A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

SZÁRNYAKAT ADUNK ÉTVÁGYÁNAK

************



Aszalt szilvás csirkecomb

 

Hozzávalók: 4 szép egész csirkecomb, 20 dkg magozott aszalt szilva, 8 szem mandula, 2 dl főzőtejszín, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: szép kis combocskáinkat a sóval, a borssal és a pirospaprikával ügyesen bedörzsöljük. Combonként 2 szem aszalt szilvát megtöltünk a lehéjazott mandulával, majd rutinosan bőr alá töltjük. Elővesszük kedvenc jénainkat, kevés vizet, és olajat öntünk bele, majd belerakjuk a csirkecombokat. Körbehintjük a többi aszalt szilvával, alufóliába burkoljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon, egy óra hosszan sütjük. Ha időnk letelt, a fóliát levesszük róla, és pirosra pirítjuk. Végezetül ráöntjük a tejszínt, és még pár percig forraljuk.

Körítsük burgonyapürével, és ne feledkezzünk meg egy szép soproni cuvée-ről sem.




Baconba rejtett csirkemáj

 

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj szív nélkül, 25 dkg szeletelt bacon szalonna, só, bors, majoránna

 

Elkészítés módja: a csirkemájakat kétfelé vágjuk, a csíkozott bacont is elfelezzük. A szalonnacsíkra helyezünk egy májat, gyengéden megborsozzuk, és leheletnyi majoránnát hintünk rá. Bebagyuláljuk a baconba, fogpiszkálóval rögzítjük. Előrántjuk kedvenc gáztepsinket, belesorakoztatjuk a batyukat, és közepes tűzön, körülbelül húsz perc alatt átsütjük.

Körítsük gombás rizzsel, kísérjük nagy adag salátával, és egy gyümölcsös rozéval.



Baconos mustáros csirkecomb

 

Hozzávalók: 8 db csirke alsócomb, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál dijoni csípős mustár, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 szelet bacon szalonna

 

Elkészítés módja: A szép dundi fokhagymákat összetörjük, 1 evőkanál olajjal, a mustárokkal és a zsemlemorzsával összekeverjük. Két szelet bacont felkockázunk, megpirítjuk, és hozzákavarjuk a mustáros töltelékhez. A megmosott csirkecombok bőrét meglazítjuk, és a bőr alatt megtöltjük a töltelékkel, majd egyenként belecsavarjuk egy szelet baconszalonnába. Elővesszük kedvenc jénai tálunkat, egy kevés húslevest öntünk bele, majd szépen belesorakoztatjuk a combocskákat, a tetejüket pedig megkenjük egy evőkanál olajjal elkevert magos mustárral. Ha a sütőnk már 200 fokon hevül, beledugjuk az alufóliával letakart jénait, és kb. 50 percig sütjük. Ha elkészült, levesszük róla a fóliát, és még hagyjuk egy kicsit a sütőben, hogy szépre piruljon.

Tálaljuk burgonyachipssel, és kínáljunk mellé egy kellően behűtött muscat ottonelt.




 Csirkemell gazdagon, csőben sütve

 

Hozzávalók: 8 dl gratinmártás, 4 db fél csirkemellfilé, 4 szelet Pannónia sajt, 4 szelet baconszalonna, 2 csemegeuborka, 2 főtt tojás, 1 nagyobb alma, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemellfiléket lapjában bevágjuk, széthajtjuk, gyengéden megveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Teflonunkban olajat hevítünk, rajta a húsokat hirtelen elősütjük. Elővesszük kedvenc hőálló sütőedényünket, a filéket belerakosgatjuk. Mindegyikre először egy szelet sajtot, majd szalonnát fektetünk. Ezután ráhalmozzuk a kis kockákra vágott tojást, uborkát, és az almát. Bevonjuk a gratinmártással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kérgesre sütjük.

Párolt rizzsel körítsük, és kínáljunk mellé egy szép chardonnayt.




Csirkemell zöldségraguval

 

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 2 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 db kisebb cukkini, 2 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, provence-i fűszerkeverék, őrölt pirospaprika, só, olaj

 

Elkészítés módja: a fokhagymát apróra vágjuk, a répát és a cukkinit pedig batonra. Csirkénket mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, olajat izzítunk benne, majd a húst mindkét oldalán pirosra sütjük. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségcsíkokat, és nem túl puhára pároljuk. A tejszínt a fűszerekkel összekeverjük, nyakon öntjük vele a zöldségeket, majd felforraljuk. Beletesszük az elősütött filét, és kis lángon még pár percig pároljuk. Ha már összeforrt, reszelt sajttal meghintjük, és azonnal tálaljuk.

Franciakenyérből készült pirítóssal, és egy jól behűtött traminivel kínáljuk.




Debreceni pulykakakas-here pörkölt

 

Hozzávalók: 1,2 kg pulykahere, 15 dkg húsos füstölt szalonna, olaj, 2 fej vöröshagyma, őrölt pirospaprika, 1 db közepes paradicsom, 1 db kisebb enyhén erős paprika, só, őrölt kömény, kakukkfű, liszt, fél csokor friss petrezselyemzöld

 

Elkészítés módja: A pulykaherét megmossuk, lehártyázzuk, a nagyobbakat felezzük, negyedeljük, míg végül mesterkedésünk eredményeképpen valamennyi darab körülbelül fél hüvelykujjnyi méretű nem lesz. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük. A lábasban maradt szalonnazsírhoz még olajat adunk és üvegessé pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával, rátesszük a pulykaherét, a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát. Elkeverjük, visszatesszük a lángra, és zsírjára pirítjuk. Ezután kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és kis lángon körülbelül 8 percig pároljuk. Ekkor sózzuk, meghintjük az őrölt köménnyel és a kakukkfűvel és további 7-8 perc leforgása alatt, lefedve készre pároljuk. A levét egy kevés vízzel elkevert liszttel besűrítjük, jól átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.

Tálaljuk juhtúróval elkevert szarvacskatésztával, mit meghintünk a gondosan félretett szalonnapörccel.

Illik mellé a chardonnay, és a muscat ottonel egyaránt.

 

 Duplán magos pulykamell

 

Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, 2 db tojás, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg szezámmag, 8 dkg tisztított napraforgómag, olaj

 

Elkészítés módja: A húst nyolc szeletre vágjuk, gyengéden húsverő kalapáccsal (klopfolóval, magyarul…) megveregetjük. A tojásokat tálban felverjük, majd a szójamártással meg a keményítővel simára keverjük. Húsainkat beleforgatjuk, letakarjuk, és körülbelül háromnegyed órán át hűtőszekrényben érleljük. Ezután kissé lecsöpögtetjük, a kétféle mag keverékében megforgatjuk, sőt egy kicsit bele is nyomkodjuk. Kedvenc teflonserpenyőnkben az olajat közepesre forrósítjuk, a filéket oldalanként kb. 3-3 percig sütjük. Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.

Tálaljuk vegyes vajas zöldségkörettel, és kéknyelűvel.

 

Megjegyzés: ételünket elkészíthetjük még csirkemellből, szálka-és bőrmentes halfiléből, sertéskarajból is.




Fehérboros csirkecomb

 

Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 2 duci gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 babérlevél, 4 db szegfűszeg, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: combjainkat sózzuk, borsozzuk, kedvenc jénai sütőtálunkba fektetjük. Leöntjük 1 dl borral, s egy órányi időre a hűtőszekrénybe tesszük. A türelmi idő lejártával kivesszük, egy kisebb serpenyőben az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Felengedjük a maradék 1 dl borral, és a csirke borsos páclevével. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szegfűszeget, majd jól kiforraljuk. Visszaöntjük a csirkére, alufóliával betakargatjuk, és előmelegített sütőben készre pároljuk.

Tálaljuk gombás rizzsel, és kínáljunk mellé egy szép badacsonyi kéknyelűt.




Fokhagymával tűzdelt csirkecomb

 

Hozzávalók: 4 db nagy egész csirkecomb, só, 8 gerezd fokhagyma, olaj

 

Elkészítés módja: A húst megsózzuk, majd a hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük. Bőrös oldalával lefelé tepsibe fektetjük, egy kevés olajjal meglocsoljuk, és sütőben, közepes lángon kb. egy óra alatt készre sütjük. Sütés közben többször forgassuk meg, és zsírjával locsolgassuk.

Tálaljuk almás párolt fehérkáposztával, és nyissunk fel egy üveg kéknyelűt is.

 

 Fűszeres csirkecombok Miksa kedvére

 

Hozzávalók: 5 csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, 2 mokkáskanál só, 1 teáskanál kakukkfű, 2 mokkáskanál őrölt borskeverék, késhegynyi frissen reszelt szerecsendió, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál Tabasco szósz, 1 dl olaj

 

Elkészítés módja: a vöröshagymát, és a fokhagymát megtisztítjuk. A fokhagymából magunkhoz veszünk 4 gerezdet, a többit félretesszük. A szekrényből elővarázsoljuk nászajándékba kapott turmixgépünket, belevetjük a vöröshagymát, a 4 gerezd fokhagymát, felöntjük az olajjal, és hozzáadjuk a receptben feltüntetett összes fűszert. Príma pépesre turmixoljuk. A csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, az olajos – fűszeres páccal alaposan bedörzsöljük, fedeles tárolóedénybe tesszük, és egy éjszakára ottfelejtjük a hűtőszekrényben. Másnap elővesszük kedvenc jénainkat, pácostul, mindenestül beletesszük a csirkét, rászórjuk a többi fokhagymagerezdet, és alufóliával szépen betakarjuk. Közepesen forró sütőben kb. 1 órán át sütjük, majd levesszük róla a fóliát, és szépen megpirítjuk.

Tálaljuk burgonyapürével, friss salátával, és egy jól behűtött cserszegi fűszeressel.




Hagymás tojásban sült csirkemellfilé

 

Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé, 3 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, szeletelt baconszalonna, 2 dl tejföl, liszt, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemellet féltenyérnyi darabokra vágjuk, sózzuk, és a lisztben megforgatjuk. Tojásainkat a maradék liszttel simára keverjük, majd egy-két evőkanál vizet adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen belőle. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a reszelt vöröshagymát is. A hússzeleteket beleforgatjuk, és kedvenc teflonserpenyőnkben ujjnyi forró olajban addig sütjük, míg a bundája össze nem áll. Szűrőlapáttal kiemeljük, lecsepegtetjük, és legszebb jénainkba fektetjük. A szalonnát a szeletek nagyságára vágjuk, és mindegyikre fektetünk egyet. A maradék tojásos masszát a tejföllel kikeverjük, rálocsoljuk a hússzeletekre, és előmelegített, 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Tálaljuk burgonyapürével, friss salátával, és egy szép zöldveltelinivel.




Hot wings – tüzes csirkeszárnyak

 

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 4 dl csípős ketchup, 1 kiskanál darált erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál méz, 1 dl sör, őrölt fekete bors, oregánó,só

 

Elkészítés módja: legszebb keverőtálunkban a pác alkotórészeit összekeverjük, beízesítjük. Beleforgatjuk a csirkeszárnyakat, és letakarva fél órát pihenni hagyjuk. Fogunk egy megfelelő méretű sütőzacskót, a páccal együtt beleöntjük a szárnyakat, lezárjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Tálaljuk burgonyapürével körítve, levével meglocsolva. Adjunk még rengeteg salátát, és bontsunk fel mellé egy szép cserszegi fűszerest.

 

 Illatos töltött csirke

 

Hozzávalók: Egy konyhakész, kb. 1 kg-os csirke, 1 fej vöröshagyma, 10-10 dkg rókagomba és csiperkegomba, 15-15 dkg csirkemáj és csirkezúza, 5 db főtt tojás, 2 db zsemle, tej, 1 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, fél csokor petrezselyem, só, őrölt fekete bors, olaj

A lekenéshez: 5 evőkanál ketchup, 1-1 evőkanál mustár és méz, 1 dl sör, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: A csirkét kívül-belül enyhén megsózzuk, félretesszük. A hagymát finomra vágjuk, a gombát, a májat, és a zúzát kis kockákra aprítjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, megdinszteljük rajta a hagymát. A gombát, a májat és a zúzát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, kis lángon kb.10 percig pároljuk. A főtt tojást apró kockákra vágjuk, egy alkalmas tálban összekeverjük az előzően hideg tejbe áztatott, kifacsart zsemlével, a kihűlt raguval, a zúzott fokhagymával, és a finomra vágott petrezselyemmel. A citrom héját ráreszeljük, a levét ráfacsarjuk. Az egészet jól összedolgozzuk, majd a csirke bőre alá töltjük. A végét hústűvel lezárjuk, nehogy sütés közben a töltelék kifolyjon. Ha van maradék, az tegyük bele a hasüregbe. Egy szimpatikus tepsit zsiradékkal kikenünk, szárnyasunkat beletesszük. A lekenéshez valókat simára dolgozzuk, majd a csirkét alaposan bedörzsöljük vele. Hogy ne szégyenkezzen, alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 1 óráig sütjük, levével gyakorta locsolgatjuk. Ha letelt az idő, kitakarjuk, és a bőrét is szépen megpirítjuk.

Olaszrizlinget, és petrezselymes burgonyát kínálunk mellé.




Joghurtos, ropogós csirkemell

 

Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé, 4 dl natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, currypor, őrölt gyömbér, 1 csomag natúr sós keksz, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemellfiléket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, formázzuk, gyengéden kiveregetjük. A joghurtot a zúzott fokhagymával, a curry-és gyömbérporral fűszerezzük, enyhén megsózzuk, keverőtálba tesszük, majd a hússzeleteket beleforgatjuk. Lefóliázzuk, és egy éjszakára elrejtjük a hűtőszekrényben. Másnap elővesszük kedvenc teflonunkat, olajat hevítünk benne, a sós kekszet megdaráljuk, és a hússzeleteket belehempergetjük. Oldalanként három percig sütjük, és már kész is.

Tálaljuk burgonyapürével, friss salátával, és egy könnyű rizlinggel.




Kapros gyöngytyúkcombok

 

Hozzávalók: 8 db gyöngytyúkcomb, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, negyed zellergumó, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 csokor kapor, 1 dl fehérbor, 1 dl tejszín, fél citrom leve, kristálycukor, egész fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a zöldséget karikákra, a vöröshagymát negyedekre vágjuk. Combjainkat fazékba tesszük, mellévetjük a zöldségeket, és az egész borsot. Felöntjük annyi vízzel, hogy a húst éppen ellepje, megsózzuk, és puhára főzzük. Ha elkészült, kiemeljük a húst a főzőléből, és tálalásig melegen tartjuk. A levet átszűrjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, beleszórjuk az összevágott kaprot, majd a húslével, a borral és a tejszínnel felengedjük. Sóval, citromlével, kevés cukorral ízesítjük, és jól átforraljuk.

Tálaláskor a combokat a mártással bevonjuk, és vajas burgonyával körítjük. Kínáljunk mellé villányi cabernet sauvignont.



Kentucky csirke

 

Hozzávalók: 1 kg csirke felső comb, darált csípős paprika, só, bors, tojás, liszt, natúr kukoricapehely, olaj

 

Elkészítés módja: a combokat lebőrözzük, sózzuk, borsozzuk, és jól bedörzsöljük a csípős darált paprikával. Fogjuk a kukoricapelyhet, szép kőmozsarunkban összetörjük. A csirkét lisztbe, tojásba és az összetört kukoricapehelybe forgatjuk, s amúgy gyorsbüfésen, bő forró olajban kisütjük.

Szórjunk mellé hasábburgonyát, ezersziget öntettel leöntött, apróra tépkedett salátalevelet, valamint minimum fél liter jegelt colát.




Májas pulykagombócok pereszkével

 

Hozzávalók: 50 dkg pulykacombfilé, 20 dkg pulykamáj, 1 zsemle, 1 tojás, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt fekete bors, majoránna, őrölt pirospaprika, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg pereszkegomba, olaj

 

Elkészítés módja: a pulykahúst a májjal és a hideg vízbe áztatott, kifacsart zsemlével kis lyukú tárcsán át ledaráljuk. Összedolgozzuk a tojással, a tejszínnel, és a zsemlemorzsával. Megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, belekeverjük a majoránnát is. Finomra vágjuk hagymácskánkat, a petrezselymet is, kevés olajon megfonnyasztjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk és hozzákeverjük. A tűzről levéve a húsos masszához adjuk, összedolgozzuk. Megnedvesítjük tenyerünket, és a keverékből pontosan 24 kis gombócot formázunk. Kedvenc teflonserpenyőnkbe ujjnyi olajat töltünk, és amikor közepesen forró, megsütjük benne nett kis gombóckáinkat, majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük. A pereszkét folyó víz alatt megmossuk, de soha ne áztassuk, mert megszívja magát, és fröcsögni fog. Felitatjuk róla a nedvességet, kb. 3 centis darabokra, vagy cikkekre vágjuk és a gombócok sütésénél használt olajban nagy lángon, kevergetve pár percig sütjük, majd lecsöpögtetjük. A húsgombócokat és a gombát váltakozva 8 db kis sasliknyársra húzzuk. Forró sütőben 6-8 perc alatt átforrósítjuk.

Tálaljuk párolt rizzsel, és paradicsomsalátával, valamint egy jóféle száraz, fűszeres rozéval.



Mandulás pulykamell mangóval

 

Hozzávalók: 80 dkg pulykamellfilé, 15 dkg tört mandula, 2 db mangó, liszt, tojás, 5 dkg vaj, currypor, só, őrölt fekete bors, olaj

 

Elkészítés módja: a pulykamellet felszeleteljük, enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A filéket lisztbe, a felvert tojásba, végül a tört mandulába forgatva bundázzuk, és kedvenc teflonunkban, bő forró olajban aranybarnára sütjük. A mangót meghámozzuk, kimagozzuk, és hasábokra vágjuk. A kisebbik teflonunkban megolvasztjuk a vajat, és a mangót nagy lángon, kb. 2 perc alatt átforgatjuk rajta.

Tálaláskor személyenként két szelet pulykamellet tegyünk a tányérra, és borítsuk be a vajas mangóval. Körítsük párolt rizzsel, és hintsük meg curryporral.

Bontsunk fel mellé egy szép traminit.



Mediterrán csirkeragu

 

Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1,5 dl száraz vörösbor, 2,5 dl tejszín, fél húsleveskocka, 1 evőkanál paradicsompüré, 5 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt fehér bors, só

 

Elkészítés módja: filénket felkockázzuk, a hagymát vékonyan felcsíkozzuk. Kedvenc serpenyőnkben habzásig hevítjük a vajat, beleszórjuk a hagymát és a húst, majd kevergetve világosra pirítjuk. Felöntjük a borral, további kevergetés mellett elfőzzük az itókát, majd beletesszük a tejszínt, a leveskockát, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk. Tovább kevergetve közepesen sűrűre főzzük.

Tálaljuk roppanósra főzött szélesmetélttel, és hintsük meg a tetejét reszelt parmezánnal.

Kínáljunk hozzá fejes salátát ecetes-olajos öntettel, valamint egy fiatal rozét.



Pikáns csirketokány

 

Hozzávalók: 80 dkg csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 evőkanál Worchester szósz, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő,  őrölt fehér bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágjuk, keverőtálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, a kétféle szósszal nyakon öntjük, jól összeforgatjuk. Lefedve, hűtőszekrényben egy órát pácoljuk. Ezután elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, olajat hevítünk benne, megfutatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, rádobjuk a csirkemellet, és hirtelen megpirítjuk. A tejfölt a keményítővel és a tejszínnel simára keverjük, a ragura öntjük, és kevergetve összeforraljuk. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Tálaljuk gombás rizzsel, és friss salátával, valamint ne feledkezzünk el egy szép traminiről sem.



Pirított kacsamáj szegfűgombával

 

Hozzávalók: 80 dkg kacsamáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg szegfűgomba, majoránna, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket. A kacsamájat kisebb darabokra vágjuk. Olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a szeletekre vágott hagymát. Hozzáadjuk a félbevágott szegfűgombát, elkeverjük, majd amikor a gomba pirulni kezd, enyhén megsózzuk, és beletesszük a májat. Majoránnával és borssal fűszerezzük, erős tűzön készre pirítjuk

Tálaljuk azon melegében petrezselymes burgonyával, friss, puha kenyérrel, idénysalátával és homoki kékfrankossal.



Pulykamell Micimackó kedvére

 

Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 25 dkg camembert sajt, 8 db mirelit burgonyalángos, só, bors,3 evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 1,5 dl olívaolaj,

 

Elkészítés módja: a pulykamellet nyolc szeletre vágjuk, gyengéden kiveregetjük. Kedvenc keverőtálunkban az olívát a szójaszósszal és a mézzel kikeverjük, a sózott, borsozott filéket beleforgatjuk. Órácskára lefedve hűtőbe rejtjük. Ha már a pác jól átjárta, elővesszük kedvenc teflonunkat, kevés olajat öntünk bele, és erős lángon a pulykamellszeleteket hirtelen átsütjük. A camembert sajtot nyolc szeletre vágjuk. A visszamaradt zsiradékban kisütjük a burgonyalángosokat, mindegyik szeletre egy-egy húst teszünk, és beborítjuk a sajtszelettel. Forró grillben ráolvasztjuk, és már tálaljuk is.

Bontsunk fel mellé egy fiatal rozét, és ne feledkezzünk meg egy nagy adag friss salátáról sem.



Rakott pulyka

 

Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 30 dkg gépsonka, 30 dkg szeletelt sajt, 3 tojás, liszt, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: pulykamellünket felszeleteljük, gyengéden kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Lisztben és felvert tojásban megforgatjuk, idejekorán elővett, és kiolajozott jénainkba rétegezzük az alábbi módon: egy réteg hús, sonka, sajt, réteg hús, sonka, sajt, amíg tart, a lényeg az, hogy a tetején sajt legyen. Lefedjük, vagy lealufóliázzuk a jénait, beletoljuk a 200 fokos sütőbe, és röpke egy óra alatt készre sütjük. A végén pirítsuk rá a sajtot, hogy szemünknek is kellemetes látványt nyújtson.

Tortamód szeleteljük, hasábburgonyával körítsük. Nagy adag friss saláta, és egy szép rajnai rizling dukál mellé.



Resztelt vargányás csirkemáj

 

Hozzávalók: 80 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg vargánya, metélőhagyma, friss zöldpetrezselyem, őrölt fekete bors, majoránna, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemájat kockákra vágjuk. Megkeressük kedvenc magasfalú teflon szeletsütőnket, olajat izzítunk benne, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a májat, és erős tűzön pirítjuk. Ha már nem ereszti a levét, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a metélőhagymát, a majoránnát és a gombát, majd még 2-3 percig pirítjuk.

Azon melegében, sós burgonyával körítve tálaljuk.

 Legyen az asztalon friss, puha kenyér, idénysaláta, és egy szép kékfrankos is.



Rokfort gróf pulykamelle

 

Hozzávalók: 60 dkg pulykamellfilé, 15 dkg márványsajt, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg főtt-füstölt tarja, őrölt fekete bors, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

 

Elkészítés módja: a pulykamellet felszeleteljük, vékonyra kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Elkészítjük a rafinált tölteléket, vagyis a sajtot lereszeljük, az uborkát vékony csíkokra vágjuk, a tarját szintúgy, és jól összekeverjük. A szeletek egyik felére egy kedves kis kupacra valót halmozunk belőle, a hús másik felét precízen ráhajtjuk. Hagyományos módon bundázzuk, bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

Átlósan kettévágva, reszelt sajttal meghintve, pékné burgonyával körítve adjuk fel az asztalra. Tegyünk mellé rengeteg salátát, és egy szép olaszrizlinget is.

 


Rozmaringos töltött kacsa

 

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa májjal együtt, 1 fej vöröshagyma, 3 zsemle, 2 dl tej, 3 tojás, 2 szál rozmaring, fél csokor petrezselyemzöld, majoránna, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a hagymát finomra, a kacsamájat apró darabokra vágjuk. Hagymánkat kevés olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kacsamájat, sóval, borssal, finomra vágott rozmaringlevéllel és petrezselyemmel fűszerezzük. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és egy kis teflonserpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet, (annyit, hogy a zsemlekockák kissé felpuhuljanak, majd hozzákeverjük a májat és a tojásokat. Madarunkat kívül-belül megsózzuk, belsejébe kevés majoránnát szórunk, és a zsemlés töltelékkel megtöltjük. Forró sütőben, saját zsírjával gyakorta locsolgatva megsütjük.

Adjunk hozzá párolt vöröskáposztát, és egy finom, lágy szekszárdi kadarkát.



Sajtos almával töltött csirkemell

 

Hozzávalók: 4 db filézett csirkemell, 15 dkg reszelt sajt, 1 szép alma, őrölt fehér bors, só, liszt, zsemlemorzsa, tojás, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemelleket félig bevágjuk, széthajtjuk, óvatosan vékonyra veregetjük. Sózzuk, borsozzuk, és az egyik felét bőségesen meghintjük reszelt sajttal, és reszelt almával. A másik felét ráhajtjuk, a hagyományos módon bécsi bundába burkoljuk, és bő, forró olajban kirántjuk.

Félbevágva adjuk fel az asztalra, körítsük rizibizivel, kínáljunk mellé nagy adag friss salátát, és bontsunk fel egy szép traminit.



Tejszínes tepsis csirke

 

Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 1 dl rajnai rizling, 5 dl tejszín, 35 dkg füstölt sajt, 20 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg vaj, 1 szép szál póréhagyma, őrölt fehér bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csirkemelleket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és kedvenc teflonunkban, forró olajon mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. Elővesszük legszebb jénainkat, a vajat belemorzsoljuk, ráöntjük a bort, majd belefektetjük a csirkeszeleteket. A visszamaradt zsiradékban gyengéden megpirítjuk a felkockázott szalonnát, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. A póréhagymát felkarikázzuk, szép egyenletesen meghintjük vele a hússzeleteket, majd lelocsoljuk a tejszínnel. Megszórjuk a szalonnakockával, betakarjuk a reszelt füstölt sajttal. Sütőnket 200 fokra előmelegítjük, ételünket belecsúsztatjuk, és szép pirosra sütjük.

Forrón tálaljuk, rizibizivel körítsük. Friss saláta és a hideg rajnai rizling ne maradjon el mellőle.



Töltött csirke konyhafőnök módra

 

Hozzávalók: 1 db tölteni való csirke, 2 db zsemle, 2 db tojás, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 10 dkg csirkemáj, petrezselyemzöld, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: egy nagy trükkel kezdjük el ételünk készítését: kicsontozzuk a csirkét az alábbi módon: szárnyait levágjuk, a hátán végigvágjuk a bőrt, majd óvatosan, éles csontozókéssel lefejtjük a húst a csontról. Végül a combokat is kicsontozzuk. A töltelékhez megpároljuk a kockákra vágott gombát, a zöldborsót, és a kis darabokra vágott csirkemájat. Összekeverjük a beáztatott, kinyomkodott zsemlékkel, és a tojásokkal. Sóval, borssal, és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Tovább fokozzuk a meglepetést: a kicsontozott húst olajozott alufóliára fektetjük, sózzuk, borsozzuk, és a közepére helyezzük a tölteléket. Az alufólia segítségével feltekerjük. Tepsibe helyezzük, kevés vizet és olajat öntünk alá, majd közepes hőmérsékleten mintegy óra hosszan sütjük. Ha kész, kicsomagoljuk a fóliából, és pár perc alatt megpirítjuk.

Tálaljuk a roládot felszeletelve, petrezselymes, vajas burgonyával, és bontsunk fel mellé egy szép badacsonyi kéknyelűt.



Töltött csirke Munkácsról

 

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 2 szikkadt zsemle, 2 dl fehérbor (tramini), 2 evőkanál darált dió, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, csipet szerecsendió, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: csirkénk bőrét ujjainkkal alányúlva fellazítjuk. Kívül-belül megsózzuk, borsozzuk, félretesszük. A zsemléket a fehérborba áztatjuk. Ha már kellőképpen megszívták magukat, facsarással visszanyerjük belőlük az itókát, és jó gazda módjára megőrizzük. A kifacsart zsemléket a dióval, a tojással, a fele vajjal, a zúzott fokhagymával, a felaprított petrezselyemmel, egy kevés reszelt szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezve összedolgozzuk. Ez a jóképű masszát okosan, ügyesen a csirke bőre alá töltjük. Megkeressük kedvenc tepsinket, beletesszük a szárnyast. A maradék vajat megforrósítjuk, ráöntjük a csirkére, rászűrjük a visszamaradt borocskát, majd előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 1 óra alatt, megsütjük. Sütés közben gyakorta locsolgassuk zsírjával, levével. Ha szép piros, akkor már tökéletes is.

Tálaljuk negyedelve, burgonyapürével körítve. Nagy adag friss salátát, és egy jól behűtött traminit kínáljunk mellé.




Zöldborsós csirkecombok

 

Hozzávalók: 8 db csirke felsőcomb, 40 dkg frissen fejtett zöldborsó, 5 dkg vaj, őrölt fekete bors, kristálycukor, só, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj

 

Elkészítés módja: combocskáinkat sózzuk, borsozzuk, leheletnyi cukorral meghintjük, majd kedves fedeles serpenyőnkben, forró olajon hirtelen elősütjük. Ezután egy kis vizet öntünk alá, és fedő alatt, kis lángon húsz perc alatt megpároljuk, a végére zsírjára sütjük. Ekkor rádobjuk a vajat, és a borsót. Ráöntünk egy kis vizet, és ismét fedő alatt a saját levében puhára pároljuk

Tálaljuk gombás rizzsel, díszítsük a finomra vágott petrezselyemzölddel, és végül, de nem utolsósorban, bontsunk fel egy szép traminit.



Zöldborsós pulykaragu

 

Hozzávalók: 50 dkg kockára vágott pulykamellfilé, 25 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, só, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, olaj

 

Elkészítés módja: A finomra vágott vöröshagymát kedvenc magas falú serpenyőnkben megfonnyasztjuk, rádobjuk a pulykahúst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk, majd beleszórjuk a zöldborsót is. Jól elkeverjük, majd a pirospaprikával meghintjük, sózzuk, borsozzuk. Ráöntünk 3 dl vizet, elkeverjük, és fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. A lisztet 1 dl vízzel simára keverjük, besűrítjük vele a ragut, összeforraljuk.

Petrezselymes rizzsel tálaljuk, és nyissunk fel mellé egy üveg jó traminit is.



Zúzapörkölt

 

Hozzávalók: 1 kg konyhakész csirkezúza, 25 dkg lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, só, olaj

 

Elkészítés módja: zúzánkat megmossuk, kisebb darabokra vagdaljuk. Kedvenc lábasunkban olajat hevítünk, rajta a finomra vágott hagymát megfuttatjuk. A tűzről levéve meghintjük a pirospaprikával, beletesszük a zúzát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lefedve, közepes tűzön puhára pároljuk. Ez a művelet meglehetősen hosszadalmas, mivel a zúza körülbelül másfél óra alatt puhul meg. Gyakorta kevergessük, ha levét elfövi, pótoljuk, nehogy megégjen. Ha már omlósra puhult, beletesszük a lecsót, a paprikakrémmel tüzesítjük, és sűrű szaftra főzzük.

Tálaljuk forrón, galuskával vagy tarhonyával körítve. Kínáljunk mellé ecetes almapaprikát, és száraz vörös asztali bort.

 




 

 

 

 

 








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 14
Heti: 84
Havi: 322
Össz.: 251 240

Látogatottság növelés
Oldal: a baromfiudvar gyöngyszemei
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »