhetjük.
Lecsó télire
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika, 0,5 kg paradicsom, 20 dkg hagyma, 2 dl olaj, 1 evőkanál só, 2 mokkáskanál őrölt piros paprika, 1 mokkáskanál nátrium-benzonát
Elkészítés módja: hagymánkat finomra, a kicsumázott paprikát karikára, a lehéjazott paradicsomot szeletekre vágjuk. Keresünk egy jóképű lábost, benne az olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, és lassú tűzön, lefedve pároljuk. Sózzuk, paprikázzuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a zöldpaprikát, és összefőzzük. Ne forraljuk sokáig, a paprikát ne főzzük szét. Belekeverjük a tartósítót, és forrón üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, így az olaj szépen feljön a tetejére.
A száraz dunszthoz keressünk egy megfelelő méretű kartondobozt, üvegeinket csomagoljuk újságpapírba, állítsuk szorosan egymás mellé, és takarjuk le egy jó vastag frottírtörülközővel. Ha így járunk el, egész télen eláll, és bármikor, bármilyen formában élvezhetjük.
Még egy fontos dolog: akárhogyan is variáljuk lecsóinkat, száraz, könnyű vörösbor dukál mellé.
Mandulás-kagylós rizs
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 5 dkg mandulaforgács, 10 dkg konzerv kagyló, 4 dkg vaj, só, víz
Elkészítés módja: rizsünket abszolút hagyományos módon megfőzzük, közben a kagylót leszűrjük, lecsepegtetjük. Kedvenc kis teflonunkban vajat hevítünk, rajta a mandulát világosra pirítjuk. Laza csuklóval az egészet összekeverjük.
Adjuk grillezett csirkemellhez, netán kínai módra készült ételekhez.
Parasztos fóliás burgonya
Hozzávalók: személyenként 4 közepes burgonya, 16 szelet sliced bacon, alufólia
Elkészítés módja: a burgonyákat meghámozzuk, teflon kötőtűvel körös-körül megszurkáljuk. Ha ennek a beszerzése nehézségekbe ütközne, mindenféle rozsdamentes szúrószerszám megteszi. Egyenként szalonnaszeletekbe bagyuláljuk, alufóliába csomagoljuk. A parázs szélén egy óra alatt megsül, de süthetjük grillrácson, vagy sütőben, sóval bélelt tepsiben is.
Roston sült, grillezett húsokhoz adjuk.
Zsemlekruton
Hozzávalók: a kruton mennyiségétől függően 2-5 db fehér zsemle, étolaj
Elkészítés módja: a zsemlét apró kockákra vágjuk, és forró olajban, teflonserpenyőben megpirítjuk. Az étel jellegétől függően készíthetjük fokhagymás olívaolajban is.