A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

ÁLLATI JÓ ELEDELEK

**********



A sváb hentes marhatokánya

 

Hozzávalók: 80 dkg marhacomb (jó a lábszár is), 15 dkg gépsonka, 15 dkg ecetes uborka, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl száraz fehérbor, liszt, majoránna, só, olaj

 

Elkészítés módja: csíkokra vágjuk a marhahúst. A finomra vágott hagymát kedvenc lábasunkban megpároljuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, nyakon öntjük a fehérborral, és lefedve puhára pároljuk. Ha már omlós, foszlós, tökéletes, hozzáadjuk a metéltre szelt gépsonkát, és az ugyanolyan módon feldarabolt uborkát is. Meghintjük majoránnával, egyet-kettőt rottyantunk rajta, és tejfölös habarással besűrítjük.

Tálaljuk azon melegében burgonyagombóccal körítve, és kínáljunk hozzá egy testes villányi cabernet sauvignont.




Almás aszalt szilvával töltött dagadó

 

Hozzávalók: 1 kg dagadó, 5 dl húsleves(kockából is jó), 20 dkg magozott aszalt szilva, 2 savanykás alma, 2 dl vörösbor, zsemlemorzsa, cukor, fahéj, őrölt fekete bors, őrölt szegfűszeg, 1 dl tejszín, liszt, só, olaj

 

Elkészítés módja: az aszalt szilvát felnégyeljük, és borba fullasztjuk, legalább negyedórára. A dagadót felszúrjuk, kitágítjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Almánkat héjastól lereszeljük, a lecsöpögtetett szilvával összekeverjük, megcukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, pár evőkanál zsemlemorzsával megkötjük. Kímélet nélkül belegyömöszöljük a dagadóba, nyílását lezárjuk. Szép, nagy serpenyőnkben olajat forrósítunk, rajta a dagadót körös-körül megpirítjuk. Kedvenc tepsinkbe átszedjük, ráöntjük a zsírját, a szilva áztatásából megmaradt vörösbort, valamint a leves felét. 180 fokos sütőben másfél óra alatt pirosra sütjük, közben levével szorgalmasan locsolgatjuk, ha kell a bort és a levest folyamatosan pótoljuk (szaftra is szükségünk lesz), többször megforgatjuk. Ha elkészült, tíz percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagon felszeleteljük. Amíg pecsenyénk pihen, elkészítjük a mártást. A visszamaradt, minimum 2 dl-nyi boros levet egy kisebb lábasban felforraljuk. Kiskanálnyi liszttel, melyet előzőleg a maradék levessel simára kevertünk, kevergetve-forralva besűrítjük, végül a tejszínnel dúsítjuk.

Tálaláskor a szeleteket körülöntjük a mártással, burgonyapürével és párolt vöröskáposztával körítjük.

Jóféle cabernet illik mellé.




Babos virslipörkölt

 

Hozzávalók: 80 dkg jóféle virsli, 2 konzerv bab, 20 dkg lecsó, 2 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, csípős paprikakrém, só, olaj

 

Elkészítés módja: a hagymát finomra vágjuk, kedvenc lábasunkban a forró olajon megpároljuk. A tűzről levéve meghintjük a piros paprikával, egy kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a lecsót, sózzuk, borsozzuk, a köménnyel és a zúzott fokhagymával ízesítjük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Lefedve sűrű pörköltszaftot főzünk belőle. Ha kell, a virslit megkopasztjuk, felkarikázzuk, majd a lecsöpögtetett babbal együtt a pörköltszafthoz adjuk. Pár perc alatt készre pároljuk.

Körítsük galuskával, kínáljunk mellé puha kenyeret, valamint egy fiatal rozét.

 

 Bélszín Sztroganoff módon

 

Hozzávalók: 60 dkg érlelt bélszín (finom csirkemellből, vagy sertésszűzből is), 1 fej vöröshagyma, 35 dkg csiperkegomba, 4 közepes csemegeuborka, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 evőkanál finomliszt, 3 dkg vaj, 1 kiskanál mustár, 2 cl jóféle konyak, őrölt fehér bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a húst kisujjnyinál kicsit kisebb csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy evőkanál liszttel összeforgatjuk. Hagymánkat finomra, a gombát vékony cikkekre, az uborkát juliennere vágjuk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, benne a vajat kevés olajjal felhevítjük, és megfuttatjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, pár perc alatt fehéredésig pirítjuk, majd belekeverjük a gombát is. 3 percnyi pirítás után a mustárral, a konyakkal, és az uborkával ízesítjük. A tejfölt a tejszínnel, és a maradék egy kanálnyi liszttel simára keverjük, nyakon öntjük vele a ragut, és jól kiforraljuk.

Tálaljuk forrón, petrezselymes rizzsel körítve, és bontsunk fel mellé egy szép cabernet sauvignont.




Borjújava magyaróvári módra

 

Hozzávalók: 60 dkg borjúdió (jó sertésből is), liszt, 25 dkg gomba, 15 dkg gépsonka, 15 dkg óvári sajt, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: a húsból 4 egyforma szeletet vágunk. Nem túl vékonyra kiveregetjük, megmossuk, leszárítjuk, lisztbe forgatjuk. Kedvenc teflonunkban, forró olajban pirosra sütjük, félretesszük, melegen tartjuk. Serpenyőnket kitakarítjuk, vajat hevítünk benne, üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a felaprított gombát. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és állandóan kevergetve erős tűzön megsütjük. Levesszük a lángról, és belekeverjük a tojássárgáját. Az elősütött borjúszeleteket a gombapéppel megkenjük, és egy sonkaszelettel, majd egy sajtszelettel udvariasan betakarjuk. Forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt a húsra rá nem olvad.

Tálaljuk zöldborsós rizstalapzaton, pecsenyelével leöntve, és sült burgonyával körítve.

 Ne feledkezzünk meg egy üveg kellőképpen behűtött somlói furmintról sem!

 


Borsos borda gombával

 

Hozzávalók: 4 vastag szelet csontos karaj (25 dkg szeletenként), 60 dkg apró csiperkegomba, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, frissen őrölt borskeverék, só, Worchester szósz, olaj

 

Elkészítés módja: hússzeleteink széleit bevagdossuk, a borskeveréket rádaráljuk. Gombánk homokos talpvégeit levágjuk, szűrőben, folyó víz alatt leöblítjük. Elővesszük kedvenc óriási teflonserpenyőnket, olajat hevítünk benne, rajta a húst mindkét oldalán kérgesre sütjük. Kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékra öntjük a tejszínt, Worchesterrel, sóval, és borssal ízesítjük, rövid ideig főzzük. Egy másik teflonban felolvasztjuk a vajat, a csíkokra vágott hagymát megfonnyasztjuk benne, majd hozzáadjuk a gombafejeket, és megpirítjuk. A pirított hagymás  gombát beleöntjük a mártásba, és összeforraljuk.

Tálaljuk pecsenyénket előmelegített tányéron, forró mártásával leöntve, burgonyapürével körítve.

Legyen még az asztalon ecetes-olajos dresszinggel leöntött fejes saláta, és egy szép olaszrizling.




Csabai sertéskaraj, vörös káposztával

 

Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli sertéskaraj, 20 dkg csabai füstölt kolbász, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kg piros káposzta, 2 dkg kristálycukor, 1 evőkanál 10%-os ételecet, olaj, só, köménymag

 

Elkészítés módja: a karajt hosszában egy vékony pengéjű késsel felszúrjuk, és érzéssel beletoljuk az előzőleg a jobb csúszás érdekében olajjal síkosított kolbászunkat. Az aktus végeztével húsunkat tepsibe tesszük, megsózzuk, kevés olajjal és vízzel meglocsoljuk, meghintjük köménymaggal, majd gyakorta locsolgatva közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Közben a káposztát vékony csíkokra gyaluljuk. Egy jóképű lábasba olajat öntünk, benne a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát, beletesszük a káposztát, sózzuk. Meghintjük köménymaggal, és kevés ecetet öntünk rá. Lefedve takaréklángon puhára pároljuk.

A húst felszeletelve adjuk fel, és körítsük a párolt káposztával. Kínáljunk mellé kenyeret, egyes helyeken még gazdagítják sós burgonyával is.

Ízlés szerint kínáljunk mellé rajnai rizlinget, vagy villányi kékoportót.




Csülökpörkölt

 

Hozzávalók: 1 kg kicsontozott csülökhús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, őrölt piros paprika, csípős darált paprika, só, olaj

 

Elkészítés módja: a csülökhúst bőröstül közepes méretű kockákra vágjuk. elővesszük kedvenc lábasunkat, olajat öntünk bele, belevetjük a durvára vágott hagymát, és a húst. Erős tűzön, kevergetve megpirítjuk. Lehúzzuk a lángról, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, sózzuk, paprikázzuk. Belekeverjük az apróra vágott paprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, majd lefedve, kis lángon, mintegy másfél óra alatt puhára pároljuk. Ha időközben a leve elfőne, szorgosan pótoljuk. Ha már omlós-puha, akkor gyengéden utánasózunk, a paprikakrémmel tüzesítünk.

Forrón, galuskával és házi savanyúsággal tálaljuk, és ne hiányozzon a jégbe hűtött minőségi világos sör sem.




Dagadó a szomszédasszony konyhájáról

 

Hozzávalók: 1 kg dagadó, 35 dkg friss zöldborsó, 25 dkg csirkemáj, 5 dkg vaj, 3 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt, majoránna, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a dagadót a szokásos módon felszúrjuk, kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük, majd félretesszük. Borsónkat enyhén sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy kedves kis serpenyőben a kockákra vágott májat az olvasztott vajon megpirítjuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Fogunk egy méretes keverőtálat, beleöntjük a borsót, a májat, hozzáadjuk a kicsavart zsemlét, ráütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk. Veszünk egy nagy levegőt, jól összedolgozzuk, és a dagadóba töltjük, nyílását hústűvel összetűzzük. Kiolajozzuk legszebb tűzálló tálunkat, belefektetjük a töltött húst, lekenjük olajjal, fóliával betakarjuk. 180 fokos sütőben mintegy másfél óra alatt készre pároljuk, elfőtt levét szorgosan pótoljuk. Ha megpuhult, a fóliát levesszük róla, és szép színesre pirítjuk a tetejét. Egy kicsit pihentetjük, majd lecsepegtetjük, ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Amíg pihen a pecsenye, mi tovább serénykedünk, főzünk egy kis pecsenyelevet. A tepsiben maradt zsiradékot kis piros lábaskánkba kanalazzuk, majd a paradicsompürével és a liszttel egy percig pirítjuk. Másfél deci vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, két percig forraljuk, majd átszűrjük. Akkor jó, ha híg mártás sűrűségű.

Tálaláskor a hús köré öntjük, petrezselymes burgonyával körítjük. Kínáljunk mellé egy szép kékoportót.




Debreczeni aprópecsenye

 

Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 60 dkg burgonya, 20 dkg debreczeni kolbász, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 fej zöldpaprika, 2 paradicsom, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a szűzpecsenyét felérmézzük, kissé kiveregetjük, majd kedvenc teflonserpenyőnkben, forró olajban elősütjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a csíkokra vágott füstölt szalonnát a finomra vágott hagymával együtt. Hozzátesszük a hússzeleteket, sózzuk és borsozzuk. Rárakjuk a karikára szelt zöldpaprikát, paradicsomot, a felkarikázott kolbászt, jól összekeverjük, és megpirítjuk. Közben egy másik serpenyőben a felkarikázott burgonyát kisütjük, és a végén a két összetevőt jól összekeverjük.

Tálaljuk melegen, friss, puha kenyérrel, és bontsunk fel mellé egy szép, jól behűtött rajnai rizlinget.




Emődi tehéntánc

 

Hozzávalók: 8 ujjnyi vastag szelet sertéskaraj, 4 szép szelet kolozsvári szalonna, só, bors, mustár, liszt, zsemlemorzsa, tojás, olaj

 

Elkészítés módja: filéinket vékonyra veregetjük. 4 szeletet vékonyan megkenünk mustárral, sózzuk, borsozzuk, és ráfektetjük a szalonnaszeleteket. Hogy senki sem tudja meg, mit rejt a bunda, a másik 4 szeletet is megfűszerezzük, és óvatosan betakarjuk vele a szalonnás húsokat. Fogpiszkálóval, vagy hústűvel rögzítjük, bécsi módra bundázzuk, bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

Körítsük hasábburgonyával, adjunk mellé jóféle házi savanyát, meg ha a Papa hozna fel a pincéből egy kis „pirossat”.

 Az étel neve nem az én agyszüleményem, a 90’-es évek elején ettem az Emőd községen található Bagoly csárdában.




Fokhagymás marhaszelet

 

Hozzávalók: 1 kg marhacomb, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, őrölt piros paprika, só, őrölt fekete bors, 3 evőkanál liszt

 

Elkészítés módja: marhánkat rostjaira merőlegesen felszeleteljük. Kiverjük, sózzuk, borsozzuk, a lisztben megforgatjuk. Szép, nagy teflonserpenyőnkben zsírt hevítünk, és a hússzeleteket oldalanként három perc alatt elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk. Hagymáinkat finomra vágjuk, a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, jó evőkanálnyi liszttel meghintjük, kevergetve fél percig pirítjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, fél liter vizet beleöntünk, kevergetve felforraljuk, enyhén megsózzuk. Beletesszük az elősütött húsokat, ügyeljünk rá, hogy a lé ellepje őket. Kis lángon, lefedve puhára pároljuk, ha kell elfövő levét pótoljuk.

A puha húst tányérra tesszük, paprikás szaftjával meglocsoljuk. Körítsük tejföllel meglocsolt burgonyagombóccal, öblítsük le jóféle bikavérrel.




Fokhagymás, tejfölös szűzérmék

 

Hozzávalók: 60 dkg sertésszűzpecsenye, 5 dkg füstölt szalonna, 6 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Gyengéden megveregetjük, a széleit bevagdossuk. Szalonnánkat felkockázzuk, kedvenc teflonunkban olajat hevítünk, benne a szalonnát félig kisütjük. Hozzáadjuk a hússzeleteket, oldalanként mintegy 3 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymát belevetjük, ráöntjük a tejfölt, és összeforraljuk.

Tálaljuk forrón, vajas spagettivel körítve, és bontsunk fel mellé egy szép chardonnayt.




Göcseji parasztpecsenye

 

Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli sertéstarja, 45 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a sertéstarját kétujjnyi széles darabokra vágjuk, a vöröshagymát pedig félfőre. Kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, belevetjük a húsdarabokat és a vöröshagymát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegessé nem válik, akkor meghintjük sóval, majoránnával, pirospaprikával, és borssal. Kevés vizet öntünk alája, beletesszük a laskára vágott húst, és fedő alatt puhára pároljuk. Amíg húsunk párolódik, a sertésmájat vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát pedig megzúzzuk. Hozzáadjuk a puha húshoz a májat és a fokhagymát, majd készre pirítjuk.

Tálaljuk azon frissiben, sós burgonyával, puha kenyérrel, házi savanyúsággal, és házi vörösborral.




Ínyenc szelet (Cordon Bleu)

 

Hozzávalók: 8 ujjnyi vastag szelet sertéskaraj, 16 szelet gépsonka, 8 szelet ementáli sajt, só, bors, zsemlemorzsa, liszt, tojás, olaj

 

Elkészítés módja: a karajfiléket szép vékonyra veregetjük. Sózzuk, borsozzuk. Mindegyik szelet egyik felére egy szelet gépsonkát fektetünk, arra egy szelet sajtot, majd megint egy szelet gépsonkát teszünk. Ügyesen ráhajtjuk a másik felét, és bécsi bundázással panírozzuk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, benne bőséges olajat hevítünk, és a szeleteket aranybarnára sütjük.

Félbevágva, reszelt sajttal meghintve tálaljuk, vegyes körettel és friss salátával. Italként egy szép cabernet sauvigont ajánlanék.




Káposztás füstölt csülök

 

Hozzávalók: egy szép füstölt csülök, 80 dkg savanyú káposzta, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 db cseresznyepaprika, kapor, köménymag, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc csülökfőző piros fazekunkat, beletesszük a csülköt, felöntjük vízzel, fokhagymával és erőspaprikával ízesítjük. Lefedjük, és gyöngyöző forrással pár óra alatt készre főzzük. Mint tudjuk, akkor tökéletes, ha meg lehet fordítani benne a csontot. Amíg csülkünk a főzővízben hűl, egy lábasban olajat hevítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát és a köménymagot, valamint a káposztát. Kevés vizet öntünk rá, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára pároljuk. Ha ez is kész, a csülköt kicsontozzuk és felszeleteljük.

Tálaláskor a szeletelt csülökhúst elrejtjük a párolt káposzta alá, majd meglocsoljuk tejföllel, és meghintjük finomra vágott kaporral.

 Körítsük negyedekre vágott, zsírban sült burgonyával, és feltétlenül tegyünk mellé egy korsó jól behűtött minőségi világos sört is.




Kivert pecsenye

 

Hozzávalók: 4 db, egyenként 20 dkg-os tarjaszelet, 2 fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, kömény, zsír

 

Elkészítés módja: A hússzeleteket alaposan kiverjük, széleit, inas részeit bevágjuk. Lesózzuk, megborsozzuk, félretesszük. Elővesszük kedvenc serpenyőnket, zsírt forrósítunk benne, majd rajta a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, pirospaprikával elkeverjük. Rátesszük a hússzeleteket, a köménnyel meghintjük, és ráhalmozzuk a felszeletelt gombát. Fedő alatt puhára pároljuk, ha kell, menet közben egy kis vizet önthetünk alá.

Legyen a köret tejfölös galuska, az ital pedig chardonnay, vagy homoki kékfrankos.



Kofabordák

 

Hozzávalók: a mártáshoz: 4 evőkanál olaj, 1 fej közepes vöröshagyma, só, őrölt fekete bors, tárkony, őrölt chili paprika, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál finomliszt, 3 dl csontlé.  

 A húshoz: 8 db, kb. 1 centi vastag kicsontozott sertéskarajszelet, só, 1 dl tejföl, őrölt fekete bors, olaj

 

Elkészítés módja: kedvenc lábasunkban olajat hevítünk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a tárkonnyal, majd a chili paprikával. A citromlevet és a levest a liszttel simára keverjük, a fűszeres pirított hagymára öntjük, és pár percig kevergetve főzzük, ez alatt besűrűsödik. A tűzről lehúzva melegen tartjuk. A karajszeletek széleit bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Teflonban olajat hevítünk, benne hirtelen, nagy lángon, oldalanként kb. 2 perc alatt, megsütjük.

Tálaljuk melegen, a mártással bevonva, tejföllel díszítve. Körítsük burgonyaropogóssal, és kínáljunk mellé egy jóféle somlói hárslevelűt.




Kolbásszal töltött csülök

 

Hozzávalók: 1 szép nagy hátsó csülök, arasznyi hosszú füstölt kolbász, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10-12 szem fekete bors, só, olaj, 1 üveg világos sör

 

Elkészítés módja: csülkünket kicsontozzuk, megmossuk, leszárítjuk. A húsát sóval bedörzsöljük, de vigyázzunk, hogy a bőrére ne kerüljön, hiszen akkor nem sül ropogósra. A kolbászt lebőrözzük, a csont helyére fektetjük, azután a húst eredeti formájára visszahajtjuk. Hústűvel megtűzzük, vagy zsineggel formára kötjük. Olajjal megkenjük, majd kedvenc tepsinkbe fektetjük. Mellédobjuk a karikára vágott hagymát, az elfelezett fokhagymagerezdeket, és a szemes borsot. Sütőben, 180 fokon mintegy két óráig sütjük, közben a sörrel gyakran locsolgatjuk. Magunknak is nyissunk ki egy üveggel, hiszen meleg van a tűzhely mellett. Párszor forgassuk is meg a húst, hogy egyenletesen piruljon.

 Ha már ropogós, piros, gusztusos, akkor tálaljuk felszeletelve, saját zsírjával fényezve, fehérboros-szalonnás káposztával bolondítva, nagy korsó hideg sörrel kísérve.



Lili aprópecsenyéje

 

Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 1,5 dl olívaolaj, só, frissen őrölt borskeverék, őrölt chili fűszerkeverék, gyros fűszerkeverék

 

Elkészítés módja: a lapockát kedves kis kockákra vágjuk, keverőtálba tesszük. Leöntjük az olajjal, érzéssel mindenféle fűszert  hintünk rá, és jól összekeverjük. Lefóliázva, hűtőszekrényben egy óráig pácoljuk. Ha már szépen összeérett, elővesszük legnagyobb teflonserpenyőnket, megforrósítjuk, és a húst beleöntjük. Nagy lángon, kevergetve-kavargatva addig pirítjuk, amíg saját levét el nem hagyja, és szép színt nem kap.

Azonnal, forrón tálaljuk, hasábburgonyával körítjük, nagy adag friss salátával bolondítjuk.

 Bontsunk fel hozzá egy szép keresztesi kékfrankost.




Marharagu Svédországból

 

Hozzávalók: 70 dkg marhacomb, 15 dkg sütőkolbász, 2 dl félszáraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 duci gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, őrölt fehér bors, só

A mártáshoz: 3 dl húsleves, 1 evőkanál szójaszósz, 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, majoránna

 

Elkészítés módja: az étel elkészítése több napot igényel, tehát jól tesszük, ha gondoskodunk minimum kétnapi hideg élelemről. Ha ez megtörtént, akkor marhánkat felkockázzuk. Egy kis edénykében a borba belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a borsot. Keresünk egy erős, víztiszta, élelmiszeripari minőségű polietilén tasakot, a kockázott marhahúst belezúdítjuk, és ráöntjük a páclevet. Erőteljesen lezárjuk, és két napra a hűtőszekrénybe tesszük. Ha valami okból (sör, bor, stb.) kinyitjuk a hűtőt, rázogassuk meg férfiasan, hogy a páclé minél jobban átjárhassa a húst. 48 óra után, kopogó szemmel feszítsük fel jégszekrényünket, szűrjük le a páclevet, de ne öntsük el, mivel még szükségünk lesz rá.

Álljunk neki főzni. Hagymánkat karikázzuk fel, a kolbászt pedig 3 centi vastagon szeljük fel. Előkapunk egy széles teflonserpenyőt, a vaj felét felolvasztjuk benne, rajta a hagymát a kolbásszal együtt megpirítjuk. Átöntjük egy szép, nagyobb lábasba. Ismét a serpenyőhöz nyúlunk, megforrósítjuk benne a vaj másik felét, és a húskockákat megpirítjuk rajta. Ráborítjuk a kolbászos hagymára, a leszűrt páclevet ráöntjük, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha közben elfőné a levét, egy kis vízzel, vagy borral pótoljuk ki. Amikor ragunk megpuhult, a mártáshoz valókat keverjük össze szép simára, és öntsük rá a húsra. Kevergetve forraljuk össze. Ha már kellően sűrű, tálaljuk hamarjában, burgonyapürével körítve, tejföllel meghintve, friss salátával szalasztva.

Ital? Ugye kies Magyarhonban marhához mindig vöröset iszunk, de most én a kötelező stampedli jéghideg Absolut vodka után egy friss rozét bontanék fel.




Marsall máj

 

Hozzávalók: 1 kg borjúmáj, 30 dkg füstölt szalonna, liszt, só, sertészsír

 

Elkészítés módja: A füstölt szalonnából annyi szeletet vágunk, ahány szelet májat sütünk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, bevagdaljuk a szalonnaszeleteket, és kevés zsíron megsütjük, félretesszük. A felszeletelt májat gyengén megsózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és megsütjük abban a zsiradékban, amiben a szalonna sült.

Tálaljuk a következő módon: a tányér közepén talapzatot készítünk tört burgonyából, vagy párolt rizsből, erre helyezzük a sült májszeleteket, a májszeletekre pedig a sült szalonnát. Kevés sült zsírral meglocsoljuk, és zöldsalátával díszítjük.

Italként egy középnehéz vörösbort ajánlanék a soproni borvidékről.

 Megjegyzés: Ételünket elkészíthetjük sertésmájból is, de akkor a májszeleteket fürösszük tejbe, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. Az étel egyébként Maréchal József francia szakácsmesterről kapta a nevét, aki az 1800-as évek végén Gundellel együtt megreformálta a magyar konyhát.




Molnárpecsenye

 

Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli sertéskaraj, 25 dkg darált sertéshús, 15 dkg sertésmáj, 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 tojás, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, köménymag, só

 

Elkészítés módja: a kicsontozott karajt éles késsel felszúrjuk, hogy tölthető legyen. A darált húst összedolgozzuk a kis kockákra vágott szalonnával, az apróra vágott májjal, és a tojással. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, és ügyesen, okosan a hús üregébe töltjük. A húst megsózzuk, kedvenc tepsinkbe tesszük. Forró olajjal lelocsoljuk, mellétesszük a negyedekre vágott hagymát és burgonyát. Megszórjuk köménymaggal, és gyakran locsolgatva készre sütjük.

Tálaljuk házi savanyúsággal, és bontsunk fel mellé egy szép somlói hárslevelűt.



Mustáros pecsenye, ahogyan Lili szereti

 

Hozzávalók: 8 szép szelet kicsontozott sertéstarja, őrölt fekete bors, mustár, só, liszt, olaj

 

Elkészítés módja: húsainkat a széleiken bevagdossuk, kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk, mustárral bedörzsöljük. Fogunk egy zárható edényt, a filéket belerejtjük, és egy délelőttre a hűtőbe dugjuk. Mikor már kellőképpen éhesek vagyunk, előkapjuk kedvenc teflonunkat, a pácolt húsokat lisztbe forgatjuk, és forró olajon pár perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.

Azon hirtelen tálaljuk, pirított burgonyával körítsük, és kakastaréjjal díszítsük. Kínáljunk mellé házi savanyúságot, valamint egy kellőképpen behűtött zöldveltelinit.






Puszta tarja

 

Hozzávalók: 4 szelet, egyenként 20 dkg-os tarja, 5 dl tej, 5 gerezd fokhagyma, olaj, mustár, csípős darált paprika, só

 

Elkészítés módja: A tarjaszeleteket kiverjük, széleiket és inas részeiket bevagdossuk, nehogy a pecsenyénk sütés közben összeugorjon. Fogunk egy zárható tetejű tálat, beleöntjük a tejet, belekeverjük a zúzott fokhagymát, elrejtjük benne a hússzeleteket, és eldugjuk a hűtőben úgy két napig. Addig eszünk mást. Amikor a sütés napja elérkezik, elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, olajjal kikenjük, kicsit megforrósítjuk. A pácolt tarjaszeleteket konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, majd oldalanként 4-5 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben enyhén megsózzuk. A lekenéshez való 2-2 evőkanál olajat és mustárt összekeverjük, hozzáadunk 1 csapott kiskanál Erős Pistát, és a sült tarjaszeleteket vékonyan megkenjük vele.

Hagymás tört krumplival körítjük, kínáljunk mellé ízlés szerint rajnai rizlinget, vagy cabernet sauvignont.





 Pirított karaj magyaros burgonyával

 

Hozzávalók: 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os csontozott sertéskarajszelet, 80 dkg burgonya, 1 db zöld húsú kaliforniai paprika, 1 db erőleveskocka, 2 dl víz, 2 dl 100%-os paradicsomlé, só, őrölt fekete bors, 1 fej nagy vöröshagyma, olaj, őrölt pirospaprika, grill fűszerkeverék

 

Elkészítés módja: A burgonyát megtisztítjuk, és közepes kockákra vágjuk, a kicsumázott paprikával együtt. A leveskockát a 2 dl vízben feloldjuk, beletesszük a krumplit és a paprikát. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára főzzük. A karajszeleteket gyengéden megveregetjük, a grillfűszerrel meghintjük. Kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, majd oldalanként kb. 2 percet rászánva, húsainkat szép pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből, a maradék olajon megfonnyasztjuk a félfőre vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a burgonyához, és egy kis ideig együtt pároljuk.

Tálaláskor a hagymás, paradicsomos burgonyát a karajszeletek mellé halmozzuk.

Mindig kínáljunk mellé friss salátát, no és kékoportót.

 Megjegyzés: félfőre vágás: a hagymát először félbe, majd karikákra vágjuk.



Rablóhúsos túrós csusza

 

Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott egyenként kb. 20 dkg-os sertéstarja, só, őrölt fekete bors, grillfűszer keverék, 3 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg füstölt kenyérszalonna, 25 dkg tehéntúró

 

Elkészítés módja: Hússzeleteinket gyengéden megveregetjük, széleiket bevagdossuk. Sóval, borssal, grillfűszerrel ízesítjük, de ha szeretjük, nyugodtan meghinthetjük zúzott fokhagymával is. Elővesszük kedvenc közepes méretű tepsinket, vékonyan kizsírozzuk és belefektetjük a húsokat. A vöröshagymát és a zöldpaprikát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, majd befedjük vele a hússzeleteket. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával betakargatjuk, és előmelegített, közepesen forró sütőben, mintegy 30 perc leforgása alatt készre sütjük. Amíg a hús sül, ne tétlenkedjünk, főzzük ki a csuszatésztát, szűrjük le, keverjük össze a kockára vágott, megpirított szalonnával és a túróval.

Tálaljuk oly módon, hogy a szalonnás túrós csuszát tányérra tesszük, ráfektetjük a rablóhúst a hagyma, és paprika karikákkal, végezetül megkoronázzuk egy jóképű kakastaréjjal.

Bontsunk ki hozzá egy száraz, kemény rajnai rizlinget.




Rántott diós csülök

 

Hozzávalók: 1 nagy hátsó csülök, 2 db babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 10 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 2 dl szűrt húsleves, 10-10 dkg finomra darált, illetve durvára vágott dió, só, őrölt fekete bors

 

Elkészítés módja: a csülköt a hagyományos módon készre főzzük (akkor jó, ha leválik a csontról). Ezt a műveletet célszerű előző nap végezni, hiszen az étel elkészítése eléggé hosszadalmas. A főtt csülköt lebőrözzük, zsíros részeit levágjuk, a húsát pedig apróra daraboljuk. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk benne, majd a tejjel és a levessel pár perc alatt kevergetve olyan sűrűre forraljuk, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A felaprított húst és a finomra vágott petrezselymet hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsit folpackkal kibélelünk, és a húsos masszát ujjnyi vastagon belesimítjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, majd ha megdermedt, kiborítjuk a formából, és nagyobb kockákra vágjuk. Lisztbe, tojásba és a kétféle dió keverékébe forgatjuk, bő forró olajban nem túl hirtelen kisütjük, majd papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

Tálaljuk krumplipürével, vagy majonézes burgonyával, és ne feledkezzünk meg egy vagy két korsó habos hideg világos sörről sem!




Rántott sertésköröm

 

Hozzávalók: 4 sertésköröm, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, negyed karalábé, negyed zeller, liszt, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, tojás, szemes fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a körmöket alaposan megtisztítjuk, és hosszanti irányban kettévágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, amelyben előzőleg elrejtettük a karikára vágott vegyes zöldséget, és tettünk bele némi sót, no meg szemes fekete borsot. Gyöngyöző főzéssel addig főzzük, ameddig a hús teljesen megpuhul, és a csontjáról könnyen lejön. Levéből kiszedjük, kicsontozzuk, és egy tálcára fektetjük. Addig hűtjük a hűtőszekrényben, míg megdermed. Sózzuk, és a hagyományos módon bundázzuk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

Tálaljuk sült burgonyával, díszítsük citromnegyeddel, és bontsunk fel mellé egy kellőképpen behűtött rajnai rizlinget is.




Sertésborda Miklós kedvére

 

Hozzávalók: 80 dkg csont nélküli sertéskaraj, 20 dkg sertésmáj, 10 dkg erdei gomba, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg párolt zöldborsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, frissen őrölt borskeverék, só, olaj

 

Elkészítés módja: a sertéskarajt nyolc egyforma vastag szeletre vágjuk, és a közepéről kifelé indulva egyenletesen kiveregetjük. Sózzuk, mindkét oldalán borsozzuk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, kevés olajat hevítünk benne, és hirtelen kisütjük a szeleteket (kívül kérges, belül omlós, akkor a jó). Tálalásig melegen tartjuk. A kolozsvárit csíkokra vágjuk, a sütésből visszamaradt zsiradékban kiolvasztjuk. Rávetjük a félfőre vágott hagymát, a szeletelt erdei gombát, és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a csíkokra vágott sertésmájat, majd készre pároljuk.

A ragut a hússzeletek tetejére halmozzuk, és pirított burgonyával tálaljuk. Bontsunk fel mellé egy szép rajnai rizlinget is.




Sertéskaraj finom füvekkel pácolva

 

Hozzávalók: 4 db 3 cm vastag, 30 dkg-os csontos sertéskaraj szelet, 4 gerezd fokhagyma, 2 piros színű paprika, kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld, só, 2 dl olívaolaj

 

Elkészítés módja: szeleteinket a csont mellett 1 cm mélyen behasítjuk, zárható pácolóedényünkbe tesszük. Az olívát kikeverjük a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával,  a finomra vágott petrezselyemzölddel, és az apró kockákra vágott paprikákkal. Ráöntjük a húsra, és hűtőszekrényben, szorgosan forgatva egy napig pácoljuk. Addig kerítsünk valami más ennivalót. Ha elérkezett a sütés ideje, elővesszük kedvenc teflonunkat, húsunkat kivesszük a pácból, és leszedjük róla a fűszereket. A páclevet a serpenyőbe szűrjük, felhevítjük, és benne a húst omlósra sütjük. Ha kész,  kivesszük és melegen tartjuk. A sütőzsiradékba visszatesszük a fűszereket, kevés vízzel felengedjük, és összeforraljuk.

Tálaljuk előmelegített tányéron, mártásával leöntve, burgonyapürével körítve. Tegyünk még az asztalra babsalátát, és egy szép soproni kékfrankost.



Sertésmáj makói módra

 

Hozzávalók: 1 kg sertésmáj, 4 nagy fej vöröshagyma, liszt, őrölt fekete bors, só, olaj

 

Elkészítés módja: a májat felszeleteljük, meghintjük a borssal, lisztbe mártjuk, és kedvenc teflonserpenyőnkben megsütjük. A hagymát karikákra vágjuk, szintén lisztbe forgatjuk, és ugyanúgy a kedvenc teflonserpenyőnkben ropogósra sütjük.

Tálaláskor a májszeleteket gazdagon borítsuk be a sült hagymával, körítsük burgonyapürével, és kínáljunk mellé egy középnehéz soproni kékfrankost is.




Sült hús, ahogy a Nagyi készítette

 

Hozzávalók: 1,5 kg sertéscomb,vagy lapocka, 2 fej vöröshagyma, 4 duci gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, 15 dkg sertészsír

 

Elkészítés módja: a húst úri kedvünk szerint vagy vastag szeletekre, vagy kisebb darabokra vágjuk. Elővesszük kedvenc lábasunkat, benne a zsírt felhevítjük, belevetjük a húsdarabokat. Addig pörköljük, míg a levét el nem veszíti, akkor 3 dl vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, belevetjük a durva karikákra vágott vöröshagymát, a szeletelt fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, akkor a vizet pótoljuk. Ha már omlósra párolódott, fedő nélkül óvatosan pirítsuk egy kicsit, míg szép színt nem kap.

Tálaljuk forrón, hagymás burgonyával körítve, a sült zsírjával meglocsolva. Adjunk mellé házi savanyúságot, és egy jóféle rajnai rizlingről sem feledkezzünk el.

 A maradék zsírt még véletlenül sem öntsük el, hiszen kihűtve, ropogós kenyérre kenve mennyei eledel.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 16
Heti: 82
Havi: 427
Össz.: 251 345

Látogatottság növelés
Oldal: disznóságok, marhaságok
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »