A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan!

Egyszerű és rafinált receptek kezdőknek és haladóknak Dzsafi konyhájáról. A recepteket gyűjtögette, rendezgette, szerkesztgette, főzögette Lovranits Miklós.

MIT ESZNEK A NAGY VÍZEN TÚL?

******************



Almasaláta (Quick Apple Salad)

 

Hozzávalók: 4 szép alma, 1 ananászkonzerv(kocka), pár fürt fehér szőlő, ½ csésze apróra vágott dió

Az öntethez: a konzerv leve, 1 tojás, 5 dkg cukor, 2 evőkanál liszt

 

Elkészítés módja: elővesszük legszebb salátástálunkat, és beleöntjük a levétől megszabadított ananászkonzervet, a hasonló méretű kockákra vágott almát, a diót, és nagyjából annyi mennyiségű szőlőszemet, mint az alma. Keresünk egy kis lábaskát, jó keményre verjük benne a tojást, simára keverjük a liszttel és a cukorral, felöntjük az ananászlével, és sűrűre főzzük. Lehűtjük, és a gyümölcsökre öntjük.




Amerikai palacsinta (waffles)

 

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, másfél csésze natúr ivókefir, 10 dkg folyékony vaj, 2 tojásfehérje

 

Elkészítés módja: elővesszük kedvenc keverőtálunkat, és összekeverjük benne a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral, cukorral, és a sóval. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a kefirt, és a lágy vajat, és szép simára keverjük. Végezetül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.

Palacsintasütőben, hagyományos módon megsütjük.

 

Ötletek: dúsíthatjuk a tésztát összetört érett banánnal, vagy fél csésze darált dióval, vagy csokidarabkákkal.

 

 Babsaláta (Mama’s 3-bean salad)

 

Hozzávalók: 1 doboz főtt zöldhüvelyű vágott babkonzerv, 1 doboz főtt sárgahüvelyű vágott babkonzerv, 1 doboz vörösbabkonzerv, 1/2 csésze darabolt zöldpaprika, 2 evőkanál finomra vágott vöröshagyma, 15 dkg cukor, 2/3 csésze borecet, 1/3 csésze olívaolaj, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: szűrjük le a babkonzerveket, és öntsük bele kedvenc salátástálunkba mindegyiket. Keverjük bele a zöldpaprikát, és a hagymát. Az öntetnek valókat keverjük jól össze, öntsük rá a salátára, fűszerezzük meg, lazán forgassuk össze. Egy éjszakára dugjuk hűtőbe, és másnap forró pirítóssal, valamint hideg rozéval szervírozzuk.




Banánkenyér (Banana Bread)

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 érett banán, 1,5 dl tej, 2 tojás, 1/2 csésze finomra tört dió, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál só

 

Elkészítés módja: fogjuk kedvenc keverőtálunkat, benne a cukrot a vajjal és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, és a sütőport, ismét elkeverjük. Beletesszük a lisztet, az összetört banánokat, a tört diót, és a sót. Megest jól összedolgozzuk. Őzgerincformát ragadunk, vagy egy nagyot, vagy kettő kicsit, vagy egy nagyot és egy kicsit-amennyibe belefér a tészta, kivajazzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük.

 


Brokkolis csirkecombok (Chicken and Broccoli)

 

Hozzávalók: 6 egész csirkecomb, 1 csomag fagyasztott brokkoli, 1 csésze gombaleves, 1/2 csésze majonéz, 1 fej vöröshagyma

 

Elkészítés módja: combocskáinkból főzzünk egy kis csirkelevest, szűrjük le, és a levest tegyük el máskorra. Közben a brokkolit vajon pároljuk meg, ha mindegyik kész, vegyük elő legszebb tepsinket, ízlésesen rendezzük el benne a húst és a zöldséget, hintsük meg finomra vágott vöröshagymával, és locsoljuk meg a gombaleves és a majonéz keverékével. Forró sütőben rottyantsuk össze, és már tálalhatjuk is.

Körítsük rizzsel, és kínáljunk mellé egy szép, gyümölcsös rozét.




Brokkolisaláta (Broccoli Salad)

 

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg kolozsvári szalonna, 1 csésze mazsola, 1 csésze majonéz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál almaecet

 

Elkészítés módja: brokkolinkat rózsáira szedjük, a hagymát apróra vágjuk, a mazsolát leforrázzuk, majd hagyjuk kihűlni. Szalonnánkat felkockázzuk, és finom ropogósra sütjük. Elővarázsoljuk gyönyörű salátástálunkat, laza csuklóval összekeverjük benne a fenti hozzávalókat, majd a majonézből, a cukorból, és az almaecetből öntetet készítünk, és leborítjuk vele a salátát.


Búzatortilla (Flour Tortillas)

 

Hozzávalók: másfél csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 púpos teáskanál só, 10 dkg vaj, 2 dl meleg víz

 

Elkészítés módja: kedvenc keverőtálunkban a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Lassan, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a meleg vizet, és negyed órát állni hagyjuk. Vajas kézzel kettétörjük, és a két darabot vajjal bedörzsöljük. 2 szelet sütőpapír között kinyújtjuk. Szép nagy teflonserpenyőnkben mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Felhasználás előtt fóliába burkolva, 10 percig sütőben átmelegítjük.

 

 Csirke curry (Chicken Curry)

 

Hozzávalók: 3 csésze felkockázott, főtt csirkehús, 2 csésze csirkehúsleves, 2 csésze tej, őrölt gyömbér, reszelt szerecsendió, őrölt piros paprika,1 evőkanál curry, só, 8 evőkanál liszt, 2/3 csésze vaj

 

Elkészítés módja: kedvenc piros lábaskánkban a vajjal és a liszttel készítsünk egy jóképű világos rántást. Ha ezzel megvagyunk, keverjük bele a fűszereket, öntsük fel a tejjel és a húslevessel, és folyamatosan kevergetve mártássá főzzük. Keverjük bele a csirkehúskockákat, és forraljuk össze.

Körítsük párolt rizzsel, és ha úri kedvünk úgy tartja, hát hintsük meg apróra vágott főtt tojássárgájával-fehérjével, kókuszreszelékkel, mazsolával, pirított bacon szalonna kockákkal, darabolt mogyoróval, finomra vágott vöröshagymával…

No, mindegy, de cserszegi fűszeres nélkül nem étel az étel.



Csirkesaláta (Chicken Salad)

 

Hozzávalók: 4 csésze kockákra vágott grillezett csirkemellfilé, ½ csésze pirított mandula, 1 csésze ananászkocka, 1 csésze finomra vágott zellerlevél, ½ csésze majonéz, 1 teáskanál só

 

Elkészítés módja: keresünk egy gyönyörű üveg salátástálat, beleöntjük az összes hozzávalót, lazán összeforgatjuk, és egy éjszakára bent felejtjük a hűtőben.

Másnap tálaljuk előhűtött üveg salátástányérokon, salátalevél ágyon. Kínáljunk mellé friss pirítóst, és egy szép traminit.

 

 Déli grillpác (Southern Style Sauce)

 

Hozzávalók: 1 csésze ketchup, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 kiskanál Tabasco szósz, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: kedves kis keverőtálunkban alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd egy órányira forgassuk bele a sütni kívánt húst. Sütés közben gyakorta kenegessük a maradék páccal.

Csirkéhez, pulykához kiváló.



Déli kukoricapuding (Southern Corn Pudding)

 

Hozzávalók: 2 csésze zúzott főtt kukorica, 3 tojás, 3 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál forró tej, 2 teáskanál reszelt vöröshagyma, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: fogjuk kedvenc keverőtálunkat, mindent beleöntünk, és jól összedolgozzuk. Kivajazzuk jóképű közepes méretű jénainkat, beleöntjük a masszát, és 160 fokos sütőben, jó fél óra alatt készre sütjük.

 

 Édes salátaöntet (Sweet French Salad Dressing)

 

Hozzávalók: másfél csésze olaj, 1/3 csésze 6%-os almaecet, egy és háromnegyed csésze cukor, 1 evőkanál őrölt hagyma, 1 evőkanál reszelt zellergumó, őrölt fekete bors, őrölt piros paprika, fokhagymás só/granulált fokhagyma, só

 

Elkészítés módja: megragadjuk kedvenc turmixgépünket, mindent beleborítunk, jól összekeverjük (min. 3 perc), majd a fűszerek segítségével beállítjuk a végleges ízét.

Zöldségsalátákhoz tökéletes.



Egyben sült borda, édesköménnyel (Standing Rib Roast with Fennel crust)

 

Hozzávalók: egy szép, csontos sertéskaraj (kb. 2 kg), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 evőkanál őrölt édeskömény, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 2 teáskanál olívaolaj

A szószhoz: 1és 1/3 csésze marhahúsleves (kockából), 1/2 csésze száraz vörösbor, 2 evőkanál finomra vágott ecetes gyöngyhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál kakukkfű, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál Worchester szósz

 

Elkészítés módja: sütőnket melegítsük elő 230 fokra. Zúzzuk össze a fokhagymát, majd kedvenc tálkánkban keverjük össze a sóval, az édesköménnyel, a kakukkfűvel, a borssal, és az olívával.  Keressünk egy megfelelő méretű tepsit, majd gyengéden fektessük bele a húst. Öntsük rá a fűszerkeveréket, és süssük ezen a hőfokon negyedóráig. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és mintegy 2 óra alatt süssük meg. Ha van maghőmérőnk, a hús belső hőmérsékletének 50 fokosnak kell lennie, természetesen a csontot nem érheti  a tű. Ha húsunk elkészült, vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt húsz percig pihentessük. Közben készítsük el a szószt. Vegyük elő szívünknek oly kedves piros lábaskánkat, öntsük bele a visszamaradt zsiradékot, és hagyjuk állni, hogy a zsiradék a tetejére teljesen összegyűljön. Ezután szitáljuk rá a lisztet, várjuk meg, amíg a zsír felszívja, ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük, illetve tegyük bele a többi hozzávalót, és forraljuk össze.

Tálaláskor vonjuk be vele a hússzeleteket, körítsük sült burgonyával, és kínáljunk mellé egy szép cabernet sauvignont.




Fokhagymás csirkecombok juharsziruppal (Garlic Roasted Chicken and Potatoes)

 

Hozzávalók: 6 egész csirkecomb, 80 dkg burgonya, 6-8 duci gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 4 evőkanál juharszörp, vagy juhar ízű palacsintaöntet, só

 

Elkészítés módja: a tisztított, felkockázott burgonyát, a csirkecombokat, és a félbe, vagy negyedekbe vágott fokhagymagerezdeket tetszetősen rendezzük el kedvenc tepsinkben. Hintsük meg sóval, locsoljuk le az olvasztott vajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben hőkezeljük körülbelül 40 percig. Közben szorgosan locsolgassuk a szaftjával. Ha már kezd emberesedni, keverjük ki a juharszirupot fél teáskanál sóval, és kenjük meg vele combocskáinkat, de kerüljön a krumplira is. Süssük készre, tegyük az asztal közepére, és egy jó tramini mellett, némely idénysaláta kíséretében vígan kezdjünk el falatozni.




Fűszeres tea (Wassail Spiced Tea)

 

Hozzávalók: 1 liter fekete tea, 1 liter szőlőlé, 1 liter almalé, 1/2 liter narancslé, 1,5 dl citromlé, 1 szelet narancs, 1 szelet citrom, pár darab fahéj, egy tucat szegfűszeg, 20 dkg cukor

 

Elkészítés módja: megkeressük kedvenc 5 literes kék fazekunkat, mindent beleöntünk, és beleszórunk, alágyújtunk, és jó félórát főzzük.

Forrón tálaljuk.




Hawaii csirke (Chicken Waikiki Beach)

 

Hozzávalók: 6 szelet csirkemell filé, 1 csésze ananászlé, őrölt fehér bors, só, liszt, olaj

 

Elkészítés módja: csirkéinket fűszerezzük meg, forgassuk lisztbe, és kedvenc teflonserpenyőnkben forró olajon hirtelen süssük pirosra. Keressünk egy megfelelő méretű tepsit, fektessük bele a filéket, majd öntsük le az ananászlével. Előmelegített, közepesen forró sütőben süssük még negyed órát.

Körítsük ananászos rizzsel (főtt rizsbe apróra vágott ananászkonzervet keverünk), és kínáljunk mellé egy szép szürkebarátot.



Húsgombóc Sztroganoff (Beef Strogonoff)

 

Hozzávalók: 0,5 kg darált marhahús, 1/2 csésze kenyérmorzsa, 1 tojás, őrölt fekete bors, só, 1 csésze gombakrém leves (jó a bögrés), 1 csésze tej, 1/2 csésze tejföl

 

Elkészítés módja: a darált húst keverjük össze a morzsával, a tojással, és a fűszerekkel. Formáljunk belőle apró gombócokat, és kevés zsiradékon, kedvenc teflonunkban süssük őket barnára. Egy szép kis fazékba öntsük bele a levest, és a tejet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tejfölt. Tegyük bele a gombócokat, és kis lángon, fél óra alatt főzzük készre.

Tálaljuk szélesmetélttel, és könnyű, száraz vörösborral.




Kalikóbab (Calico Beans)

 

Hozzávalók: 2 csésze főtt szárazbab, 1 csésze sült kolozsvári szalonnakocka, 0,5 kg darált, sült marhahús, 1 csésze finomra vágott vöröshagyma, 1/2 csésze barna cukor, 1/2 csésze ketchup, 2 evőkanál almaecet, 2 evőkanál mustár, só

 

Elkészítés módja: keresünk egy szép, mély jénai tálat, minden hozzávalót beleöntünk, majd jól összekeverjük. Sütőnket bedurrantjuk, beállítjuk 150 fokra, és egytálunkat mintegy másfél óra leforgása alatt megsütjük benne.

Tálaljuk friss salátával, pirítóssal, valamint egy jóképű kékfrankossal.

 

 Karácsonyi uborka (Christmas Pickles)

 

Hozzávalók: 1 literes üveg csemege uborka, 1 csésze cukor, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 teáskanál zellermag

 

Elkészítés módja: az ubiról leöntjük a levet, majd szépen felkarikázzuk, és visszatesszük az üvegébe. Hagymánkat vágjuk finomra, egy megfelelő edényben keverjük össze a cukorral, az ecettel, és a zellermaggal. Ha ez megtörtént, öntsük rá az uborkára, és felejtsük a hűtőben minimum 5 napig. Közben gyakorta rázogassuk, hogy a cukor jól feloldódjon. A várakozási idő letelte után fogyasztható.




Ketchupos-colás csirkemell (Bar-B-Q Chicken)

 

Hozzávalók: 1 kg csirkemellfilé, 1 üveg Heinz csípős ketchup, 1/2 liter Coca-cola

 

Elkészítés módja:  a ketchupot és a colát egy megfelelő méretű tálban keverjük össze, forgassuk bele a felszeletelt csirkemelleket, és hagyjuk legalább egy órát pácolódni. Ezalatt bőven lesz időnk összeállítani a grillsütőt, és alágyújtani a faszénnek. Ha már jó a parázs, tegyük rácsra a szeleteket, és a hőforrástól 15 cm távolságra süssük meg. Sütés közben kenegessük a maradék páccal.

Igyunk mellé rumos kólát,  valamint körítsük fóliában sült burgonyával.

 

 Kukoricakenyér (Corn Bread)

 

Hozzávalók: 1 csésze liszt, 3/4 csésze kukoricadara, 1 csésze tej,  1 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál sütőpor, 1 teáskanál só, olaj

 

Elkészítés módja: vegyük elő kedvenc keverőtálunkat, és keverjük össze benne a lisztet, a darát, a cukrot, a sütőport, és a sót. A tojást verjük fel a tejjel, adjuk hozzá a lisztkeverékhez, és jól gyúrjuk össze. Olajozzunk ki egy kenyérformát, lisztezzük meg, simítsuk bele a tésztát, és 250 fokon 25 perc alatt süssük készre.

 

 Kukoricapuffancs (Hush Puppies)

 

Hozzávalók: 1 csésze kukoricadara, fél csésze tej, 3 púpos evőkanál liszt, 1 tojás, 2 teáskanál cukor, 1 teáskanál sütőpor

 

Elkészítés módja: megkeressük kedvenc keverőtálunkat, először elegyítjük benne a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet, és jól összedolgozzuk. Magasfalú serpenyőnkben olajat forrósítunk, kiskanállal beleszaggatjuk a tésztát, és aranybarnára sütjük.

 

 Mézes-mustáros öntet (Honey Mustard Dressing)

 

Hozzávalók: 1/4 csésze olaj, 1/4 csésze méz, 1/4 csésze mustár, 1 1/2 csésze majonéz, 1 evőkanál almaecet, hagymás ízű só

 

Elkészítés módja: keressük meg kedvenc keverőtálunkat, öntsünk bele mindent, majd habverővel keményen dolgozzuk össze. Dugjuk a hűtőbe. 6 óra múltával vegyük ki, és használjuk fel kedvenc salátánkra.




Öntet friss gyümölcsökhöz (Fresh Fruit Dip)

 

Hozzávalók: 1 csomag főzés nélküli vaníliapudingpor, 1 dl narancslé, 1 csésze tej, 3/4 csésze tejföl

 

Elkészítés módja: megkeressük kedvenc keverőtálunkat, beleöntjük a tejet, és a narancslevet. Habverőt ragadunk, belehintjük a pudingport, és simára keverjük, majd a tejföllel fellazítjuk, és már tunkolhatjuk is bele kedvenc gyümölcseinket.




Pirított rizs kínai módra (Chinese Fried Rice)

 

Hozzávalók: 2 tojás, 5 evőkanál olaj, 1/2 csésze apróra vágott zöldhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, 1/2  csésze apróra vágott főtt hús, 4 csésze főtt rizs

 

Elkészítés módja: üssük le a tojásokat, és verjük fel egy evőkanál olajjal. Kerítsük elő kedvenc teflonserpenyőnket, forrósítsuk fel benne a többi olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, és folyamatosan kevergetve a szójaszószt, a húst, és a felvert tojást.




Pizzatésztás kenyérrudacska (Pizza Dough Breadsticks)

 

Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só,  3 dkg vaj, olasz fűszerkeverék, fokhagymapor, durva só

 

Elkészítés módja: egy pöttyös bögre langyos vízben futtassuk fel az élesztőt. Kedvenc keverőtálunkba öntsük bele a lisztet, keverjünk bele egy kis olasz fűszerkeveréket, majd keverjük össze a felfuttatott élesztővel. Jól dolgozzuk össze, majd meleg helyen kelesszük duplájára. Boszorkányos kézügyességgel formázzunk belőle 10-12 rudat (vagy amennyi kijön), kenjük meg olvasztott vajjal, hintsük meg olasz fűszerkeverékkel, granulált fokhagymával, és durva szemű sóval. Tegyük sütőlemezre, és 230 fokon kb. tíz perc alatt süssük meg.

Tálaljuk paradicsomszósszal, és reszelt parmezánnal, hogy legyen mibe tunkolni, és hogy szomjan ne maradjunk, egy szalmafonatos Chiantit mindenképpen bontsunk fel mellé.




Quiche (Crustless Quiche)

 

Hozzávalók: 1 csésze reszelt sajt, 1 csésze kockára vágott pirított szalonna, 2 csésze szeletelt friss csiperke gomba, 5 tojás, 1/2 csésze finomra vágott vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 1 1/3 csésze tej, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: keressünk kimeríthetetlen konyhaszekrényünkben egy 25 centis szép kerek jénai tálat. Vajazzuk ki egyenletesen, majd dobáljuk bele a szalonnát, a sajtot, és a gombát. Vegyük elő nászajándékba kapott turmixgépünket, üssük bele a tojásokat, szórjuk bele a többi hozzávalót, majd keverjük simára (ha nem akarunk ekkora darabot mosogatni, jó a keverőtál-habverő kombináció is, csak ezek a fránya amik nem szeretnek sokat babirkázni ám), öntsük rá a sajtos, szalonnás, gombás egyvelegre, és 180 fokos sütőben, jó fél óra alatt süssük meg.

Forró pirítós, és ha nem reggelire esszük, akkor könnyű homoki vörös, fiatal rizling, vagy egy friss rozé-mindegyik klappol hozzá.




Reggeli egytál (Breakfast Casserole)

 

Hozzávalók: fél kiló burgonya, 10 felvert tojás, 3 csésze kockákra vágott sonka, 1 csésze tejszínes brokkolikrémleves (jó a bolti bögrés leves is), 3/4 csésze tej, 1/2 csésze pirított vöröshagyma, 1 csésze reszelt cheddar sajt, 1 csésze reszelt trappista sajt, só, őrölt fekete bors, olaj

 

Elkészítés módja: burgonyánkat tisztítás után reszeljük durvára. Vegyük elő kedvenc teflonunkat, forrósítsunk benne egy kis olajat, majd a sózott, borsozott burgonyát simítsuk bele, nyomkodjuk le, és mindkét oldalát süssük aranybarnára. Keressük meg szép nagy,és mély jénai tepsinket, vajazzuk ki, és tegyük bele a burgonyát. Kedvenc keverőtálunkban elegyítsük az összes többi hozzávalót, a sajtok kivételével, majd öntsük rá a burgonyára. Fedjük le a sajttal, majd 160 fokra előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt süssük aranysárgára.

A kalóriaszegény reggeli elfogyasztása előtt mindenképpen acélozzuk meg gyomrunkat választásunk szerinti gyümölcsből készült házipálinkával.

 

 Serpenyős csirke (Skillet Chicken)

 

Hozzávalók: egy egész csirke, 1 citrom leve, liszt, 3 fej vöröshagyma, 2.5 dl csirkehúsleves, 1 nagy paradicsom, 5 dkg vaj, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: csirkénket elrettentő módon nyolcfelé vágjuk, citromlével megöntözzük. Sózzuk, borsozzuk, és még lisztben is meghempergetjük. Hagymáinkat felkarikázzuk, megkeressük kedvenc fedeles magasfalú teflonserpenyőnket, a vajat beledobjuk, habzásig hevítjük, megdinszteljük rajta a hagymát, majd megpirítjuk a csirkét is. Nyakon öntjük a húslevessel, mellédobjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és lefedve lassú tűzön készre pároljuk.

Körítsük törtburgonyával, és bontsunk fel mellé egy szép rajnai rizlinget.




Sült zöld paradicsom (Fried Green Tomatos)

 

Hozzávalók: 8 nagy zöld paradicsom, 2 csésze kukoricadara, 1 csésze tej, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, kakukkfű, őrölt piros paprika, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: paradicsomjainkat szép egyenletes karikákra szeljük, majd  egy kicsit tejbe áztatjuk. Közben egy kézreálló panírozótálban összekeverjük a darát a liszttel, és a fűszerekkel. Forgassuk bele a szeleteket, majd kedvenc teflonserpenyőnkben, bő, forró olajban aranybarnára sütjük.




Sütőporos keksz (Baking Powder Biscuits)

 

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál sütőpor, 2 dl tej, só

 

Elkészítés módja: kedves keverőtálunkban összedolgozzuk a vajat, a lisztet, a cukrot, a sütőport, és a sót, úgy hogy morzsás legyen. Hozzáöntjük a tejet, és jól összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle, és szép kis szeletekre vágjuk. Kivajazzuk jóképű sütőtepsinket, és 230 fokos sütőben, tíz perc alatt készre sütjük.




Szalonnás répa (Chuckwagon Carrots)

 

Hozzávalók: 6 szép sárgarépa, 1 csésze sült kolozsvári szalonnakocka, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál finomra vágott zöldhagyma, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: répánkat felszeleteljük, majd ropogósra pároljuk. Leszűrjük, majd egy kedves kis lábosba lerakjuk. Hozzáadjuk a többi alkatrészt, fűszerezzük, majd pár perc alatt összepirítjuk.

Reggelire adjuk.

 

 Taco saláta (Taco Salad)

 

Hozzávalók: 0,5 kg darált marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej saláta, 1 kis doboz magozott olívabogyó, 1 avokádó, 3 kemény paradicsom, 1 doboz vörösbabkonzerv, 1/2 csomag apróra tört kukoricachips, 1 csésze reszelt sajt, 1 kisebb kígyóuborka, 1 liter 100%-os paradicsomlé, 8 evőkanál ecet, fél csésze cukor, 8 evőkanál olaj, Worchester szósz, őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés módja: vegyük elő kedvenc teflonserpenyőnket, és némi olaj hozzáadásával pirítsuk meg benne a darált húst. Keressük meg kedvenc salátástálunkat, és veselkedjünk neki az ételkészítésnek. Vágjuk finomra a vöröshagymát, tépkedjük apróra a salátát, karikázzuk fel az olívát. Magozzuk ki, és kockázzuk fel az avokádót. Szeljük cikkekre a paradicsomot, s ha ezzel elkészültünk, mindezeket öntsük a salátástálba, és forgassuk össze. Ha a darált hús már meghűlt, uccu neki, keverjük bele azt is. Öntsük rá a lecsepegtetett babkonzervet, a kukoricachipset, a reszelt sajtot, és a karikákra vágott uborkát. Laza csuklóval, ismét keverjük össze.

A paradicsomlevet elegyítsük az ecettel, a cukorral, az olajjal, és ízesítsük a Worchesterrel, sóval, borssal. Öntsük rá a salátára, és már tálalhatjuk is.

Kínáljunk mellé forró pirítóst, és 16 C fokos kékfrankost.




Vörös orosz tea (Red Russian Tea)

 

Hozzávalók: 6 db fekete teafilter, pár darab fahéj, 10-15 szem szegfűszeg, 1 nagy cseresznye ízű zselé, 2 csésze vízben feloldva, 40 dkg cukor, 1 liter ananászlé, 1,5 csésze citromlé

 

Elkészítés módja: vegyük elő kedvenc hat literes fazekunkat. Öntsünk bele fél liter vizet, forraljuk fel a teafilterekkel, a fahéjjal, meg a szegfűszeggel. Ha már szép sötét, dobjuk ki a filtereket, tegyük bele az összes többi hozzávalót, öntsük fel 3,5 liter vízzel, és forraljuk össze.

Melegen fogyasszuk.


 

 







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 29
Heti: 118
Havi: 477
Össz.: 254 805

Látogatottság növelés
Oldal: valami amerika...
A pörkölt örök, és elpusztíthatatlan! - © 2008 - 2024 - miksa.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »